Europarlamentarul PMP Euegn Tomac a scris, luni, pe Facebook, un mesaj către membrii PMP, despre congresul pe care formaţiunea îl organizează pe 19 februarie. Tomac afirmă că acest congres nu este prganizat ”împotriva cuiva, însă ”este firesc să se pună capăt unor practici care nu au nimic în comun cu democraţia”. El mai arătă că a discutat de mai multe ori cu preşedintele partidului, Cristian Diaconescu şi i-a propus soluţii oneste pentru a depăşi acest punct critic, însă, din păcate, nu a dat curs niciunui demers.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Vă adresez aceste rânduri din dorinţa sinceră de a clarifica câteva chestiuni esenţiale şi de a explica, aşa cum este firesc, situaţia deloc uşoară prin care trece astăzi partidul pentru care am muncit cu toţii. În cei 8 ani de activitate, ne-am confruntat cu foarte multe situaţii dificile şi provocări. Am încercat însă întodeauna să le depăşim prin dialog şi consens. Am făcut tot ce am considerat necesar, împreună cu echipa fondatoare, pentru ca PMP să reziste la orice şoc. Aşa am reuşit să ne menţinem şi să rămânem o voce distinctă pe scena politică, iar în interior, să ne respectăm unii pe alţii, fiind solidari în toate bătăliile politice”, le transmite Tomac membrilor PMP. 
 
Europarlamentarul arată că partidul ”nu a avut niciodată aliaţi, dar adversari puternici, întotdeauna”.
 
”Din păcate, la ultimele alegeri parlamentare, nu am fost mai buni decât cei care ne-au vrut în afara Parlamentului. Deşi am cerut renumărarea voturilor în 1092 de secţii, înţelegerile transpartinice şi-au spus cuvântul. Dacă în fiecare secţie contestată am fi identificat un singur vot anulat pe nedrept, astăzi, PMP era în Parlament. Ne-a lipsit foarte puţin, însă nu mai putem schimba nimic astăzi, ce a fost a fost! Pierdusem, prin urmare am luat decizia, aşa cum era firesc, să îmi depun mandatul. Chiar dacă nimeni nu mi-a cerut să mă retrag. Chiar dacă m-a durut, după 7 ani de muncă”, spune Eugen Tomac.
 
 
Eurparlamentarul afirmă că, ”în cei 15 ani de politică, niciodată nu s-a agăţat de funcţii”.
 
”În cei 8 ani de PMP, niciodată nu mi-am minţit colegii. Întotdeauna, în luarea deciziilor, am urmărit un singur obiectiv - consolidarea PMP. Prin urmare, m-am bucurat, o spun cu toată sinceritatea, când colegul nostru, fost prim-vicepreşedinte al PMP, domnul Diaconescu, alături de care am deschis lista la Bucureşti la alegerile parlamentare din 2020, a acceptat să preia anul trecut conducerea partidului. Am crezut cu toţii că mai avem o şansă de a ne redresa rapid, rămânând un actor credibil şi vocal pe scena publică. Din păcate, din raţiuni pe care nu am reuşit să le înţeleg nici până astăzi, conducerea partidului se lasă puternic influenţată de oameni care nu au avut niciodată nimic în comun cu PMP. Am ajuns, pe cale de consecinţă, la situaţia în care, acum şase luni, Secretarul General al PMP şi-a prezentat demisia. Ulterior, am intrat într-un lung şir de frământări interne care ne-au adus în situaţia de a nu mai putea lua niciun fel de decizie politică”, spune Tomac. 
 
 
Potrivit lui Tomac, ”PMP nu a trecut niciodată printr-un asemenea blocaj”.
 
”Ba mai mult, au fost lansate o serie de campanii media împotriva unor lideri PMP şi a familiilor lor cu scopul de a-i determina să părăsească partidul. Fapt nemaiîntâlnit în cei 8 ani de activitate! Pe fondul acestor tensiuni, am încercat să-l conving pe preşedintele Diaconescu să convoace un Colegiu Naţional, for ce reuneşte toţi liderii PMP. Din păcate, deşi a promis, în ultimele trei luni, chiar în prezenţa majorităţii liderilor, că o va face, acest lucru nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi. În schimb, atunci când, în mod democratic şi total asumat, o majoritate de peste 70% din aceştia au votat convocarea Colegiului Naţional, domnia sa l-a contestat în instanţă”, spune el. 
 
Eugen Tomac afirmă că, personal, a discutat de mai multe ori cu lDiaconescu şi ”i-a propus soluţii oneste pentru a depăşi acest punct critic”.
 
”Din păcate, nu a dat curs niciunui demers. Având în vedere această situaţie neplăcută şi nedreaptă pentru toţi cei care am crezut în acest proiect şi am investit în ultimii ani timp, resurse şi încredere spre a-l face puternic, am luat decizia de a convoca Congresul Partidului Mişcarea Populară cu singurul scop de a reaşeza partidul pe un făgaş al normalităţii. Noi nu organizăm un Congres împotriva cuiva, însă este firesc să punem capăt unor practici care nu au nimic în comun cu democraţia şi activitatea unei instituţii politice născute din dorinţa de a fi altceva pe scena politică”, spune Tomac.
 
El mai transmite membrilor PMP că ”absolut toate câte s-au spus public despre el în ultimele luni sunt minciuni”. 
 
”Am muncit cu sinceritate şi dăruire pentru acest proiect şi nu regret o zi din câte i-am dedicat. Însă este profund nedrept şi nefiresc să închid ochii atunci când îmi văd numele târât în zeci de materiale denigratoare fără nicio legătură cu adevărul. Înţeleg jocul, înţeleg disputa politică, însă toate au o limită. Le mulţumesc colegilor din conducerea PMP că au dat dovadă de maturitate politică şi nu au răspuns niciunui atac nemeritat. Susţinătorii noştri nu vor să vadă confruntări interne pe mize mici, ei ne cer soluţii şi acţiune unitare. Noi în PMP nu avem grupări, nu avem tabere, nu avem facţiuni, avem o singură echipă în care fiecare îşi are locul său, aşa cum l-a avut întotdeauna, şi domnul Diaconescu. Dar, atunci când un partid politic intră într-un asemenea blocaj, apelează la instrumentele democratice ce stau la baza formaţiunii şi totul se reaşază prin vot. Vot care se va da în cadrul Congresului de pe 19 Februarie. Nu este o perioadă uşoară, dar noi am mai traversat crize politice şi am ieşit întăriţi. Aşa va fi şi de această dată!”, mai afirmă Tomac în mesajul către colegii din partid. 
 

Un număr de 55 de reprezentanţi ai PMP, între care 38 de lideri de filiale judeţene, îşi anunţă susţinerea pentru moţiunea lui Eugen Tomac pentru Congresul din 19 februarie.

Ei afirmă că partidul a ajuns în situaţia actuală "din cauza indeciziei de la nivelul conducerii PMP, din pricina lipsei de dialog, a alimentării consecvente a unor conflicte, în locul preocupării şi acţiunii hotărâte pentru dezamorsarea acestora", dar susţin că "în PMP, nu există un conflict între persoane, nici o luptă egoistă, iresponsabilă, pentru vreo putere iluzorie".

"Simţim cu toţii însă că avem nevoie de o abordare mai pragmatică şi energică pentru a ne recâştiga suflul şi forţa, solidaritatea, energia şi motivaţia", arată ei.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.