Fostul preşedinte al USR Cătălin Drulă consideră că în viitorul Guvern trebuie luate rapid măsuri „care să însemne că cei care au putere executivă – un ministru, un primar – îşi pot implementa şi face politici de personal pentru a aduce acele politici la îndeplinire”. El critică ideea de „fixat pe post”, făcând referire la funcţionarii din administraţia publică aflaţi pe posturi în urma unor concursuri şi care nu pot fi schimbaţi şi spune că vrea modificarea legii în baza cărora cei daţi afară obţin, în instanţă, repunerea în funcţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Cătălin Drulă anunţă că USR susţine modificarea legii care nu permite miniştrilor, primarilor sau altor persoane aflate în funcţii publice de execuţie să schimbe din funcţii angajaţi din sistemul bugetar pe motiv că aceştia ocupă posturile în urma unor concursuri. 
„Vă dau un detaliu despre ce o să fie la negocieri, sper eu, pentru că eu ştiu că pe colegii mei de partid i-am convins. Ştiu că domnul Bolojan are o gândire similară. Trebuie să luăm acele măsuri rapid, poate chiar de la învestirea Guvernului, care să însemne că cei care au putere executivă – un ministru, un primar – îşi pot implementa şi face politici de personal pentru a aduce acele politici executive  la îndeplinire. Mai precis, mai pe româneşte, dacă am auzit cu toţii acea expresie: ”Dom-le, ăsta e fixat pe post, că a dat concurs”. Unu la mână: ştim şi noi cum se dau concursurile, unele sunt şi pe bune, altele nu. Ce e aia ”fixat pe post”? ”Fixat pe post” înseamnă o sarcină în cârca ta, a mea şi a fiecăruia că vom plăti un salariu la stat cuiva”, a afirmat sâmbătă, la Prima Tv Cătălin Drulă. 
Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
El a dat exemplul preşedintelui ales Nicuşor Dan care, cât a fost primar al Capitalei, nu l-a putut schimba din funcţie pe şeful Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti pentru că „i-l tot puneau instanţele înapoi, bazat pe o lege strâmbă, care dă un fel de inamovibilitate”, a afirmat Drulă, în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv. 
Întrebat dacă vizează schimbarea legislaţiei care le permite celor care au dat un concurs să fie repuşi în funcţie, prin decizii judecătoreşti, Drulă a răspuns afirmativ. 
„Eu cred că întotdeauna e o balanţă în politicile publice şi de data asta robinetul îl putem da către a mări această putere (a persoanelor aflate în fruntea ministerelor sau a primăriilor – n.r.) executivă, atâta timp cât ea nu este exercitată cu rea voinţă. Eu cred că este foarte mult loc de a permite primarului, ministrului, celui care are puterea executivă într-o instituţie să îşi facă politicile de personal. Nu poate fi abuziv, nu poate fi discriminatoriu, sunt legi împotriva acestui lucru şi dacă cineva este doar hărţuit, evident că are nişte protecţii, dar de la asta până la a ţi se spune ”Bine ai venit ca primar în instituţie, nu poţi să faci nimic!”, un lucru care e ştiut de toată lumea şi un lucru care e reclamat inclusiv de primarii PSD şi PNL”, a argumentat Cătălin Drulă. 
El a mărturisit că a simţit această atitudine inclusiv în perioada în care a fost ministru al Transporturilor.
„Tu trebuie să supracompensezi cu nişte metode de conducere care nu sunt fireşti, după părerea mea, într-o organizaţie, adică cu a inspira o anumită teamă, cu a încerca să foloseşti artificii care sunt în limitele legii. Puteţi să chemaţi aici, în locul meu, pe domnul Toma de la PSD, pe domnul Nelu Popa de la PNL, pe domnul Fritz de la USR. Orice primar, orice şef de instituţie ştie: schimbi organigrama, desfiinţezi postul, comasezi, dar de fapt e o scărpinare la urechea cealaltă, pe care, în condiţiile actuale de deficit bugetar şi de probleme fiscale, nu ne-o permitem”, a argumentat Cătălin Drulă.
El a făcut referire şi la mediul privat.
„Şi aş extinde această libertate şi în zona privată. Cred că e nevoie de nişte măsuri care să compenseze ce va veni în termeni de asanare bugetară prin a stimula businessul şi asta înseamnă şi la business să poţi să fii un pic mai flexibil pe partea de angajări, dar nu numai. Avize, autorizaţii, acea uşurinţă de a face business cumva noi trebuie să ne ducem în zona de ţări care stimulează foarte tare (mediul de afaceri – n.r.)”, mai spune Cătălin Drulă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.