Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a mărit tarifele pentru serviciile de salubritate, cu încălcarea legii, firma care aigura salubirtatea în sector fiind Romprest. Anchetatorii au precizat că prejudiciul în acest caz se ridică la peste 940 de milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
DNA a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că procurorii din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au început urmărirea penală faţă de multe persoane, foşti angajaţi ai Primăriei Sectorului 1. 
Este vorba de Daniel Tudorache, la data faptei primar al Sectorului 1 Bucureşti, Bogdan Piţigoi, la data faptei director executiv al Direcţiei Investiţii din cadrul Primăriei Sector 1 Bucureşti, Dorinela-Anca Ludu, la data faptei director executiv Direcţia Management Economic din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, Ovidiu-Nicolae Fulgeanu, la data faptei director executiv Direcţia Juridică şi Resurse Umane din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti. Toţi sunt cercetaţi pentru pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi Cosmin-Marius Fodoroiu, la data faptei director executiv al Direcţiei Investiţii în cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la înşelăciune, în formă continuată, un director al unei societăţi comerciale, la data faptei, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, un director operaţional al unei societăţi comerciale, la data faptei, pentru comiterea infracţiunilor de: complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi înşelăciune, în formă continuată.
De asemenea, mai este cercetat şi un director general adjunct al unei societăţi comerciale, la data comiterii faptei, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată.
Procurorii au precizat că în anul 2012 “s-ar fi procedat, cu încălcarea legii, la ajustarea tarifelor aferente contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 Bucureşti, încheiat în anul 2008”.
Totodată, ei mai precizat că “s-ar fi acceptat la plată facturi cu tarifele ajustate în anul 2012 şi la un moment ulterior unei decizii executorii a Curţii de Conturi care solicitase în 2016 recuperarea sumelor achitate în plus”. 
DNA a mai precizat că Primăria Sectorului 1 a fost indusă în eroare, fiindu-i prezentată ca adevărată situaţia cuantumului cheltuielilor pe care era fundamentată solicitarea societăţii de modificare a tarifelor. Firma care asigura salubritatea în sector este Romprest.
“În perioada mai 2017-16.09.2019, în contextul demersurilor efectuate de societatea comercială pentru modificarea tarifelor serviciului de salubrizare, care face obiectul contractului de delegare menţionat, Unitatea Administrativă Teritorială Sector 1 ar fi fost indusă în eroare prin prezentarea ca adevărată a împrejurării mincinoase reprezentată de cuantumul cheltuielilor pe care se fundamentează solicitările societăţii de modificare a tarifelor. Acest lucru s-ar fi realizat în scopul obţinerii pentru societatea comercială a unui folos patrimonial injust, în condiţiile în care cheltuielile din evidenţa contabilă ce trebuiau luate în calcul în procedura de modificare a tarifelor angajate nu ar fi reflectat realitatea, fiind inferioare celor indicate de societate în fundamentările tarifelor modificate”, se arată în comunicat.
Sursa citată a menţionat că prin aceste demersuri ar fi fost creat un prejudiciu Sectorului 1 Bucureşti în cuantum de 944.575.696 lei concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea respectivă.
 
De asemenea, în această cauză procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.