Ministrul Familiei, Gabriela Firea a transmis, miercuri, că ţara noastră respectă drepturile fiecărui copil ucrainean care se află în grija statului. ”Asigurăm autorităţile din Ucraina că toţi orfanii se vor întoarce acasă, când se va termina războiul, şi niciunul nu va fi dat spre adopţie în România, legea nici nu permite acest lucru”, mai spune ministrul. Firea mai spune că România va semna, când va fi cazul, memorandumul solicitat de către ministerele din Ucraina prin care se cer garanţii de protecţie specială tuturor statelor care găzduiesc acum orfanii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Respectăm drepturile fiecărui copil ucrainean care se află în grijă noastră! Asigurăm autorităţile din Ucraina că toţi orfanii se vor întoarce acasă, când se va termina războiul, şi niciunul nu va fi dat spre adopţie în România. Legea nici nu permite acest lucru!  Am transmis o scrisoare Ambasadei Ucrainei la Bucureşti şi Ministrului Politicilor Sociale din Ucraina prin care am reiterat angajamentul Guvernului României de a le asigura toată grija şi protecţia orfanilor ucraineni care au ajuns de urgenţă în ţara noastră”, a scris Firea pe Facebook. 
 
MInistrul arată că ”autorităţile ucrainene vor să-şi înapoi acasă, în condiţii de siguranţă, toţi copiii îngrijiţi, acum, în ţara noastră”.
 
”Astfel, statul român nu va încuraja şi nu va sprijini în niciun fel adopţia copiilor din Ucraina, protejaţi temporar în România. Legislaţia naţională în materia adopţiei nu poate fi aplicată în acest caz pentru că aceşti copii sunt cetăţenii altui stat. Vom semna, când va fi cazul, memorandumul solicitat de către ministerele din Ucraina prin care se cer garanţii de protecţie specială tuturor statelor care găzduiesc acum orfanii”, afirmă Gabriela Firea. 
 
Ministrul Familiei menţionează că, pentru copiii care nu pot fi găzduiţi în centre rezidenţiale vor fi găsite familii maternale, iubitoare şi dornice să-i susţină o perioadă. De asemenea, persoanele care au însoţit aceşti copii orfani ucraineni îi vor putea vizita pe aceştia la familiile maternale şi vor păstra permanent legătura, până la întoarcerea în ţara natală.
 
”Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie continuă colaborarea cu autorităţile din Ucraina şi sprijină orice demers al instituţiilor din ţara vecină de a salva copiii din calea bombelor”, mai scris Firea. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.