Preşedintele USR Cătălin Drulă critică faptul că ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a precizat că ar fi dispus să discute cu Primăria Capitalei pentru ca Metrorex să treacă în subordinea PMB. El îi cere demisia social-democratului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Grindeanu tocmai dă zilele astea un recital de guvernare pesedistă: incompetenţă, tupeu, combinaţii. Şi bucureştenii suferă şi se înghesuie la metrou din cauza lui. Ultima piatră aruncată în baltă e despre subvenţia metroului bucureştean. Problema reală e cât de mare a ajuns subvenţia din cauza creşterilor necontrolate de salarii şi a angajărilor făcute de PSD şi PNL la metrou. Dacă în 2016 subvenţia anuală era de 315 milioane lei, a ajuns în bugetul pe 2022 al lui Grindeanu la 818 milioane. Iar peste câteva zile la rectificare vor mai adaugă sute de milioane (Metrorex a cerut +700 de milioane)”, a scris Cătălin Drulă, miercuri pe Facebook.
 
El a explicat că s-a ajuns la o asemenea situaţie din cauza măririi de salarii colective şi a angajărilor.
 
„Cum s-a ajuns aici?
 
Măriri de salarii colective:
- anii de guvernare PSD, 2017 (premier Grindeanu): +33%, 2018: +20%, 2019: +18,5%
- în 2020, an de guvernare PNL-Bode, +18% (deşi Metrorex din primăvara 2020 era într-o situaţia financiară gravă, nu-şi mai putea plăti dările)
- în 2021, USR la Transporturi: +0%
- în 2022, Grindeanu ministru: +7,5%
 
Angajări:
 
dacă în 2016, compania avea în jur de 4.200 de angajaţi, am găsit-o la începutul lui 2021 cu 5.700 de angajaţi (creştere +35%)
 
la finalul lui 2021, mai erau doar 5.000 de angajaţi în plată (scădere -12%)
 
în 2022 sub Grindeanu au reînceput angajările cu o ţintă prevăzută de 5861 angajaţi (creştere +17%)” a mai explicat preşedintele USR.
 
El a adăugat că „cifrele arată realitatea guvernărilor PSD: dăm tunul şi fugim. Ceea ce sunt convins că-şi doreşte şi Grindeanu”.
 
„Să scape de responsabilitate. Nu trece ziua fără să auzim că el nu răspunde nici de metrou, nici de autostrăzi, nici de trenuri. După mai bine de 9 luni, mă aşteptam să înţeleagă despre ce e vorba în a fi ministrul Transporturilor din România. Dar degeaba. Anul trecut nu ne-a fost deloc uşor, restricţii de pandemie şi trafic. Iar pentru Metrorex am avut până la finalul mandatului, un buget de subvenţie (pe tot anul!) de doar 600 de milioane (din care 10% blocaţi). Dar ne-am descurcat. Strângând cureaua, tăind cheltuieli, eficientizând. Cu echipa mea monitorizând zi de zi, cu mult stres şi muncă, să n-ajungem în situaţii critice. Grindeanu a lăsat pur şi simplu metrourile să iasă din circulaţie. Ditai vicepremierul şi numărul 2 pesedist. Şi acum se răsteşte la bucureşteni, în loc să rezolve problema. Dă-ţi demisia, Sorine, e mai bine pentru toată lumea!”, a conchis Drulă.
 
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că bucureştenii sunt nemulţumiţi de frecvenţa scăzută cu care circulă metroul, din cauza contractului de mentenanţă la Metrorex care nu a fost plătit. El a mai spus că anul trecut de exemplu Metrorex nu a avut buget şi că s-a săturat ca mereu Ministerul, Guvernul să vină de fiecare dată să aloce bani pentru a acoperi găurile companiei. Ministrul a adăugat că e dispus să aibă o discuţie cu Primăria Capitalei dacă doreşte să preia gestiunea transportului în comun în Bucureşti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.