Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc (PBL), a afirmat, joi, că nu are nimic de reproşat candidatului PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidenţiale, pentru că acesta nu a făcut nicio greşeală. Votul uninominal a dus la rezultatul primului tur de scrutin, iar acesta trebuie respectat. În perspectiva turului al doilea, Boc afirmă că este ”un referendum pro-Europa sau anti-Europa”, iar românii trebuie să acţioneze prin modul care le stă în putere – să voteze. ”Rămâne un bloc de 20% care urmează să se decide în această perioadă în ce direcţie votează”, a mai declatrat Boc, adăugând că ”o ţară în care dimensiunea pro-europeană este covârşitoare, cel puţin până acum, nu-şi va întoarce drumul pe care l-a parcurs”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Vocea românilor a fost auzită, ascultată. În consecinţă, ne place, nu ne place, avem acest rezultat pe care trebuie să-l respectăm. Poate din perspectiva forţelor pro-europene, semnalul pe care îl avem e acela că dacă am fi avut un candidat comun, forţele pro-europene în raport cu forţele suverane lucrurile ar fi arătat bară la bară”, a declarat, joi, la NapocaLive, primarul Emil Boc.

Potrivit acestuia, a avut impact votul uninominal, pe persoană.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

”Eu nu pot să-i reproşez nimic lui Crin Antonescu, pentru că tot ce a ţinut de el a făcut, n-a făcut nicio greşală. Oamenii, când votează uninominal, iau decizia lor în cunoştinţă de cauza care trebuie respectată”, a mai declarat Boc.

Acesta a explicat că sunt două blocuri mari de 40%, blocul suveranist şi blocul pro-european.

”Cel puţin aşa au fost ele văzute în ochii electoratului în primul tur. Deci un bloc de 80%. Rămâne un bloc de 20% care urmează să se decide în această perioadă în ce direcţie votează, dar e clar că votul din 18 mai va fi un referendum pro-Europa sau anti-Europa până la urmă. Despre asta va fi vorba în 18 mai”, a afirmat Emil Boc.

El consideră că votantii pro-Europa vor avea câştig de cauză.

”Eu cred că o ţară în care dimensiunea pro-europeană este covârşitoare, cel puţin până acum, nu-şi va întoarce drumul pe care l-a parcurs până în momentul de faţă. Dar nimic nu este, evident, câştigat de pe scaun. Să nu uităm că există un rezervor uriaş, de peste 8,5 milioane de români care nu au fost la vot. Una din cheile turului 2 stă în capacitatea noastră a tuturor, cetăţenii, oameni politici, jurnalişti, să chemăm lumea la vot”, a mai declatrat Emil Boc.

Citând din Corneliu Coposu, Emil Boc afirmă: ”«Democraţia este un verb, nu un substantiv», adică acţionaţi, votaţi, apăraţi valorile democratice, prin acţiune, nu prin inacţiune. Sunt aşteptaţi la vot cei 8,5 milioane de români care au ales să nu participe în primul tur   .

Potrivit liderului liberal, ”democraţia nu se poate construi cu jumătate de măsură”.

”Trebuie să înţelegem asta. Democraţia este produsul voinţei noastre a tuturor. Până la urmă asta e diferenţa între democraţie şi dictatură. În dictatură nu ne întreabă nimeni nimic, sau dacă ne întreba, ne întreaba formal, nu avem niciun rol, sunt alţii care decid sub ameninţarea terorii, a fricii, ce să facem. În democraţie, dacă vrem să ne construim un drum corect, trebuie să participăm cu toţii pentru a ne alege calea pe care ne-o dorim”, a mai declarat Emil Boc.

Rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale arată un procent de aproape 41% pentru George Simion şi aproape 21% pentru Nicuşor Dan. 

PNL a anunţat oficial că susţine candidatura lui Nicuşor Dan. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.