Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a mers miercuri într-o vizită de lucru la Colegiul Economic „Delta Dunării” din Tulcea, acolo unde sunt cazate în acest moment peste 60 de refugiaţi din Ucraina, printre aceste persoane fiind şi copii neînsoţiţi de părinţi. Principala problemă a persoanelor aflate în acest moment la Tulcea este lipsa documentelor de călătorie, spune ministrul Familiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am stat de vorbă cu mamele care şi-au luat copiii în braţe şi au fugit lăsând în urmă soţi şi rude. Poveştile sunt impresionante. E tulburătoare, însă, situaţia copiilor care au ajuns singuri în România, doar cu un document scris din partea părinţilor rămaşi să lupte, unii dintre ei. Este cumplit să ajungi fără voia ta printre străini, să nu înţelegi exact ce ţi se spune şi să nu ştii ce vei face în continuare. Din fericire, la Tulcea există vorbitori de limbă ucraineană şi rusă care fac lucrurile mai uşoare. Le mulţumesc din suflet pentru implicarea lor permanentă”, a scris ministrul Familiei, într-un comunicat. 

La Colegiul Economic „Delta Dunării” se află 22 de adulţi şi 40 de copii, printre care şi doi bebeluşi de doar două şi trei luni. Aceste persoane sunt cazate în căminele colegiului şi primesc permanent asistenţă din partea profesorilor şi asistenţilor sociali vorbitori de limba ucraineană şi rusă.

Principala problemă a persoanelor aflate în acest moment la Tulcea este lipsa documentelor de călătorie. Mai exact, o parte dintre copii au intrat în România fără a deţine un paşaport biometric şi doar în baza certificatelor de naştere. Toate aceste persoane doresc să călătorească în alte ţări europene, în special Polonia, acolo unde au membri ai familiei, dar nu pot face asta în lipsa documentelor valabile de călătorie în Uniunea Europeană.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, caută soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii.

Elena Tudor, preşedinte A.N.P.D.C.A afirmă că ”statul român nu poate elibera documente de identitate pentru cetăţeni unui alt stat, dar Ambasada Ucrainei din România poate elibera documente de călătorie perfect valabile”. ”Ne vom implica şi vom discuta direct pentru rezolvarea acestei probleme”, precizează aecasta. 

Pe tot parcursul şederii la Tulcea, mamele şi copii vor primi ajutor din partea autorităţilor locale. Încă din momentul în care au ajuns în România, Consiliul Judeţean Tulcea, prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au fost în legătură cu refugiaţii prin angajaţii vorbitori de limbă ucraineană sau rusă.

Horia Teodorescu, preşedintele CJ Tulcea, afirmă că problema acestor mame a fost expusă în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului, unde sunt prezente toate instituţiile care cunosc şi pot îndruma pentru luarea unei decizii potrivite în această situaţie.

”Soluţia găsită în comitet va fi înaintată către doamna ministru Gabriela Firea ca să putem urgenta lucrurile”, a mai spus preşedintele Cj Tulcea. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.