Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă, marţi, că situaţia Tezaurului României de la Moscova este un subiect complex care necesită un răspuns personalizat la nivel european şi că etrebuie făcut cunoscut şi promovat constant, atât timp cât va fi necesar, până va fi adus acasă. Liderul PMP anunţă că va iniţia un amplu demers de promovare a situaţiei Tezaurului României sechestrat în Rusia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Chestiunea Tezaurului României sechestrat la Moscova trebuie adusă pe agenda Uniunii Europene! Am avut prilejul de a participa ieri, la invitaţia Băncii Naţionale a României, la simpozionul "Tezaurul României evacuat la Moscova - un drept de creanţă mai vechi de un secol". România este singurul stat din lume care a depozitat în timp de război întregul său tezaur în alt stat, în baza unei înţelegeri bilaterale, iar apoi acesta a fost sechestrat”, a scris Eugen Tomac pe Facebook, după participarea  la simpozionul "Tezaurul României evacuat la Moscova - un drept de creanţă mai vechi de un secol". 

Liderul PMP arată că ”pe lângă tezaurul Băncii Naţionale a României, care cuprinde peste 93 de tone de aur, la Moscova a fost dus şi întregul tezaur cultural”.

”La acea vreme, Guvernul a decis să golească toate mănăstirile, să strângă toate colecţiile de artă publice şi private, colecţiile Academiei Române, chiar şi bijuteriile Reginei Maria, precum şi arhivele principalelor instituţii ale statului: Consiliul de Miniştri, Parlamentul, Arhivele diplomatice, cele privind siguranţa statului. Au fost, de asemenea, trimise hrisoave, pergamente cu peceţi domneşti, panaghiarele lui Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Neamţ, Epitaful de la Cozia (1936) şi multe alte cărţi vechi, picturi valoroase, precum şi portretul lui Avram Iancu în mărime naturală. Toată memoria naţiunii române a fost dusă la Moscova. Acum, când securitatea Europei este pusă la grea încercare de războiul declanşat de Rusia, ţările europene sunt obligate să-şi consolideze mecanismele de apărare şi să regândească fundamental întreaga viitoare comunicare cu Moscova, aceasta fiind în prezent suspendată. De aceea, am afirmat ieri, în cadrul simpozionului, că acum este momentul potrivit pentru a face cunoscut la nivel european dosarul Tezaurului României de la Moscova”, spune europarlamentarul.

Eugen Tomac arată că, ”acum, când Uniunea Europeană îşi defineşte strategia privind combaterea traficului de bunuri culturale relocate în timp de război, trebuie să acţionăm şi să facem cât mai cunoscută această problematică la nivelul instituţiilor europene”.

”Eu voi iniţia un amplu demers de promovare a situaţiei Tezaurului României sechestrat în Rusia. Primul pas va fi prezentarea, în Parlamentul European, a celor două volume excepţionale traduse în limba engleză: "The Romanian National Bank Treasure Taken to Moscow" scrisă de domnul Cristian Păunescu şi "Destinul Tezaurului României" o colecţie de documente inedite, autor Ilie Schipor”, a anunţat Tomac.

Preşedintele PMP mai afirmă că ”situaţia Tezaurului României de la Moscova este un subiect complex care necesită un răspuns personalizat la nivel european. El trebuie făcut cunoscut şi promovat constant, atât timp cât va fi necesar, până va fi adus acasă”.

”Sunt profund onorat şi îi mulţumesc domnului academician Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale, pentru moneda “100 de ani de la încheierea unificării monetare" pe care mi-a oferit-o. Indiferent cât va dura, nu avem dreptul să renunţăm. Acest demers este legitim şi trebuie privit ca un act firesc de demnitate naţională, pentru că are o dimensiune uriaşă istorică, politică şi, bineînţeles, monetară”, mai spune Tomac pe Facebook.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat marţi că instituţia pe care o conduceva sprijini demersurile europarlamentarului Eugen Tomac, în direcţia informării membrilor Parlamentului European şi a internaţionalizării problematicii Tezaurului evacuat la Moscova, dat fiind că, în plan extern, chiar la nivelul decidenţilor europeni, problema tezaurului a rămas în mare parte necunoscută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.