Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, iniţiatorul platformei ”Uniţi pentru ucraina” afirmă că, potrivit datelor oficiale, peste 700 000 de cetăţeni ucraineni au venit în România de la începutul invaziei ruseşti din 24 februarie şi, deşi ţara noastră a fost în principal una de tranzit, peste 80 000 de ucraineni au ales să rămână în România. ”Românii i-au primit gratuit în casele lor, în centre organizate de autorităţile locale şi în cele administrate de ONG-uri”, spune acesta, precizând că zilele acestea românii ”adoptă” familii cărora le gătesc sau le cumpără masa de Paşte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vlad Gheorghe afirmă, într-un comunicat oficial, că pe cel mai mare grup de sprijin destinat ucrainenilor ajunşi în ţara noastră, UNIŢI PENTRU UCRAINA - Об'εднанi за Украiну - United for Ukraine zilele acestea românii ”adoptă” familii cărora le gătesc sau le cumpără masa de Paşte.

”Cu drag mă ofer să pregătesc masa de Paşte cu tot ce e tradiţional la noi, unei familii de refugiaţi din Bucureşti. Spaţiul nu-mi permite să îi aduc la mine, dar le duc cu o zi înainte tot ce au nevoie acolo unde locuiesc ei”, scrie unul dintre cei aproape 280 000 de membri ai grupului, care a şi ”adoptat” nu unul, ci două cazuri: 3 mămici cu 4 copii şi o mămică însărcinată cu mătuşa acesteia şi doi copii.

”Ofer masă de Paşte cu produse tradiţionale pentru o familie în sectorul doi, livrare sâmbătă dinaintea Paştelui”, scrie un alt membru, care este şi voluntar în Gara de Nord şi a făcut o listă cu familii ucrainene care au nevoie de ajutor.

Alţi membri au făcut comenzi pentru pască şi cozonac sau produse tradiţionale ucrainene de la refugiate care au posibilitatea să gătească. ”Noi, două mame şi trei copii din Ucraina, suntem acum nevoiţi să locuim în Bucureşti, suntem primiţi de oameni infinit de buni şi suntem foarte recunoscători tuturor românilor pe care i-am întâlnit în drum. Facem la comandă găluşte ucrainene (vareniki), turtă dulce pentru copii, făcută cu miere şi multă dragoste, Pască, cozonaci”, este mesajul postat pe grup care a generat mai multe comenzi de la români decât au putut onora mămicile ucrainene.

Tot în sprijinul ucrainenilor rămaşi în România s-a lansat Fondul UNIŢI PENTRU UCRAINA, înfiinţat de grupul cu acelaşi nume.

Într-o primă fază, Fondul va colecta donaţiile românilor din ţară şi din diaspora pentru a asigura ucrainenilor cele necesare pentru sărbătorile pascale, urmând ca după Paşte banii strânşi să fie alocaţi nevoilor zilnice de hrană, medicamente, produse de igienă, haine, rechizite pentru familiile fugite din calea războiului. ”Pentru fiecare dintre noi sărbătorile sunt un motiv de bucurie, ne strângem la masă alături de rude, prieteni. Gândiţi-vă că ucrainenii sunt acum într-o ţară străină, au plecat doar cu o valiză departe de casa lor, au familiile înjumătăţite, au taţi, soţi, fraţi pe frontul de luptă, iar veştile de acasă sunt cutremurătoare. Avem datoria să-i ajutăm pe cât se poate să simtă puţină bucurie, să aibă un pic de normalitate în zilele de sărbătoare”, a explicat Vlad Gheorghe, iniţiatorul grupului UNIŢI PENTRU UCRAINA - Об'εднанi за Украiну - United for Ukraine.

Toţi banii strânşi de Fondul UNIŢI PENTRU UCRAINA vor ajunge la ONG-urile care sprijină deja cetăţenii ucraineni din România, precum şi către familiile din Ucraina care solicită ajutorul pe grup sau în centrele gestionate de autorităţile locale. Fondurile rămase vor fi direcţionate către donaţii pentru ucrainenii cazaţi în Republica Moldova şi peste graniţă, în Ucraina, unde în ciuda ajutoarelor internaţionale este o nevoie constantă de alimente, produse de igienă, medicamente. Printre ONG-urile partenere se numără Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, Asociaţia ZI de BINE, Asociaţia Blondie, Asociaţia Copacul cu Fapte Bune, Big Hearts Society, Asociaţia Pentru Bine, Asociatia Maria Holtzhauser, Asociatia Sanatate pentru Comunitate etc. Cei care vor să doneze o pot face în conturile deschise special de către Asociaţia pentru Relaţii Comunitare cu menţiunea: Fondul UNIŢI PENTRU UCRAINA.

Pe grupul UNIŢI PENTRU UCRAINA - Об'εднанi за Украiну - United for Ukraine creat pe 12 februarie de europarlamentarul USR Vlad Gheorghe din grupul Renew Europe zeci de mii de ucraineni au găsit cazare, transport, oferte de locuri de muncă, donaţii de alimente, haine, alte produse strict necesare celor care îşi lasă în urmă casele şi agoniseala de-o viaţă. Zilnic, sute de cereri de ajutor din partea ucrainenilor îşi găsesc rezolvarea aproape instantaneu pe grupul cu cca 280 000 de membri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.