Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, şi senatorii partidului Alina Gorghiu şi Daniel Fenechiu au depus, vineri, un proiect de lege pentru ca votul la alegerile parlamentare să se deruleze trei zile, în diaspora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Împreună cu senatorii Alina Gorghiu şi Daniel Fenechiu, am depus un proiect de lege, prin care stabilim trei zile pentru vot, la alegerile parlamentare, pentru romanii din Diaspora! Ca la preşedinte! Românii nu mai trebuie să stea la cozi ca să voteze!”, a anunţat, vineri, Florin Roman.

”În vederea evitării incidentelor grave petrecute la votul în diaspora la alegerile prezidenţiale din anul 2014, alegerile parlamentare din 2016 precum şi alegerile europarlamentare din 2019, când unui număr foarte mare de cetăţeni români din diaspora li s-a refuzat exercitarea dreptului de vot pe considerente de organizare şi lacune ale legii, având în vedere specificul organizării şi desfăşurării alegerilor în secţiile de votare din afara României, propunem extinderea masurilor legislative pentru buna organizare a alegerilor în diaspora luate la alegerile pentru Preşedintele României în anul 2019 şi la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, astfel încât alegerile parlamentare din anul 2020 să se poată desfăşura în bune condiţii, cu respectarea dreptului fundamental de a alege şi pentru cetăţenii români din diaspora”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Parlamentarii liberali propun ca, în străinătate, alegerile să se desfăşoare şi în avans, pe parcursul a trei zile – vineri şi sâmbăta imediat anterioare zilei votării precum şi tradiţionala duminică a votului.

Liberalii propun păstrarea programului de vot de la alegerile prezidenţiale, respectiv vineri  - 12.00 - 21.00, sâmbăta şi duminică, între ora 07.00 şi ora 21.00 ora locală. Se prevede, de asemenea, posibilitatea prelungirii votului.

”Propunem, de asemenea ca, pentru evitarea oricăror suspiciuni legate de gestionarea materialelor votării şi a voturilor exprimate, între cele trei zile de votare să se instituie o procedură de sigilare a urnelor precum şi a accesului în localul de vot şi consemnare în procese verbale a numărului de buletine de vot folosite respectiv ramase de folosit. Propunem ca, în străinătate, unde timpul de procesare a unui alegător este mult mai mare decât este în ţară, deoarece în majoritatea covârşitoare cetăţenii din diaspora votează pe liste electorale suplimentare, acestea să fie generate electronic, iar cetăţenii să semneze direct pe un dispozitiv electronic (tabletă). Precizăm că soluţia tehnică a fost utilizată cu succes la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019, când listele electorale suplimentare din diaspora au fost generate electronic automat la scanarea actului de identitate prin aplicaţia SIMPV, alegătorul semnând direct pe dispozitivul electronic (tabletă)”, se mai arată în expunerea de motive.

Liberalii cer, de asemenea, dezbaterea proiectului în procedură de urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.