Directorul Bibliotecii Naţionale a României Adrian Cioroianu anunţă, într-o postare pe Facebook, că volumul conţinând teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode va deveni disponibil în următoarele zile, întrucât a solicitat urgentarea procedurii de preluare a cărţii. Totodată, Cioroianu polemizează cu jurnalista Emilia Şercan, cea care a prezentat situaţia actuală a tezei ministrului Bode precum şi a cărţii în care acesta este publicată, ea reclamând că există limitări legale în privinţa consultării tezei, în timp ce volumul care o include nu este disponibil în biblioteci.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cioroianu: Cartea va fi la dispoziţia publicului în următoarele zile. Prezumţiile, aluziile, ironiile etc. din diverse postări ale dnei Şercan (referitoare la BNaR) nu-i fac cinste
”Cartea ministrului L.N. Bode este la Biblioteca Naţională a României, n-a fost nici o clipă secretizată, ci doar pe fluxul normal de prelucrare a datelor. Dată fiind polemica lansată (fără voia sau implicarea BNaR) am dispus, în mod excepţional, prelucrarea cu prioritate a acestei cărţi, din care un exemplar va fi, din zilele următoare, la dispoziţia publicului. In mod normal, potrivit fluxului de lucru, cartea ar fi fost prelucrată în următoarele 6-8 săptămâni”, a scris pe Facebook Cioroianu, precizând că anunţul este ”pentru toţi cei interesaţi - inclusiv dna Emilia Sercan”
El mai afirmă că, în privinţa valorii sau originalităţii cărţii, autorul şi contestatarii săi pot discuta pe mai departe, subliniind că BNaR e doar păstrătoarea cărţilor şi nu are nici o atribuţie de verificare, validare sau control al cărţilor depuse.
”Cartea aceasta, printre alte titluri, a fost trimisă la BNaR la inceputul anului 2022 de către editura care le-a publicat. Din cele 7 exemplare, 4 vor pleca, după prelucrare, la Biblioteca Academiei din Bucureşti, la BCU Cluj, BCU Iaşi, şi BCU Timişoara. Cele 3 exemplare rămase la BNaR, din orice carte, se împart astfel: un exemplar intra in Depozitul legal intangibil, un exemplar este disponibil la raft, un exemplar este destinat schimbului cu alte biblioteci. În fiecare lună, la BNaR ajung (repet: lunar) între 1800 - 2500 de titluri de carte, fiecare în câte 7 exemplare, plus câteva sute de cursuri, plus cca 2000 - 2500 de periodice. Este de la sine înţeles că prelucrarea lor şi transportul în ţară sunt foarte cronofage”, mai spune Cioroianu.
El are şi un mesaj special pentru jurnalista Emilia Şercan.
”Prezumţiile, aluziile, ironiile etc. din diverse postări ale dnei Şercan (referitoare la BNaR) nu-i fac cinste, ba chiar coboară în ridicol un demers al d.sale pe care eu l-am crezut serios”, scrie Adrian Cioroianu.
 
Emilia Şercan: Vă cer să prezentaţi public aici dovezile celor afirmate 
Emilia Şercan îi solicită, de altfel, să prezinte "Prezumţiile, aluziile, ironiile etc. din diverse postări ale dnei Şercan referitoare BNaR nu-i fac cinste, ba chiar coboară în ridicol un demers al d.sale pe care eu l-am crezut serios." ”Este deja a “n”-a oara in care afirmati asa ceva. Va cer sa prezentati public aici dovezile celor afirmate mai sus de dvs”, a scris jurnalista într-un comentariu la postarea lui Adrian Cioroianu.
 
Cioroianu închide discuţia, spunând că are o bibliotecă de condus.
”Mi-ar face plăcere să continuăm această încântătoare conversaţie, dar sunt la birou şi am o bibliotecă de condus. Unde am probleme cu mult mai presante (inclusiv facturi, note de plată, infiltraţii de ploaie etc.) decât micul nostru schimb de sms. Sunteţi oricând binevenită la BNaR - dar cereţi universităţilor să facă publice tezele, nu Bibliotecii Naţionale, care are doar un exemplar de Depozit legal! O zi bună! PS: În rest, provocarea mea către dvs la o dezbatere rămâne valabilă!”, a scris el.
 
Emilia Şercan: Frumoasă soluţia de evadare. Poate vă faceţi timp să descoperiţi mizeria cruntă din anumite spaţii comune, lifturile insalubre, lipsa de săpun şi hârtie igienică de la toalete
 
La această ultimă afirmaţie, replica Emiliei Şercan este: ”Frumoasă soluţia de evadare în momentul în care v-am cerut să prezentaţi "prezumţiile, aluziile sau ironiile” pe care mă acuzaţi că le-am făcut la adresa Bibliotecii Naţionale. Iar dacă tot aţi adus în discuţie managementul Bibliotecii Naţionale, dincolo de lucrurile deja enumerate, poate vă faceţi timp să descoperiţi mizeria cruntă din anumite spaţii comune, lifturile insalubre, lipsa de săpun şi hârtie igienică de la toalete etc. Curăţenia din Biblioteca Naţională e tot o chestiune de management şi poate vă ocupaţi să fie remediată această problemă înainte să vă închidă ANPC-ul”.
Ministrul de Interne Lucian Bode a afirmat joi seară că teza sa de doctorat se găseşte la bibliotecă, avertizând că se va întâlni în instanţă cu toţi cei care îl vor acuza că a secretizat-o. 
 
INFO PLUS
 
Vineri, jurnalista Emilia Şercan a scris că teza de doctorat a lui Lucian Bode se află la Biblioteca Naţională, însă nu poate fi consultată pe hârtie, ci numai în format digital, pentru că din 2016 consultarea tezelor pe hârtie a fost interzisă. De asemenea, lucrarea este digitalizată şi poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet. Conform Emiliei Şercan, Lucian Bode şi-a publicat teza de doctorat într-o carte în 2021, cu acelaşi titlu ca teza: „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, însă, deşi Bode a afirmat că a trimis lucrare aştiinţifică, publicată sub formă de carte, la Biblioteca Central Universitară (BCU) a Universităţii „Babeş-Bolyai” şi la Biblioteca Naţională, aceastanu există la raft nici la BCU în Cluj, şi nici la Biblioteca Naţională, instituţia explicând că ”nu a fost încheiat procesul de prelucrare a titlului şi a exemplarului destinat colecţiilor curente ale Bibliotecii Naţionale a României”.
Ulterior, acestor explicaţii, USR a anunţat declanşarea unui maraton de transcriere a tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, pentru ca aceasta să poată fi consultată de toţi românii şi să poată fi supusă verificărilor antiplagiat.
Emilia Şercan a calificat acţiunea USR ca fiind ”o acţiune politică”, cu care nu are nimic de-a face şi cu care nu vreau să fie asociată.
Demersul USR  a fost ironizat duminică de istoricul Mădălin Hodor, care a polemizat şi el cu Şercan.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.