Fostul preşedinte Emil Constantinescu a declarat vineri, la dezbaterea „Europa, încotro?”, că există abordări euroentuziaste şi eurosceptice, dar niciuna nu ne poate ajuta să gestionăm „gravele provocări” ale lumii de mâine, cu societăţi „traumatizate” de obsesia riscurilor pe care integrarea europeană şi globalizarea le presupun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Eu cred că, în momente de criză, Europa are nevoie de o viziune care să ne permită într-o lume în schimbare rapidă să ne imaginăm şi ceea ce astăzi pare de negândit .Numai pe baza acestei viziuni putem elabora strategii de dezvoltare şi apoi politici publice pe durata unui ciclu electoral. Cred, de asemenea, că Europa are nevoie de acţiuni comunitare. Dar în afara acţiunilor comunitare, în afara proiectelor economice, administrative, sociale, militare, trebuie să redescoperim etosul european”, a afirmat Constantinescu.

Fostul preşedinte a susţinut că există „multe abordări şi se conturează acum şi abordările numite euroentuziaste sau cele eurosceptice”.

„Cred că niciuna dintre aceste abordări nu ne poate ajuta să gestionăm gravele provocări ale lumii de mâine, cu societăţi traumatizate de obsesia riscurilor pe care integrarea europeană şi globalizarea le presupune. Societăţile traumatizate sunt acelea în care liderii nu sunt capabili să explice nici misiunea proiectelor istorice, nici raportul dintre câştiguri şi costuri”, a completat Emil Constantinescu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.