Premierul Florin Cîţu a avut luni, în marja Summitul Platformei Internaţionale Crimeea, o întrevedere cu omologul ucrainean Denys Shmyhal la care cei doi au discutat despre avansarea cooperării bilaterale, inclusiv prin organizarea în acest an a unei noi sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale privind cooperarea economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică, a transmis Executivul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În marja Summitului, prim-ministrul Florin Cîţu a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal, ocazie cu care a reiterat disponibilitatea României de a avansa cooperarea bilaterală, inclusiv prin organizarea în acest an a unei noi sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale privind cooperarea economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică. Totodată, cei doi premieri au exprimat dorinţa de a impulsiona cooperarea sectorială, cu prioritate în domeniul transporturilor şi infrastructurii şi pentru deschiderea punctelor de trecere a frontierei comune. În acest context, a exprimat dorinţa României de a fi asigurată respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române”, arată un comunicat de presă al Guvernului.

Prim-ministrul român a participat, luni la Kiev, la Summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea, iniţiativă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea. În delegaţie a fost prezent şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

La Summit, premierul Cîţu a susţinut intervenţia naţională, ocazie cu care a anunţat asocierea României la Platforma Crimeea şi a reiterat sprijinul constant al ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi angajamentul ferm faţă de politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea.

Totodată, prim-ministrul Florin Cîţu a exprimat sprijinul României pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei şi a arătat că realizarea acestora trebuie susţinută de un proces de reformă care să aducă beneficii pentru toţi cetăţenii ucraineni, inclusiv cei de etnie română, conform sursei citate. Premierul a mai menţionat că ameninţările şi provocările externe pot fi mai bine gestionate dacă statele acţionează pentru soluţionarea problemelor bilaterale.
 
În marja summitului, Florin Cîţu a avut o întrevedere cu Secretarul pentru Energie al SUA, Jennifer Granholm. La discuţii, au fost abordate aspecte de interes comun pentru impulsionarea implementării Acordului interguvernamental România-SUA în domeniul energiei nucleare, precum şi a cooperării bilaterale în ceea ce priveşte utilizarea noilor tehnologii în domeniul energiei nucleare civile, mai arată comunicatul de presă al Executivului. 
 
Platforma Internaţională Crimeea este o iniţiativă recentă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea şi, în ultimă instanţă, să faciliteze revenirea Crimeii în componenţa Ucrainei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.