Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat marţi, la aniversarea a 25 de ani de la semnarea parteneriatului strategic cu SUA, că este momentul să ducem acest parteneriat strategic la nivelul următor, să lucrăm pragmatic şi mai cu spor pentru a include România în programul de Visa Waiver.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„25 de ani de parteneriat Strategic cu Statele Unite o colaborare bilaterală care a fost benefică pentru ambele State. 25 de ani de când cei doi aliaţi puternici în cadrul NATO colaborează foarte bine în multe domenii, inclusiv şi în special la spune în această perioadă în zona de apărare participând împreună în operaţii şi misiuni susţinând interesele şi obiectivele comune în scopul asigurării stabilităţii regiunii Mării Negre, care bineînţeles are un impact direct asupra securităţii întregului spaţiu euroatlantic”, a spus preşedintele Senatului.

Florin Cîţu a arătat că, cu atât mai mult în actualul context generat de agresiunea criminală neprovocată şi nejustificată declanşată de Federaţia Rusă în Ucraina Parteneriatul nostru Strategic pe care l-am construit cu atâta grijă şi consecvenţă de-a lungul acestei perioade se dovedeşte a fi mai important ca niciodată pentru efortul nostru comun în faţa celor mai mari ameninţări a fost român în faţa cea mai mare ameninţări din istoria noastră recentă.

”Mai mult confirmă încă o dată că împreună România şi Statele Unite au reuşit să realizeze proiecte comune de amploare în securitatea ambelor naţiuni dar şi pentru ceea ce este NATO. În acest sens doresc să menţionez că România nu a avut nicio ezitare să fie alături de Statele Unite în Afganistan, în Irak atunci când a fost chemată în acelaşi spirit observăm că în prezent aliatul nostrum strategic înţelege bine şi împărtăşeşte preocupările de Securitate ale ţării noastre, fiind puternic angajat în susţinerea intereselor noastre în această parte a lumii, pe flancul estic al NATO şi în mod special în Marea Neagră cu o prezenţă consolidate, o prezenţă care va fi şi mai numeroasă după acest summit al NATO de la Madrid, o prezenţă americană în România”, a spus Cîţu.

El a menţionat vizita oficială pe care a făcut-o anul acesta, după foarte mulţi ani în Statele Unite, conducând o delegaţie de senatori de la atât de la putere cât şi de la opoziţie, unde a prezentat ceea ce a făcut România în ultimii ani pentru acest parteneriat, dar şi ceea ce aşteptăm de la Statele Unite în special pe zona de apărare în perioada următoare.

”Sunt fericit să văd că o parte din ceea ce noi am cerut în Statele Unite se întâmplă acum, flancul estic fiind în România să nu fie la fel de puternic ca partea de Nord a flancului estic şi atunci văd că la Madrid vom avea ştiri bune de la NATO cu mai multe trupe care vor veni în România din Statele Unite. În acelaşi timp aşa cum spuneam, România a făcut foarte multe pentru acest Parteneriat Strategic, România este singura ţară din Uniunea Europeană care a scos China în timpul unei guvernări liberale, a scos China din contractele pe energie nucleară sau din contracte cu companii cu statul, companiile chinezeşti, repet singura ţară care a scos în totalitate aceste contracte, ţineţi minte că până am venit noi la guvernare în 2019 exista un contract cu China pentru energie nucleară am rezolvat acea problemă”, a spus Cîţu.

Preşedintele Senatului a mai spus că este foarte fericit să vadă că Small Modular Reactors o tehnologie care este nouă, un proiect care părea un vis acum câţiva ani de zile devine realitate în România tot cu Parteneriatul Strategic, tot un proiect făcut de o guvernare liberal, dar mai mult ca oricând trebuie să apreciem susţinerea Parteneriatului nostru Strategic, partenerului nostru Statele Unite în ceea ce priveşte statul de Drept şi respectarea statului de Drept şi trebuie să apreciem că în perioada aceasta de democraţie tânără a României au fost câteva momente în care ne-am uitat la Statele Unite pentru susţinere, pentru că democraţia noastră o luase într-o direcţie greşită.

”Sunt exemple recente acum câţiva ani acum 10 ani, acum câţiva ani, dar acelaşi lucru aştept de la Statele Unite şi în perioada următoare, mai aştept că dacă observă, ca un frate mai mare derapaje ale democraţiei în România să ne tragă de mânecă să ne ducă în direcţia cea bună. Contextul evoluţiilor recente atât din Europa cât şi din mediul internaţional economic, politic şi de securitate necesită în continuare focalizarea atenţiei strategice a Stetelor Unite şi NATO asupra regiunii noastre. Alături de parteneri şi aliaţi vom milita în continuare pentru menţinerea echilibrului strategic la Marea Neagră protejarea graniţelor NATO inclusiv prin oferirea de asistenţă şi sprijin Ucrainei şi în continuare sprijinul pentru partenerii noştri din regiunea Republicii Moldova şi Georgia în mod special”, a spus Florin Cîţu.

El a arătat că ”este momentul, România a arătat că este un partener şi un aliat de nădejde este momentul ca împreună cu partenerii noştri să ducem acest parteneriat strategic la nivelul următor, să lucrăm pragmatic şi mai cu spor pentru a include România în programul de Visa Waiver”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.