Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, referitor la faptul că soţul lui Sevil Shhaideh este sirian şi are afaceri în Damasc, că nu există niciun fel de vulnerabilitate, iar serviciile secrete ar trebui să aibă o poziţie foarte clară dacă există o problemă de securitate în acest caz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La remarca presei care a afirmat că au apărut discuţii că Sevil Shhaideh este căsătorită cu un cetăţean de origine siriană, Liviu Dragnea a spus: “Soţul doamnei Şhhaideh este un cetăţean român. Eu sunt absolut convins că instituţiile statului român - aşa cum ne verifică pe toţi de când ne-am născut şi până în zilele noastre - nu acordau cetăţenie română unui om dacă era o problemă. Eu îl cunosc bine pe soţul doamnei Shhaideh, este un om foarte serios foarte bine pregătit, liniştit”.

Liviu Dragnea a ţinut să precizeze că nu există niciun fel de vulnerabilitate în acest caz.

“Am văzut câteva alegaţii, inclusiv de la un fost preşedinte, care bate câmpii. Nu există niciun fel de vulnerabilitate aici. Pe mine m-a interesat şi mă interesează în continuare ca premierul să fie un om în care să am încredere”, a precizat liderul social-democraţilor.

Chestionat dacă faptul că soţul lui Sevil Shhaideh este sirian şi are afaceri în Damasc ar fi un motiv de amânare pentru preşedintele Klaus Iohannis sau o problemă de siguranţă naţională, preşedintele PSD a spus: “Dacă cineva crede că ne poate convinge că s-ar putea refuza o asemena desemnare cu asemenea pretexte slabe se înşală amarnic. Nu există nicun risc aici (...), restul sunt glume proste şi pretexte inventate, care nu stau în picioare”.

Întrebat în continuare dacă sugerează că SRI nu ar fi de acord cu această propunere de premier, liderul social-democraţilor a spus că serviciile secrete ar trebui să aibă o poziţie foarte clară dacă există o problemă de securitate.

“Serviciile secrete ar trebui să aibă o poziţie foarte cară dacă există o problemă de securiate sau vreo problemă în ce priveşte această nominalizare, altfel eu o să consider că aceste zvonuri pleacă de la ei şi chiar le cer public, prieteneşte, că ne cunoaştem foarte bine”, a conchis Liviu Dragnea.

Jurnaliştii de la Rise Project scriu că propunerea de prim-ministru a lui Liviu Dragnea poate introduce România în mijlocul unor controverse diplomatice privind conflictul din Siria, în condiţiile în care Akram Shhaideh, soţul lui Sevil Shhaideh, ar fi susţinător al dictatorului sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internaţională de crime de război.

Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh, de origine siriană, ar transmite mesaje pro-Assad, folosind simbolurile loialităţii faţă de regimul de la Damasc şi criticând atât rebelii, cât şi liderii arabi şi vestici care susţin opoziţia siriană. De asemenea, soţul lui Sevil Shhaideh a comentat, în scris, la mai multe articole apărute în presa siriană, apărând de fiecare dată regimul de la Damasc, mai scriu jurnaliştii de la Rise Project.

Astfel, în 2011, la câteva luni de la izbucnirea războiului civil, Akram Shhaideh publica un articol în care punea revolta populară pe seama organizaţiei Fraţii Musulmani, criticând opoziţia şi denunţând interesele externe mascate sub umbrela apărării drepturilor omului: „Frăţia Musulmană este partidul-cheie în lupta împotriva puterii şi împotriva oricărei forme de guvernare: civilă, militară şi ştiinţifică”.

Sevil Shhaideh, propusă de PSD-ALDE pentru funcţia de premier, are 52 de ani, este de religie musulmană, este absolventă de ASE, iar timp de aproape 20 de ani a lucrat în Consiliul Judeţean Constanţa, instituţie condusă, din 2004 şi până în vara acestui an, de Nicuşor Constantinescu. În ultima declaraţie de avere, ea a menţionat un apartament în Constanţa, precum şi mai multe proprietăţi din Siria ale soţului ei, Shhaideh Akram.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.