Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Sinaia, că, potrivit proiectului de lege a salarizării unitare, salariile judecătorilor şi procurorilor cresc „semnificativ” şi nu "în glumă", diferenţa fiind că majorarea veniturilor la procurori va fi cu 5% mai mică decât la judecători.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În primul rând, trebuie să se înţeleagă un lucru esenţial: şi salariile judecătorilor şi salariile procurorilor cresc semnificativ. În zilele următoare, mâine poate, o să se publice legea în ansamblul ei şi o să vedeţi. Semnificativ înseamnă că nu cresc în glumă, chiar cresc. Precizarea este că la procuror cresc puţin mai puţin decât la judecător, deci discutăm de creşteri semnificative pentru toţi magistraţii. Deci, nu se pune problema să scadă salariul cuiva, procuror sau judecător”, a precizat liderul PSD.

Liviu Dragnea a mai spus că vor fi reluate discuţiile pe baza legii salarizării cu toate sindicatele şi instituţiile vizate.

„În toată perioada din momentul în care se depune legea ca iniţiativă parlamentară şi până la votul final vor fi consultări cu absolut toate instituţii, se vor relua consultările cu sindicatele care deja au avut loc. Deci, această lege nu se adoptă mâine. Eu cred că supărarea vine din cauza faptului că au apărut informaţii neadevărate şi trunchiate”, a completat liderul PSD.

Întrebat dacă va chema procurorii la discuţii, preşedintele social-democraţilor a susţinut că, inclusiv veniturile membrilor CSM vor fi majorate „substanţial”.

„Inclusiv pentru membrii CSM, creşterea veniturilor va fi substanţială pe această perioadă de câţiva ani de zile. Eu sunt absolut convins că în momentul în care va apare proiectul de lege în public nu vor mai fi aceste nemulţumiri pentru că şi judecătorii şi procurorii vor avea acces la informaţiile reale şi vor vedea că evoluţia veniturilor dumnealor este semnificativ bună”, a completat Liviu Dragnea.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat, la rândul său, că diferenţa de salariu între judecători şi procurori va fi de 5%.

„Sunt diferenţe între judecători şi procurori, aceste diferenţe sunt peste tot în UE, la noi diferenţele suni mici, cred că de 5%”, a precizat Olguţa Vasilescu. 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a prezentat, joi, la Sinaia, proiectul Legii salarizării unitare, în forma agreată de coaliţia guvernamentală. Vasilescu a precizat că primele majorări vor avea loc de la 1 iulie 2017 pentru militari şi poliţişti, iar de la 1 ianuarie 2018 cresc salariile medicilor şi asistentelor, însă salariile din sectorul sănătăţii vor rămâne aceleaşi până în 2022 deoarece din 2018 este acordată întreaga creştere salarială prevăzută în lege.

Raportul dintre cel mai mic salariu din sectorul public şi cel mai mare este de 1 la 12. 

”Principiile care au stat la baza acestei legi sunt principiul legalităţii - toate drepturile de natură salarială se stabilesc prin norme de forţă a legii, principiul nediscriminării - eliminarea oricărei forme de discriminare şi instituirea unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeaşi activitate şi are aceeaşi vechime în muncă, principiul egalităţii - asigurarea de salarii pe baze egale pentru muncă de valoarea egală, principiul importanţei sociale a muncii, principiul stimulării personalului din sectorul bugetar, principiul ierarhizării pe verticală, cât şi pe orizontală, în cadrul aceluiaşi domeniu şi în funcţie de complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate, principiul transparenţei mecanismului de stabilire a drepturilor salariale şi principiul sustenabilităţii financiare”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Salariile de bază sunt diferenţiate pe funcţii, grade, trepte şi gradaţii. Gradaţiile se acordă în procent de 7,5 pentru gradaţia 1 - de la 3 la 5 ani, 5% pentru gradaţia 2 - de la 5 la 10 ani, 5% pentru gradaţia 3 - de la 10 la 15 ani, 2,5% pentru gradaţia 4 - de la 15 la 20 de ani, 2,5% pentru gradaţia 5 - peste 20 de ani.

Ministrul Muncii a precizat că nu a fost tăiat niciun fel de spor actual, însă a fost introdusă restricţia ca ordonatorul de credite să nu aloce sporurilor mai mult de 30% din anvelopa salarială. ”Un poliţist care lucrează în stradă poate să ajungă la 70%, dar este clar că cei care stau la birou sau personalul contractual vor trebui să aibă sporuri mai mici”, a exemplificat Vasilescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.