Ministrul Familiei, Gabriela Firea anunţă un plan de acţiune care să transpună în practică recomandarea Comisiei Europene privind instituirea “Garanţiei pentru Copii”, care va contribui la sprijinirea celor mai vulnerabili dintre copii, prin oferirea de servicii de educaţie timpurie şi îngrijire, unei mese sănătoase în cadrul şcolii, a unor servicii de sănătate sau prin asigurarea unor condiţii de locuire adecvate. Ea arată că planul naţional de acţiune va fi adaptat la contextul actul, generat de conflictul armat din Ucraina iar un capitol aparte al documentului va fi dedicat măsurilor pe care le luăm pentru a veni în sprijinul copiilor ucraineni care ajung în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Unul din trei copii din tara noastrā este afectat de sărăcie sau excluziune socială. Statisticile vorbesc de 1,3 milioane de copii. Nepermis de mulţi! Lucrăm intens, în această perioadă, la un plan de acţiune care să transpună în practică recomandarea Comisiei Europene privind instituirea “Garanţiei pentru Copii”, anunţă Firea.
 
Ministrul precizează că această garanţie ”va contribui în mod semnificativ la sprijinirea celor mai vulnerabili dintre copii, prin oferirea de servicii de educaţie timpurie şi îngrijire, prin oferirea unei mese sănătoase în cadrul şcolii, a unor servicii de sănătate sau prin asigurarea unor condiţii de locuire adecvate”. 
 
Gabriela Firea arată că copiii au fost mereu în centrul preocupărilor sale, cu atât mai mult dacă vorbim despre cei care provin din medii defavorizate, care n-au acces la o educaţie, ai căror părinţi n-au nici măcar resursele minime pentru traiul de zi cu zi.
 
“Garanţia pentru copii” este una dintre măsurile concrete, menite să asigure un cadru unitar, la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, pentru prevenirea şi combaterea excluziunii sociale şi garantarea accesului copiilor aflaţi în situaţii de vulnerabilitate la o serie de servicii de bază fundamentale: educaţie timpurie, sănătate, locuire, alimentaţie. De altfel, prevederile ”Garanţiei pentru Copii” au fost unele dintre elementele cheie care au stat la baza stabilirii priorităţilor naţionale din domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului, incluse în noul proiect al Strategiei Naţionale privind drepturile copilului, pentru perioada 2022-2027, afirmă ministrul. 
 
Potrivit Gabrielei Firea, ”pentru România, o veritabilă reuşită în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului este finalizarea procesului de dezinstituţionalizare a copiilor aflaţi în marile centre de plasament”.
 
”În prezent se află în curs de închidere ultimele instituţii, copiii din ele au fost găzduiţi în case de tip familial sau reintegraţi în familia naturală sau extinsă. Unii dintre ei au fost adoptaţi şi merită să remarcăm faptul că, anul trecut, pentru prima dată după mult timp, numărul adopţiilor naţionale a crescut semnificativ. Măsurile şi acţiunile care vor fi întreprinse în România, în vederea prevenirii şi combaterii sărăciei în rândul copiilor şi creşterii gradului de accesare de către aceştia a serviciilor de bază vor fi în strânsă legătură cu unul dintre obiectivele sociale majore ale Uniunii Europene care urmăreşte ieşirea din sărăcie sau excluziune socială a 15 milioane de persoane până în anul 2030, dintre care 5 milioane de copii”, spune ea. 
 
Firea mai menţionează că, în calitate de ministru al Familiei, este coordonatorul naţional al programului “Garanţia pentru copii” şi i se pare esential ca, alături de reprezentanţii tuturor celorlalte autorităţi implicate în elaborarea acestui plan naţional de acţiune, să găsească soluţii concrete şi realiste, care pot face diferenţa în viaţa a peste un million de copii români.
 
Planul naţional de acţiune va fi, de asemenea, adaptat la contextul actul, generat de conflictul armat din Ucraina.  Astfel, un capitol aparte al documentului va fi dedicat măsurilor pe care le luăm pentru a veni în sprijinul copiilor ucraineni care ajung în România.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.