Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a declarat că e pentru a treia oară când CCR amână pronunţarea pe proiectul liberalilor care prevede impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale şi precizează că judecătorii Curţii trag de timp într-o speţă care îi priveşte direct. El a mai explicat că proiectul a ţinut cont de motivarea CCR referitoare la legea privind eliminarea pensiilor speciale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Curtea Constituţională a amânat, pentru a treia oară, luarea unei decizii privind proiectul PNL care prevede impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale. Judecătorii CCR au stabilit drept termen de judecată data de 8 decembrie. Amânarea ridică mari semne de întrebare, din moment ce proiectul PNL a fost votat de Parlament în data de 17 iunie! Proiectul a fost contestat la CCR de Avocatul Poporului, Renate Weber, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prima dezbatere pe această speţă a avut loc pe 14 iulie, iar cea de-a doua pe 30 septembrie. 6 din cei 9 judecători ai CCR, în frunte cu preşedintele Valer Dorneanu, au pensii speciale, iar Avocatul Poporului va avea la încheierea mandatului. Cu alte cuvinte, judecătorii CCR trag de timp într-o speţă care îi priveşte direct”, a scris Florin Roman miercuri pe Facebook.
 
Legea nu are probleme de constituţionalitate, liderul deputaţilor PNL Florin Roman explicând că proiectul a ţinut cont de motivarea CCR referitoare la legea privind eliminarea pensiilor speciale. 
 
„Pensiile speciale au fost introduse prin mai multe proiecte de legi aprobate de Guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2015. Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul pe activitatea din ultima perioadă. La un salariu egal şi o contribuţie egală, cei care beneficiază de pensii speciale au pensii mai mari comparativ cu cei care primesc pensii obişnuite. Pentru plata pensiilor speciale sunt necesare sume suplimentare de la bugetul de stat, pe lângă sumele din bugetul asigurărilor sociale.  La contribuţii egale trebuie să existe pensii egale, este principiul susţinut de PNL. Încă din 2017, PNL a propus un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale. Adoptarea acestui proiect a fost tergiversată de către PSD şi a fost posibilă doar în ianuarie 2020, când PNL a preluat guvernarea”, a completat Roman. 
 
Liberalul a adăugat că după ce Parlamentul a votat legea PNL privind eliminarea pensiilor speciale, Avocatului Poporului Renate Weber a sesizat Curtea Constituţională, iar CCR a respins proiectul de eliminare a pensiilor speciale. 
 
„PNL a redactat un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale, ţinând cont de motivarea CCR. Legea a fost votată de Parlament în luna iunie. Renate Weber s-a adresat, din nou, CCR şi la fel a procedat Înalta Curte”, a conchis liderul deputaţilor PNL. 
 
Curtea Constituţională a amânat pentru 8 decembrie pronunţarea asupra obiecţiilor de neconstituţionalitate formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%, conform unei postări pe pagina de Facebook a PNL. 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.