Preşedintele PNL Florin Cîţu a cerut ca rectificarea bugetară să fie prezentată în coalitie, înainte de şedinţa de guvern de astăzi, au declarat surse politice pentru News.ro, astfel că la ora 12.00 va avea loc o şedinţă a liderilor coaliţiei înainte ca Guvernul să ia în discuţie acest act normativ. Nemulţumirile liderului PNL ţin de faptul că Ministerul Finanţelor, condus de Dan Vîlceanu, a lăsat un draft de rectificare, dar planurile noului ministru de la PSD, Adrian Cîciu, sunt altele, astfel că este posibil ca proiectul să fie modificat. Ulterior, Cîţu a declarat, la Ministerul Fondurilor Europene, că este normal să existe o discuţie în coaliţie pe proiectul rectificării bugetare şi i-a transmis ministrului Dan Vîlceanu că trebuie să fie un gardian al PNRR şi să se asigure că toate reformele din el se vor implementa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Florin Cîţu: Este normal să avem o discuţie în coaliţie pe rectificarea bugetară / Misiunea lui Dan Vîlceanu, să fie gardianul PNRR

Cîţu afirma, joi, la TVR, că rectificarea bugetară n-ar trebui să aibă un deficit mai mare de 7%.

”Veniturile la buget sunt mai mari cu 40 de miliarde faţă de anul trecut şi cu 38 de miliarde faţă de 2019. În 2019 erau tot felul de taxe pe care noi le-am scos. Fără aceste taxe reuşim în 2021 să avem venituri la buget mai mari cu 38 de miliarde”, spunea el. 

Florin Cîţu mai spunea că ei estimează acum, în noiembrie, un deficit de 5%, astfel că, să mai faci 2 puncte procentuale deficit în ultima lună este enorm.

”Am văzut rectificarea bugetară, menţinem deficitul peste 7%, am văzut că se alocă nişte sume în fondul de rezervă, se mai alocă nişte sume ... nu am văzut în detaliu, doar ce a fost prezentat. Cred că sunt unele cheltuieli care nu trebuiesc făcute acum, dar e decizia noului guvern. Proiectul de rectificare nu a fost făcut de noi, noi am lăsat parametrii, dar acest proiect cu 7,13% a fost făcut de noul ministru de Finanţe. Ştiu că se vor da mai mulţi bani la subvenţia pentru Metrorex şi CFR Călători, deşi acolo am spus de la începutul anului că fără o reformă nu mai dau bani. (...) am ţinut sub control aceste cheltuieli şi la rectificarea din vară, văd că acum se duc câteva sute de milioane şi către Metrorex şi către CFR Călători", a comentat Cîţu intenţiile noului Executiv. 

Noul ministru al Finanţelor Publice, Adrian Câciu a anunţat că vineri, în şedinţa de Guvern, va fi adoptată rectificarea bugetară şi dă asigurări că salariile din sănătate şi din întreg sistemul bugetar, pensiile şi toate drepturilor cetăţenilor vor fi plătite fără probleme până la sfârşitul anului.

”Nu venim cu noi taxe, ci regândim modul de a construi sistemul fiscal pentru a-i ajuta în primul rând pe cei vulnerabili”, spune ministrul.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.