Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat, joi, că a finalizat consultările pe marginea reorganizării Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi că 600 de ofiţeri vor fi redistribuiţi altor două structuri ale ministerului, respectiv Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) şi Direcţia de Operaţiuni Speciale (DOS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am finalizat consultările pe toate nivelurile. Reorganizarea DIPI era necesară şi trebuie să vă spun că nu a fost ideea mea. Era un proiect anterior. Departamentul prezentase o vulnerabilitate într-o zonă care se ocupă de suportul informativ, într-o structură care ar trebui să vegheze la integritatea personalului MAI. Structura s-a decredibilizat. Am recunoscut nevoia acestei recredibilizări a DIPI”, a declarat Tudorache în cadrul sesiunii online "De vorbă cu Ministrul tău”, iniţiată de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.

Ministrul de Interne a mai precizat că 600 de posturi ale DIPI se vor împărţi între Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) şi Direcţia de Operaţiuni Speciale (DOS).

El a mai arătat că urmăreşte, în primul rând, o reaşezare a competenţei acestei structuri,

"Erau zone de suprapunere cu SRI şi putea permite DIPI să desfăşoare activităţi şi pe alte zone din afara MAI. Am considerat că trebuie să o reaşezăm. Toată lumea a recunoscut nevoia aceasta de regândi competenţa misiunii", a spus Tudorache.

Întrebat de ce a optat pentru o structură militarizată în cazul DIPI, Tudorache a arătat că acest lucru ţine de o anumită coerenţă a acestei structuri.

"Pentru a putea fi un partener serios trebuie să poţi să acţionezi cu aceleaşi instrumente. Era singură structura din cadrul sistemului de securitate care nu era militarizată. SIE, SRI, STS, toate sunt militarizate. Am înţeles argumentele sindicatelor care au făcut front comun şi s-au opus acestei idei a militarizării, dar pentru mine consider că este opţiunea cea mai bună pentru noua structura”, a mai arătat ministrul.

El a ţinut să precizeze că DIPI nu este o structură a Poliţiei.

"Nu militarizăm Poliţia. DIPI este o structură care lucrează pentru întreg ministerul. 40 la sută din structurile MAI sunt cadre militare. Militarizând această structură nu înseamnă că militarizăm Poliţia”, a continuat Dragoş Tudorache.

Ministrul a mai precizat că în momentul în care se va emite ordonanţa de guvern privind reorganizarea Direcţiei, întreg aparatul DIPI va fi pus la dispoziţie.

"Cei care vor să rămână vor reintra în sistem în urma unor evaluări. Vor putea să se înscrie la concurs şi alţi candidaţi, din sursă externă. Cei care nu vor vrea în noua structura militară a acestei structuri pot ajuta ministerul în orice altă armă a ministerului, acolo unde îşi găsesc menirea”, a mai arătat Tudorache.

El s-a arătat nemulţumit de instrumentul împuternicirii care este foarte des folosit în minister, dar a precizat că această practică nu poate fi schimbată în două luni.

Unitatea de Protecţie Internă (UPI) va deveni funcţională la două luni de la publicarea ordonanţei prin care se înfiinţează, noua structură urmând să aibă 1.800 de angajaţi, în loc de 2.500 câţi are actualul Departament de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), au declarat, în 17 octombrie, pentru News.ro, surse din MAI, care au precizat că din salariile angajaţilor UPI va dispărea sporul anticorupţie, de 30 la sută, existent acum la DIPI.

Sursele citate au precizat că noii lucrători vor fi testaţi cu detectorul de minciuni atât la angajare, cât şi de fiecare dată când apar suspiciuni.

Aceleaşi surse au mai declarat că vor fi verificaţi de SRI cei care vor organiza concursurile de angajare.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat, în 17 octombrie, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care desfiinţează Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi înfiinţează o nouă structură, Unitatea de Protecţie Internă (UPI).

"În subordinea Ministerului Afacerilor Interne se înfiinţează Unitatea de Protecţie Internă ca structură specializată, cu personalitate juridică, care desfăşoară activităţi de identificare, contracarare şi înlăturare a ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc la adresa informaţiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional şi capacităţii operaţionale ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice”, se arată în ordonanţa de urgenţă supusă consultării publice.

Noua structură va fi sub control parlamentar urmând să fie transmise rapoarte, de către ministrul Afacerilor Interne, cu privire la activitatea Unităţii de Protecţie Internă în domeniul securităţii naţionale.

"Comandantul Unităţii de Protecţie Internă este cadru militar în activitate, numit în funcţie de către ministru, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Comandantul Unităţii de Protecţie Internă se subordonează nemijlocit ministrului Afacerilor Interne. Comandantul Unităţii de Protecţie Internă are calitatea de ordonator terţiar de credite în subordinea ordonatorului principal de credite”, mai este specificat în proiect.

Ordonanţa de urgenţă delimitează şi competenţele în domeniul integrităţii cadrelor din minister. Astfel, UPI nu se va mai suprapune cu Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) pe aceleaşi domenii de activitate. Totuşi, dacă, în activitatea de prelucrare informativă, cadrele UPI descoperă fapte de corupţie, vulnerabilităţi, ameninţări sau factori de risc, sunt obligate să anunţe DGA, iar dacă nu vizează competenţa MAI, datele se transmit celorlalte organe de stat competente, cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum SRI şi SIE.

Militarii UPI, ca şi angajaţii DIPI, nu vor avea rol de poliţie judiciară, astfel că nu vor putea face dosare penale.

"Personalul Unităţii de Protecţie Internă nu poate efectua acte de cercetare penală şi nu poate lua sau aduce la îndeplinire măsura reţinerii ori alte măsuri preventive privative sau restrictive de libertate”, se arată în documentul publicat de MAI.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.