USR Iaşi susţine că Primăria ieşeană a pus în dezbatere publică un buget local "fantezist", "întocmit pe genunchi" şi "fără acoperire reală", reprezentanţii acestui partid susţinând că documentul este "o bătaie de joc faţă de plătitorii de taxe şi impozite din municipiu".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul filialei municipale USR Iaşi, deputatul Filip Havârneanu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Primăria dă "din nou dovadă de infidelitate faţă de ieşeni", punând în dezbatere publică "un buget codificat, întocmit pe genunchi, pentru a compromite şi în 2022 adevăratele proiecte".

Totodată, deputatul USR Filip Havârneanu a calificat bugetul propus de edilul Mihai Chirica drept "fantezist, fără acoperire reală", el adăugând că oraşul rămâne dependent de subvenţii şi fonduri de la Uniunea Europeană. care nu vor veni la nesfârşit.

"În loc să scadă numărul de angajaţi din primărie şi să reformeze companiile din subordine, Chirica preferă să crească numărul lor, în pofida ineficienţei administrative de care dau dovadă. Domnul Chirica ne serveşte cu relaxare o fiţuică de buget. Documentul aflat în consultare nu are fundamentare, nu este detaliat, nu este explicit şi este o bătaie de joc faţă de toţi plătitorii de taxe şi impozite din municipiu. Este un draft sărac în informaţii, care nu le explică nimic oamenilor cu onestitate şi deschidere", a declarat Havârneanu.

Reprezentanţii USR susţin că pe site-ul Primăriei apare un document de câteva pagini şi compară bugetul Iaşiului cu propunerea de buget a Primăriei Bacău, care numără 119 pagini.

"Primarul Chirica nu vrea să fie deranjat, nu vrea să dea explicaţii despre cum va împărţi bugetul comunităţii şi nici cui. Bugetul Iaşiului e la secret, nu scapă informaţii nici măcar pe surse. Ieşenii sunt invitaţi la o pseudo consultare din care lipseşte cu desăvârşire capitolul investiţii. Primarul vrea să votăm un proiect incomplet cu ochii închişi, ca să poată da liniştit de pomană banii cetăţenilor, către cumetrii săi, pentru a-şi asigura politic spatele", a susţinut Filip Havârneanu.

El a menţionat că USR Iaşi nu a luat încă o decizie în privinţa votului din Consiliul Local asupra bugetului.

La rândul său, consilierul local USR Răzvan Timofciuc a afirmat că veniturile din bugetul local sunt supraestimate, pentru a justifica creşterea cheltuielilor de funcţionare şi pentru a prezenta ieşenilor o variantă pompoasă a bugetului.

Totodată, Timofciuc susţine că veniturile proprii ale primăriei nu pot acoperi nici măcar cheltuielile de funcţionare, ceea ce demonstrează lipsa de viziune în privinţa creşterii creşterii economice a Iaşiului.

Primăria Iaşi a făcut public în 13 ianuarie proiectul de hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea bugetului general pe anul 2022. Documentul se află în dezbatere publică până în 28 ianuarie.

Veniturile totale estimate de către municipalitatea ieşeană pentru anul 2022 se ridică la suma de 1,4 miliarde de lei, cele mai importante surse atrase fiind cotele şi sumele defalcate din impozitul pe venit, respectiv 505 milioane de lei.

Totalul cheltuielilor bugetului local se ridică la circa 1,478 de miliarde de lei, sume importante fiind alocate susţinerii sistemului de învăţământ (146 de milioane de lei) şi sistemului de sănătate (63,9 milioane de lei).

Cel mai probabil, proiectul de buget al Iaşiului va fi pus în discuţia consilierilor locali la începutul lunii februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.