Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că nu a spus niciodată că vrea să fie premier după alegerile parlamentare din decembrie şi că preşedintele Klaus Iohannis ”a intrat masiv în campania electorală” prin faptul că a spus dinaintea alegerilor pe cine nu va pune premier, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a Constituţiei. El l-a acuzat pe Iohannis că îi sprijină făţiş pe liberali în campania electorală, adăugând: "Şi dacă mai e supărat poate să mai pună nişte copoi pe noi".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îi doresc foarte mult succes în  a proceda la desconsiderarea Constituţiei. Eu nu am spus niciodată că vreau să fiu prim-ministru. Nici nu am spus cu cine vrem să mergem la Cotroceni cu propunerea de prim-ministru. Iohannis confirmă acum ceea ce am spus mai de mult, ceea ce îi spune doamna preşedintă de la PNL. Adică nu vrea să îi iasă din cuvânt. Să ieşi înaintea alegerilor, să spui pe cine ai prefera, respectiv pe Cioloş, şi pe cine nu ai pune asta încalcă grav Constituţia”, a declarat Liviu Dragnea, comentând anunţul preşedintelui Iohannis că nu va nominaliza pentru postul de premier o persoană care este urmărită penal sau a fost condamnată.

Liderul social-democraţilor susţine că anunţul făcut de către preşedintele Iohannis arată că acesta este dispus să nesocotească opţiunea electoratului. ”În felul acesta, se va suspenda din ce în ce mai mult relaţia dintre preşedinte şi români”, consideră Dragnea.

El a spus că PSD speră să obţină o majoritate parlamentară împreună cu ALDE şi să poate face o propunere pentru postul de premier. ”PSD va ţine cont de ceea ce vor românii şi de asta trebuie să ţină seama şi de asta trebuie să ţină seama şi preşedintele Iohannis. A tăcut inteligent până acum, iar acum văd că intră în campania electorală”, a spus Dragnea.

Acesta a precizat că PSD nu-l va susţine pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier nici dacă PSD câştigă, nici dacă pierde alegerile.

”Nu e nevoie de un plan B că nu este un plan A. Eu nu am spus că planul e  să fiu prim-ministru. Vreau ca PSD să câştige alegerile, să poată să facă majoritate şi să poată să meargă la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru (...) Propunerea venită de la cei care vor câştiga alegerile va fi acceptată de Iohannis. Aşa cred eu”, a mai spus Dragnea. 

Social-democratul susţine că preşedintele îi sprijină făţiş pe liberali în campania electorală. ”Iohannis e cu PNL şi de partea cealaltă PSD. Şi dacă mai e supărat poate să mai pună nişte copoi pe noi. Îi aşteptăm. Din instituţiile statului. Să nu creadă că suntem nişte proşti pe aici prin ţară”, a mai zis liderul PSD. 

Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va desemna, după alegerile parlamentare din 11 decembrie, un premier care este urmărit penal sau condamnat deja, indiferent cine va fi persoana desemnată şi cine o va susţine.

"Indiferent de către cine va fi propusă, eu nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal", a spus Iohannis.

El a mai precizat că persoana pe care o va nominaliza va trebui să mai îndeplinească două condiţii: să aibă calităţile necesare pentru a conduce Guvernul şi să fie capabilă să obţină susţinerea unei majorităţi parlamentare.

Iohannis a precizat că trebuie să avem politicieni curaţi, integritatea fiind criterial eliminator în desemnarea viitorului premier. ”Criteriile de integritate sunt, cum se spune, self evidente. În niciun caz nu voi desemna o persoană care este urmărită penal sau condamnată penal, sau are probleme de integritate de altă natură. Eu am spus de mult, clasa politică trebuie să se reformeze, trebuie să avem politicieni curaţi şi acest criteriu va fi evident unul din criteriile cel mai importante – va fi criteriul eliminatoriu”, a arătat Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.