Europarlamentarul PSD Victor Negrescu, chestorul Parlamentului European, a prezentat, la Viena, reprezentanţilor guvernului austriac, un document-sinteză destinat cancelarului federal al Austriei, Karl Nehammer, în cadrul căruia a arătat rolul important şi constructiv pe care România îl are şi îl poate juca în spaţiul Schengen, consolidând protecţia frontierelor externe şi îmbunătăţind funcţionarea zonei de liberă circulaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“România îndeplineşte de peste 12 ani toate criteriile specifice spaţiului Schengen. În ciuda acestui lucru, aderarea ţării mele la zona de liberă circulaţie a fost blocată fără niciun fel de justificare legală. Din nefericire, anul trecut, când toate argumentele au fost de partea României, prin veto-ul aplicat de Austria, parcursul ţării mele spre spaţiul Schengen a fost blocat, deşi România era tehnic mai pregătită din punct de vedere tehnic decât Croaţia. Argumentele prezentate de guvernul dumneavoastră nu au nimic de-a face cu ţara mea şi afectează din păcate o relaţie de prietenie extraordinară care uneşte Austria de ţara mea România de mulţi ani”, a subliniat europarlamentarul român, care este recunoscut pentru demersurile sale continue întreprinse, în ultimii zece ani, în vederea aderării României la spaţiul Schengen.

Negrescu a menţionat atât în documentul transmis, cât şi în discuţiile avute cu reprezentanţii Austriei la cel mai înalt nivel, că, deşi nu a fost primită în Schengen, în cele unsprezece luni care s-au scurs din decembrie 2022, România a continuat să participe activ, cu resurse umane şi tehnice, la operaţiuni sub egida Agenţiei Frontex şi nu numai.

“Prin eforturile susţinute ale Guvernului României, ţara noastră a realizat o serie de demersuri care demonstrează clar faptul că românii merită în Schengen. Gestionarea migraţiei, în cooperare cu statele vecine, este o prioritate constantă a României, acest lucru putând fi observat în teren, în cadrul vizitei voluntare de anul trecut. Ca urmare a acţiunilor sale, ţara noastră are o scădere impresionantă în ceea ce priveşte numărul de preveniri a intrărilor ilegale. Nu în ultimul rând, România a continuat să gestioneze exemplar vieţile milioanelor de refugiaţi ucraineni care au fugit din calea războiului, a asigurat securitatea frontierelor externe ale Uniunii fără nicio sincopă sau eveniment major şi prin acţiunile sale, asigură pentru toate statele membre un climat de siguranţă şi securitate”, a argumentat europarlamentarul Victor Negrescu.

Cu ocazia vizitei efectuate în Austria, Negrescu a avut întâlniri de lucru cu primarul general şi guvernator al Vienei, Dr. Michael Ludwig, cu omologul său, Însărcinatul Special pentru afaceri globale al Cancelarului Federal Karl Nehammer, ambasadorul Peter Launsky-Tieffenthal, dar şi cu diferiţi reprezentanţi şi decidenţi din guvernul federal şi ministerul de interne austriac.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.