Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune că dacă preşedintele nu va pune în aplicare decizia Curţii Constituţionale privind revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, încălcând astfel Constituţia, înseamnă că fie "are mâna întoarsă” de cineva din afara ţării, fie se teme de dosarul cu casele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dragnea: Dacă Iohannis va face "greşeala fatală" de a nu respecta decizia CCR privind revocarea şefei DNA, PSD va utiliza toate mijloacele legale. Întrebat dacă va declanşa procedura de suspendare: Orice este posibil

Întrebat dacă va considera încălcare a Constituţiei o posibilă "fentare" a deciziei CCR de către şeful statului, Dragnea a răspuns categoric, susţinând că acest lucru ar fi o bătaie de joc.

"Categoric, o bătaie de joc. Din minutul în care decizia CCR s-a publicat, orice minut, orice oră, orice zi, reprezintă întârziere. (...) Decizia este obligatorie. Dacă preşedintele vrea să batjocorească CCR şi să nu pună în aplicare decizia, ori are mâna întoarsă la spate de cineva de afară, ori se teme de dosarul cu casele. Ca să îţi poţi asuma această greşeală fatală, să calci în picioare Constituţia, înseamnă că trebuie să ai ceva care te blochează total”, a declarat Liviu Dragnea duminică seară la Antena 3.

În 30 mai, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. CCR a stabilit că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Joi, Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că nu se pronunţă în privinţa revocării şefei DNA decât după ce va primi motivarea CCR şi o va citi cu foarte mare atenţie. El a precizat însă că ia în calcul să respecte statul de drept, să îl întărească, să aibă grijă ca procurorii să rămână independenţi, cu respectarea Constituţiei, subliniind că articolul din legea fundamentală care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei nu poate însemna sub nicio formă în subordinea acestuia. 

”Aşa cum am spus, aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact. Însă, la momentul acesta, pot să vă spun două-trei lucruri care ţin evident de această temă”, le-a spus preşedintele jurnaliştilor.

Tot marţi, Klaus Iohannis afirma că nu există niciun motiv pentru suspendarea sa din funcţie şi nu îi este teamă de niciun fel de încercare de suspendare.

”Apropo de suspendare, am observat că foarte mulţi sunt preocupaţi de suspendare. Pot să vă spun că eu, nu. Nu există niciun motiv de suspendare şi nu mi-e teamă de niciun fel de încercare de suspendare”, a declarat Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.