Fostul lider PSD Liviu Dragnea afirmă că Viorica Dăncilă este cea care a deschis discuţia despre emiterea unei ordonanţe privind amnistia, el subliniindu-i că nu i-a cerut niciodată aşa ceva şi că nu a pus o astfel de condiţie şi că nu mai vrea să discute pe această temă. El a mai declarat că Dăncilă ”se trezea foarte des vorbind” despre faptul că nu îl va graţia, deşi el nu intenţionează să facă o astfel de cerere. ”Pentru că graţierea o cer oamenii vinovaţi”. Dragnea a prezentat şi propria variantă cu privire la întâlnirea avută în sediul PSD din Băneasa cu Călin Popescu Tăriceanu, Dăncilă şi Tudorel Toader, la acel moment ministru al Justiţiei, calificând drept minciună afirmaţia conform căreia a solicitat atunci insistent modificarea Codului penal. Fostul premier Viorica Dăncilă susţine că nu a avut niciodată vreo iniţiativă pro-amnistie şi pro-graţiere şi că este sigură ”că acest lucru l-a iritat pe domnul Liviu Dragnea”. ”Confirm din nou: au fost presiuni din partea domnului Dragnea pe tema amnistiei şi graţierii. Timp de mai multe luni de zile au venit direct şi indirect sugestii, recomandări, idei, pe care însă le-am respins. Domnul Dragnea n-a primit bine aceste refuzuri şi-l enerva probabil faptul că nu mă poate manevra”, spune Dăncilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dăncilă: Nu am avut niciodată vreo iniţiativă pro-amnistie şi pro-graţiere/ Au fost presiuni din partea domnului Dragnea pe tema amnistiei şi graţierii. Timp de mai multe luni au venit direct şi indirect sugestii, recomandări, pe care însă le-am respins

”Acum, despre amnistie şi graţiere, prima discuţie cu doamna Dăncilă eu am avut-o în februarie-martie, nu mai ţin minte exact, 2018, pe Valea Prahovei, într-o duminică după-amiază sau sâmbătă, eram acolo cu familiile şi tocmai se însera, era zăpadă şi mi-a zis: ”Domnul preşedinte, aş vrea să ieşim puţin afară să vorbim ceva”. Am ieşit şi mi-a spus că e hotărâtă să dea amnistie. Ordonanţă de amnistie. Bine! I-am spus să se gândească bine, să ţină cont de faptul că eu nu i-am pus o astfel de condiţie atunci când a fost propusă pentru funcţia de prim-ministru şi nu am avut o discuţie pe această temă până în momentul ăla, când ea mi-a spus că ea vrea să dea acea ordonanţă, completând că ea cât a fost europarlamentar a fost foarte activă şi a avut foarte multe poziţii în legătură cu nedreptăţile din justiţie şi a avut multe dosare care au fost contrafăcute şi că trebuie să existe în România un moment zero şi că nu îi tremură genunchii”, a relatat Dragnea la Realitatea Plus.

Liviu Dragnea a susţinut că el nu i-a cerut Vioricăi Dăncilă să facă un astfel de demers şi că i-a precizat că nu mai vrea să discute pe acest subiect.

”Am spus: ”Viorica, sunt decizii ale tale. Dacă ţi le asumi, bine, dacă nu, e în regulă. Dar reţine că eu nu îţi cer, nu fac presiuni, nu am discutat despre aşa ceva şi nu vreau să mai discut”. Deci, nu se poate vorbi despre presiune. A, că ulterior, peste câteva luni, venea şi îmi spunea nu mai vrea să dea amnistie. Peste alte câteva luni iar venea şi îmi spunea: Cred că trebuie să dau amnistie. Eu nu stau să intru în discuţii din astea cu doamna Dăncilă, cu domnul Toader, sincer, chiar nu mă interesează. Aceşti doi oameni sunt un capitol încheiat pentru mine”, a  declarat fostul lider PSD.

El a mai declarat că Viorica Dăncilă ”se trezea foarte des vorbind” despre faptul că nu îl va graţia.

”Probabil că erau reporteri care erau rugaţi de consilierii dumneaei să pună întrebarea asta. Chiar eram foarte nervos şi voiam să-i spun atunci aşa: ”Doamna candidat, nu mai vorbi despre faptul că nu o să mă graţiezi pe mine, că eu nu o să scriu o cerere de graţiere nici adresată ţie, nici adresată lui Iohannis, pentru că graţierea o cer oamenii vinovaţi. Eu sunt adus aici nevinovat şi nu am de ce să cer graţiere””, a mai povestit Liviu Dragnea.

Dragnea a prezentat şi propria variantă a întâlnirii despre care fostul ministrul al Justiţiei Tudorel Toader şi fostul premier Viorica Dăncilă au relatat că a avut loc la sediul PSD din Băneasa, a durat patru şi la care el liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au solicitat „insistent” promovarea unei OUG de modificare a Codului Penal.

”În legătură cu afirmaţiile dumneaei şi ale domnului Tudorel Toader, un ministru pe care eu l-am respectat foarte mult şi cu care m-am purtat extrem de frumos, extrem de elegant, este foarte urâtă minciuna pe care a spus-o. Discuţiile despre întâlnirea de la sediul din Băneasa dintre domnul Tăriceanu, eu, doamna Dăncilă, domnul Toader, s-au întâmplat la sfârşit de ianuarie 2019, întâlnire generată de mine şi de Călin Tăriceanu pentru a stabili cu aceşti doi domni dacă ei vin cu ordonanţe pe codurile penale care erau în Parlament doar pe partea declarată constituţională sau noi mergem în Parlament. Discuţia a fost foarte clară, îmi aduc aminte şi acum. Domnul Tăriceanu îşi nota ce spun dumnealor şi eu, şi domnul Tăriceanu am spus: Spuneţi-ne dacă voi aveţi de gând la Guvern să iniţiaţi Ordonanţă de Urgenţă, spuneţi-ne şi atunci nu mai continuăm în Parlament. (...) Şi am spus: ”Dacă voi nu daţi ordonanţă de urgenţă, noi continuăm procedura în Parlament”, care se întrerupsese din cauza vacanţei parlamentare. Ei au stabilit amândoi un calendar, nu s-a discutat despre amnistie şi graţiere”, a povestit fostul preşedinte al PSD.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.