Deputatul PMP Eugen Tomac a declarat, luni, că se întâmplă lucruri „ciudate” în Parlament, în condiţiile în care PSD a făcut „abuz” de statutul pe care îl are şi nu a ţinut cont de votul pe care deputaţii l-au dat în privinţa retrimiterii la Comisie a proiectului de lege privind reprezentarea cetăţenilor români care locuiesc în Diaspora. Din acest motiv, deputaţii PMP au părăsit sala de plen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eugen Tomac a acuzat faptul că preşedintele de şedinţă, Rovana Plumb, nu a dispus retrimiterea la comisii a proiectului de lege prin care să fie mărit numărul de parlamentari aleşi în Diasopra, în conformitate cu opţiunile exprimate la vot. În schimb, Rovana Plumb a argumentat că, deşi numărul opţiunilor pentru retrimiterea la comisii a fost mai mare decât cel împotrivă, nici retrimiterea nu a fost susţinută de jumătate plus unul din numărul deputaţilor prezenţi, întrucât câţiva dintre ei nu au votat.

„Se întâmplă lucruri ciudate în Parlament. Am decis, în semn de protest, să părăsim sala plenului pentru că astăzi (luni – n.r.) partidele politice au fost numite societăţi obscure care vânează voturi, aşa s-a exprimat unul dintre liderii coaliţiei aflate la putere cu referire la românii care locuiesc peste hotare. S-a dezbătut o lege extrem de importantă privind reprezentarea cetăţenilor români care locuiesc în Diaspora. Aşa cum s-a cerut prin această iniţiativă legislativă pe care noi am susţinut-o să se mărească numărul de parlamentari care îi reprezintă pe cetăţenii români de peste hotare ţinând cont de articolele prevăzute în lege, şi anume un parlamentar la 70.000 de cetăţeni pentru Camera Deputaţilor, 100.000 de cetăţeni pentru un senator”, a afirmat deputatul PMP Eugen Tomac.

El a susţinut că PSD a făcut „abuz” de statutul pe care îl are şi nu a ţinut cont de votul deputaţilor.

„PSD face ce ştie mai bine, a făcut abuz de statutul pe care îl au, şi anume să nu ţină cont de votul pe care l-au dat colegii şi anume ca legea pe care am dezbăzut-o în Parlament să se întoarcă la Comisii. 69 de colegi au votat pentru retrimiterea la Comisie, 64 împotrivă şi o abţinere. Din acest punct de vedere, credem că semnalul pe care îl dă PSD şi ceilalţi din Parlament este un semnal extrem de prost pentru că societatea românească are nevoie de cei patru milioane de cetăţeni care locuiesc peste hotare şi care, în mod constant, sunt umiliţi de către PSD”, a completat Tomac.

Deputatul PMP Robert Turcescu a afirmat, la rândul său, că PSD a dovedit că „nu îi convine” sistemul de vot cu cartele care a costat 500.000 de euro.

„Astăzi a fost a treia zi în actuala sesiune legislativă în care am putut vota cu ajutorul cartelelor de vot. Un sistem care asigură şi o transparenţă mai mare şi o contabilizare mult mai bună a voturilor. PSD ne-a dovedit astăzi, prin vocea Rovanei Plumb care a condus şedinţa Camerei Deputaţilor, că nu îi convine acest sistem cu cartele, un sistem care a costat 500.000 de euro din banii contribuabililor pentru că acest sistem, astăzi, a arătat că PSD, în ciuda faptului că are o majoritate mai mult decât confortabilă împreună cu ALDE în Parlament, a fost în minoritate”, a subliniat el.

Şi Robert Turcescu a susţinut că  deputaţii PMP au părăsit, în semn de protest, sala de plen, cu toate că şedinţa destinată dezbaterilor proiectelor aflate pe ordinea de zi se încheiase.

„Votul a fost pentru retrimiterea acestei legi în Comisie. Când au văzut că nu iese aşa cum au fost obişnuiţi de la începutul sesiunii parlamentare şi în trecut, cum vor ei, adică să numere din doi în patru, din doi în opt ca să le dea după pofta lor, au încerccat să anuleze acest vot. Evident că aşa ceva nu am putut accepta şi acesta este motivul pentru care am şi părăsit şedinţa de plen”, a completat Robert Turcescu.

În urma votului din plenul Camerei Deputaţilor prin care s-a respins retrimiterea la Comisie a proiectului de lege privind reprezentarea cetăţenilor români care locuiesc în Diaspora, deputatul PSD Rovana Plumb a afirmat că „se poate cere reluarea votului”.

Eugen Tomac a spus, la rândul său, că „un vot odată dat trebuie respectat”.

„În acest moment nu aveţi nicio prevedere regulamentară pentru reluarea votului. Să încheiem acest subiect”, a interventi deputatul PNL Eugen Nicolăescu.

„A existat o interpretare greşită din partea unor colegi, sunt colegi care nu au reuşit să voteze. Uitaţi-vă la câţi sunt prezenţi şi la câţi au votat”, a precizat deputatul PSD Doina Pană.

Rovana Plumb a afirmat, la rândul său, că a existat „o problemă tehnică”.

„Avem o problemă tehnică. Sunt 139 de prezenţi, 69 au votat pentru, deci 64 împotrivă, avem o abţinere şi 5 personane care nu votează. Stimate colege şi colegi, pentru a fi întors la Comisie ar fi trebuit să fie 70 de voturi pentru. Deci, rugămintea mea să înţelegem că pentru a putea fi retrimisă la comisie această iniţiativă legislativă aveam nevoie de 70 de voturi pentru, deci propunerea nu a întrunit numărul de voturi necesar”, a punctat deputatul PSD. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.