Senatorul PSD Eugen Teodorovici i-a cerut marţi, în cadrul audierilor din Comisiile de buget-finanţe, demisia preşedintelui Consiliului fiscal, în condiţiile în care deţine şi funcţia de economist la Raiffeisen Bank şi prognozează „în mod eronat”, Ionuţ Dumitru afirmând, la rândul său, că nu intră în „dezbaterea asta politicianistă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Din păcate, cei care prognozează în mod eronat şi într-un fel sperie piaţa cu astfel de presupuneri şi opinii negative care după aceea se dovedesc a fi eronate în ce fel trebuie să răspundă, pentru că cineva trebuie să răspundă. Aici am o întrebare şi aş vrea să primesc răspuns la ea pentru că în urma ei vreau să cer şi demisia dumneavoastră. Vă repet, nu o luaţi personal. Mă întreb aşa, dumneavoastră lucraţi la Raiffeisen Bank, Ministerul de Finanţe se împrumută în piaţă, titluri de stat, întrebarea este aşa: oare costul titlurilor de stat poate să varieze în piaţă în funcţie de situaţia macroeconomică sau de previziunile pe o anumită perioadă? Este corect? Presupun că da. Atunci dumneavoastră aveţi vreun interes în a emite opinii negative faţă de buget, faţă de absorbţie de fonduri europene, faţă de tot ce ţine de parte de fiscal şi bugetar? Tocmai pentru că atunci când Raiffeisen Bank se împrumută în piaţă, ştiind care este situaţia macroeconomică, într-un fel creează confuzie în piaţă, toţi ceilalţi vin cu altă ofertă de preţ pe aceste titluri de stat. Eu aş vrea să verificăm în cadrul Comisiei dacă acest lucru este adevărat sau dacă se confirmă şi, dacă este aşa, să vă solicităm demisia”, a afirmat Eugen Teodorovici, în cadrul Comsiilor reunite de buget-finanţe.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a afirmat, la finalul audierii, că nu intră „în dezbaterea asta politicianistă”, iar Legea 69 prevede numai incompatibilităţi politice.

„Nu intru în dezbaterea asta politicianistă, eu cred că ar trebui să ne uităm la lege, iar Legea 69 după care noi funcţionam nu prevede nicio incompatibilitate din punctul acesta de vedere (că deţine funcţiile de economist la Raiffeisen Bank şi preşedinte la Consiliul fiscal – n.r.), numai incompatibilităţile politice se iau în calcul. Nu am nicio rudă, nu sunt în partid politic, nu am fost implicat în nicio activitate politică, deci haideţi să lăsăm politicianismul la o parte”, a spus el.

De asemenea, Ionuţ Dumitru a citat din lege.

„La puctul legat de conflictul de interese, eu v-aş citi din lege, votată de Parlament, probabil că şi dumneavoastră eraţi membru al Parlamentului la momentul respectiv. Legea 69 spune că nu poate fi nominalizată pentru a face parte din Consiliul Fiscal persoana care cu patru ani înainte a deţinut o funcţie publică în cadrul Guvenului – nu e cazul meu -, cu patru ani înainte de nominalizare a fost membru al Parlamentului sau al Parlamentului European sau a deţinut o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic - nu e cazul meu”, a explicat preşedintele Consiliului Fiscal.

„Domnul Dumitru nu mi-a răspuns la întrebarea respectivă – este un astfel de conflict sau nu? Poate influenţa în mod voit costul sau nu?”, a completat Teodorovici.

„Eu, Ionuţ Dumitru, nu sunt singur în Consiliul Fiscal. Împreună cu mine sunt încă patru colegi care sunt reprezentanţi ai BNR, ai Academiei Române, ai Academiei de Studii Economice, respectiv Institutul Bancar Român, deci eu nu scriu aceste opinii, ele sunt lucrate şi aprobate împreună cu colegii noştri”, a completat preşedintele Consiliului Fiscal. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.