Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, la Parlament, că a primit o invitaţie la Palatul Cotroceni, precizând însă că nu ştie exact pentru ce eveniment - 9 Mai sau vizita în România a preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am primit o invitaţie la Cotroceni cred că atunci (9 mai - n.r.) sau când vine domnul Juncker (...) Am primit, am văzut-o la cabinet (...) Nu l-am întrebat pe Călin (dacă a primit şi el - n. r.). Dar eu am primit, am primit”, a declarat Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea nu a fost invitat anul trecut la parada militară şi la recepţia oferită de preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Naţionale de 1 Decembrie din cauza problemelor penale pe care le are liderul PSD. 
 
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, legat de decizia de a nu invita la parada militară şi la recepţia organizate de 1 Decembrie ”persoane cu probleme penale”, că de Ziua Naţională trebuie date semnale puternice că la vârful statului se promovează curăţenia în politică. El a mai spus că nevinovăţia este un principiu pe care cu toţii îl respectăm, dar că politicienii care au probleme cu justiţia, vinovaţi sau nu, trebuie să facă un pas înapoi până îşi rezolvă aceste probleme.
 
"Este Ziua Naţională, o zi dedicată unor manifestări foarte vizibile, care vor să sublinieze caracterul statului român de stat unitar, de stat de drept, de stat european, de stat membru NATO. Noi, prin manifestările de 1 Decembrie, nu dorim doar să omagiem trecutul, ci şi să creionăm viitorul României. Viitorul României se bazează pe respectarea valorilor Uniunii Europene, pe valorile NATO şi toate acestea au un punct comun foarte puternic: statul de drept. Şi atunci, cred că este bine să dăm semnale puternice, lesne de înţeles, şi de cetăţeanul simplu, şi de diplomatul titrat, că de la vârful statului se promovează curăţenia politică", a declarat preşedintele, răspunzând unei întrebări legate de decizia sa de a nu invita ”persoane cu probleme penale” la parada militară şi la recepţia organizată la Palatul Cotroceni, de Ziua Naţională a României.

Preşedintele a spus că "această nevinovăţie este un principiu pe care cu toţii îl respectăm, dar politicienii care au probleme cu justiţia, vinovaţi sau nu, fac un pas înapoi până îşi rezolvă problemele". Iohannis a precizat că "la vârful politicii" acţionează şi alte criterii decât cel privind prezumpţia de nevinovăţie.

"Este o cutumă în toate statele democratice din Europa, din zona Nord-Atlantică, că politicienii care au probleme de rezolvat cu justiţia, indiferent că sunt vinovaţi sau nevinovaţi, fac un pas înapoi până când îşi rezolvă problemele, după care, dacă trece un anumit timp, pot reveni în prim-planul politicii. La noi această cutumă încă nu este bine cunoscută şi nu este bine respectată. Pentru a acoperi această lacună cutumiară, am hotărât să fac invitaţiile aşa cum bine ştiţi", a explicat preşedintele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.