Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spune că a discutat cu delegaţia Parlamentului European despre statul de drept, desprinzându-se ideea unei colaborări foarte strânse, în care să poată aduce argumente, nu doar să primească "nişte hârtii, rezoluţii sau teme". "Sprijinim cu toată determinarea întărirea statului de drept în România în aceeaşi măsură în care drepturile fundamentale ale oamenilor sunt respectate", afirmă Dragnea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liviu Dragnea a fost întrebat, miercuri seară, într-o conferinţă de presă, dacă la întâlnirea cu preşedintele Parlamentului European s-a discutat despre statul de drept.

"Eu am avut cel puţin două întâlniri, una în care nu am fost singur, am fost cu domnul Tăriceanu şi cu liderii de grup ai partidelor parlamentare din Cameră şi din Senat, unde fiecare dintre noi ne-am spus punctele de vedere atât în ceea ce priveşte modul în care România este pregătită să gestioneze preşedinţia Consiliului în prima parte a anului viitor, cât şi în ceea ce priveşte funcţionarea statului de drept în România", a spus el.

Dragnea a afirmat că este foarte simplu de spus că într-o ţară nu este respectat statul de drept.

"Au fost unii membri din delegaţia europeană care au spus că în orice ţară se poate discuta despre statul de drept, foarte important este cum se face analiza unor posibile sau nu derapaje. Pentru că este foarte simplu să spui că într-o ţară nu este respectat statul de drept, definiţie sau axiomă, dar este mai greu de spus cum faci această analiză şi cum ajungi la această concluzie. Ce este foarte important este că s-a desprins ideea pe care noi o îmbrăţişăm şi nu am respins-o niciodată, ba dimpotrivă, să avem o colaborare foarte strânsă, să putem explica mult mai bine, să putem comunica mai bine, să avem şi noi posibilitatea să aducem argumente, nu doar să primim nişte hârtii, rezoluţii sau teme", a declarat el.

De asemenea, întrebat cum vede respectarea statului de drept, Dragnea a spus: "Statul de drept cuprinde şi drepturile fundamentale ale omului, drepturile omului care sunt călcate în picioare în România de ani de zile, de ani de zile, sunt mii de oameni condamnaţi pe nedrept, mii de oameni anchetaţi pe nedrept, mii de oameni târâţi în procese pe nedrept şi ale căror drepruri sunt călcate în picioare. Şi drepturile fundamentale şi libertăţile fundamentale ale omului fac parte din statul de drept, asta am spus-o şi azi. Sprijinim cu toată determinarea întărirea statului de drept în România în aceeaşi măsură îm care drepturile fundamentale ale oamenilor sunt repsectate".

El a adăugat că valorile şi principiile europene trebuie să fie valabile pentru toate statele.

"Am mai enunţat un principiu general valabil în Uniune, că ceea ce este permis pentru un stat membru trebuie să fie permis pentru toate statele membre, ceea ce este interzis pentru un stat membru trebuie să fie interzis pentru toate statele membre. Valorile şi principiile europene sunt acceptate şi susţinute de noi, dar asta nu înseamnă că principiul subsidiarităţii care nu se referă la valori şi principii general valabile, ci la politicile statului respectiv, acest principiu nu trebuie să fie respectat. Am fost foarte clar şi foarte riguros în declaraţii, ceea ce o fac şi acum", a mai spus Dragnea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.