Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat pe premierul Dacian Cioloş că a evitat să dea un răspuns clar îngrijorărilor sale legate de corectitudinea alegerilor, social-democratul susţinând că nu mai poate avea încredere într-un ”om duplicitar”. Dragnea a răspuns astfel postării lui Dacian Cioloş în care acesta parafraza sloganul de campanie al PSD - ”Îndrăzneşte să ai încredere”, cerându-i liderului PSD să îndrăznească să creadă că alegerile vor fi corecte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu mă aşteptam de la premierul în funcţie al României nu să posteze nişte ironii pe Facebook într-un subiect atât de important. Asta arată cum tratează acest om votul din 11 decembrie. Eu nu intru în dialog pe Facebook cu premierul Dacian Cioloş. Nici măcar nu a răspuns la ceea ce am cerut eu, n-are nicio treabă Guvernul cu softul de la Autoritatea Electorală Permanentă, respectiv cu ceea ce am solicitat noi la Biroul Electoral Central”, a declarat Liviu Dragnea, luni seară, la B1 TV.

El a spus că solicitarea PSD ca AEP să pună la dispoziţia partidelor aplicaţiile informatice folosite în distribuirea mandatelor este una firească.

”În schimb, ne cere să avem încredere în Dacian Cioloş Eu nu mai am încredere. Este acelaşi om care a spus că rămâne tehnocrat şi nu intră în politică. A intrat în politică. Acelaşi om care a spus că nu se implică în campania electorală şi este implicat până în gât în campania electorală. Un om duplicitar şi care a minţit nu mai poate prezenta încredere. Dar nu e vorba de persoane, aici e vorba de nişte solicitări fireşti, corecte, din partea mea, pentru toate partidele, pentru ca absolut toată lumea să asiste la un proces electoral, un proces de vot şi de repartizare a mandatelor şi de numărare a voturilor foarte transparent. De ce îi deranjează?”, s-a întrebat Dragnea. 

Preşedintele PSD s-a arătat îngrijorat de modul în care AEP mai poate gestiona eficient alegerile, în condiţiile în care şefa acestei instituţii, Ana-Maria Pătru, a fost pusă sub acuzare de către DNA şi a demisionat. ”Am înţeles că domnul vicepreşedinte Marian Muhuleţ, cu totul întâmplător PNL, va rămâne preşedinte acolo interimar, pentru că a apucat să fie desemnat de doamna Pătru, înainte (n.r. de arestare), să o reprezinte cât nu este acolo”, a comentat Dragnea.

Liviu Dragnea a declarat, duminică, la România TV, că are "suspiciuni" cu privire la schimbările de la MAI din ultime perioadă, precum şi ancheta DNA de la AEP.

"Sunt două instituţii cheie în organizarea alegerilor din România: MAI şi AEP. Ministerul de Interne a suferit transformări majore, cum-necum, de la începutul anului Dacian Cioloş a avut ţintă ca de acolo să plece Petre Tobă. (...) Acum MAI este condus de apropiatul lui Dacian Cioloş. Tulburări majore în MAI şi în serviciul secret al ministerului. (...) AEP a rămas fără conducător. AEP este cea care după alegeri centralizează voturile şi repartizează mandate, pe baza unui soft la care noi deocamdată nu avem acces", a spus el.

Din acest motiv, Dragnea afirmă că a solicitat ca BEC să pună la dispoziţia partidului său aplicaţiile informatice folosite pentru distribuirea mandatelor, afirmând că nu este în regulă ca formaţiunile politice să nu aibă acces la ele în aceste condiţii.

Premierul Dacian Cioloş i-a transmis, luni, liderul PSD Liviu Dragnea, un mesaj în care susţine că a constat faptul că are tendinţa să sădească teama şi îndoiala în sufletul oamenilor ca să ”se căţere apoi pe fricile lor în bătălia electorală”, precizând că se abţine să interpreteze declaraţiile social-democratului despre “dreptate până la capăt”, adresându-i la finalul mesajului: ”Îndrăzniţi să credeţi şi dumneavoastră, domnule Dragnea”, ”Îndrăzneşte să crezi în România” fiind sloganul PSD pentru alegerile parlamentare.

”Am înţeles că domnul Liviu Dragnea este îngrijorat de posibila fraudare a alegerilor parlamentare. Ştiu că dumnealui este un om cu experienţă în organizarea alegerilor şi mai ştiu că, în trecut, nu totul a mers bine din acest punct de vedere”, şi-a început mesajul premierul Dacian Cioloş.

Pornind de la aceste ”temeri” ale lui Dragnea, prim-ministrul a ţinut să dea câteva asigurări românilor cu privire la corectitudinea desfăşurării procesului electoral din 11 decembrie.

”Da, acest guvern face tot ce-i stă în putere pentru a limita la minimum posibilităţile de fraudare a procesului electoral. Da, acest guvern a implementat deja cu succes la alegerile locale un sistem electronic de monitorizare a prezenţei la vot, prin care se depistează cu uşurinţă tentativele de vot multiplu. Acelaşi sistem va fi folosit şi la alegerile parlamentare. Da, acest guvern a decis supravegherea video a secţiilor de vot după închiderea urnelor, pentru a ne asigura că numărarea voturilor la alegerile parlamentare se desfăşoară corect. Da, acest guvern a decis sigilarea ştampilelor de vot imediat după finalizarea procesului de votare, astfel încât să ne asigurăm că ele nu mai circulă după închiderea urnelor. Da, acest guvern a decis să deschidă mai multe secţii de vot în afara graniţelor, pentru a ne asigura că românii din diaspora nu mai stau la coadă cu orele pentru a-şi exercita un drept fundamental”, a scris Cioloş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.