Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi seară, la Antena 3, că după ce a scris pe Facebook că speră că demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu din fruntea SIE ”să nu facă parte dintr-un război politic subteran”, acesta l-a contactat telefonic şi i-a transmis că e vorba de probleme de sănătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am aflat din presă (n.r. - de demisia lui Ungureanu de la conducerea SIE). Am spus pe Facebook că dacă această demisie este rezultatul unui război personal, al unui conflict între instituţii, dacă sunt alte cauze incorecte care au dus la această demisie, nu e în regulă. Lucrurile trebuie clarificate. În cateva minute m-a sunat domnul Mihai Răzvan Ungureanu. Nu cred că e un secret asta, am mai comunicat, nu foarte des, poate la două luni, un om civilizat din punctul ăsta de vedere. Probabil că a văzut postarea mea sau o fi vorbit cu toţi preşedinţii de partide, nu am de unde să ştiu, şi mi-a spus că motivul demisiei îl reprezintă o stare de sănătate care nu e bună, nu este altceva. I-am urat multă sănătate şi i-am zis şi eu să nu fie alt motiv. Şi am înţeles că preşedintele României va şi spune lucrul ăsta că din motive de sănătate că şi-a dat demisia. Nu am văzut la preşedintele României această afirmaţie, ba dimpotrivă”, a spus Dragnea, la Antena 3.

Preşedintele PSD a spus că în ultimele luni au fost ”informaţii neconfirmate” că preşedintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut demisia lui Ungureanu de la şefia SIE.

”Am văzut aseară pe şefa DNA care lăsa să se înţeleagă, într-un interviu la o televiziune, că totuşi SIE nu şi-a prea făcut treaba şi ar fi ascuns nişte dovezi sau n-ar fi ajutat, adică totuşi nişte chestiuni, dacă sunt adevărate, n-ar fi legale. Asta înseamnă ceva foarte grav. Noi vorbim totuşi despre SIE într-o conjunctură regională extrem de mişcătoare. Sunt zone care fierb foarte mult. Or lucrul ăsta trebuie să fie clarificat mai devreme sau mai târziu, nu e un lucru care trebuie să rămână într-un sertar”, a mai spus Dragnea. 

Liderul social-democrat a precizat că se aştepta ca Ungureanu să prezinte într-o conferinţă de presă care sunt motivele demisiei de la şefia Serviciului.

”Sigur că imediat se nasc semne de întrebare şi suspiciuni. Or asta nu ajută pe nimeni, nici pe Răzvan Ungureanu, nici SIE, nici măcar pe preşedintele României. Noi stăm şi ne uităm şi vedem că există acolo adevăruri nespuse care desigur că sunt seminţe pentru tot felul de scenarii Nu e vinovat cel care face scenarii atât timp cât nu dai informaţia completă. Este obligatoriu să se dea informaţia completă pentru că nu este un serviciu personal al cuiva, nu este în subordinea personală a cuiva. Este un serviciu al României, serviciu important, public, de asta poate controlul public asupra serviciilor de informaţii trebuie să fie poate să fie pregnant, aşa cum e de exemplu în SUA”, a mai spus liderul PSD. 

Întrebat cine crede că va fi viitorul şef al SIE, Dragnea a spus: ”Nu mă preocupă asta, nefiind atributul meu să fac propunerea”.

”Dacă apare o propunere din partea preşedintelui, atunci aşa cum mi-am spus părerea şi când a fost desemnat MRU, o să spun cu şi mai multă tărie părerea despre o variantă sau alta”, a conchis Dragnea.

Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat luni de la conducerea SIE. Interimar, conducerea SIE va fi asigurată de Silviu Predoiu, a precizat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.