Eroii neamului nostru şi-au dat viaţa în lupta cu tirania, în lupta cu nedreptatea, pentru ca România să fie independentă, suverană şi pentru românii care rămăseseră acasă şi, mai ales, pentru ca cei care urmau să se nască să poată trăi mândri şi liberi, afirmă ministrul Apărării Vasile Dîncu în mesajul transmis de Ziua Eroilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezentăm integral mesajul ministrului Apărării:

”Ziua Eroilor este momentul în care poporul român onorează memoria eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi, căzuţi în lupte de-a lungul istoriei, pentru libertatea naţiunii, pentru apărarea şi reîntregirea neamului. Nu întâmplător, românii îşi comemorează înaintaşii jertfiţi în mod eroic în aceeaşi zi cu prăznuirea zilei în care Domnul nostru Isus Hristos s-a înălţat la Ceruri. Jertfa de Sine a Fiului Domnului, asumată în numele întregii umanităţi, simbolizează sacrificiul eroilor noştri care, urmând exemplul Mântuitorului, au pus mai presus de propria fiinţă datoria faţă de Ţară.

Într-o astfel de zi înţelegem că eroii căzuţi în lupte au clădit, cu sânge, cu suferinţă, cu sacrificii, în numele unor idealuri mult mai mari decât propria lor viaţă, istoria Ţării noastre. Ei au murit în luptă pentru ca noi, cei de după ei, să putem trăi în libertate.

Scriitorul britanic G.K. Chesterton spunea că „adevăratul soldat se luptă nu pentru că urăşte ceea ce este în faţa lui, ci pentru că iubeşte ceea ce este în spatele lui". Şi, într-adevăr, eroii neamului nostru şi-au dat viaţa în lupta cu tirania, în lupta cu nedreptatea, pentru ca România să fie independentă, suverană şi pentru românii care rămăseseră acasă şi, mai ales, pentru ca cei care urmau să se nască, să poată trăi mândri şi liberi. Fie că este vorba despre ostaşii căzuţi în Războiul de Independenţă, în cele două războaie mondiale sau, recent, îm misiunile din teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, din Afganistan sau Irak, cei căzuţi au făcut din trupul lor scut pentru apărarea naţiunii noastre. Ei sunt cei puţini cărora noi, cei mulţi, le datorăm enorm.

Lăsând în urma lor lecţia dăruirii de sine pentru idealul de a servi patria, eroii constituie modele demne de urmat pentru tinerele generaţii şi pentru cele viitoare. Valorile şi principiile care le-au călăuzit destinul ne rămân şi nouă ca repere de responsabilitate, pentru a lăsa urmaşilor noştri o Românie dezvoltată, o ţară demnă şi pe deplin integrată în comunitatea statelor libere şi democratice.

Anul acesta se împlinesc 145 de ani de la războiul prin care România şi-a dobândit independenţa de stat prin jertfa militarilor români care au luptat la Rahova, Griviţa sau Plevna, animaţi de dorinţa de a-şi cinsti străbunii eliberând Ţara de sub dominaţia otomană.

Armata română are înscrise cu litere de aur numele eroilor săi căzuţi pe câmpurile de bătălie în Războiul de Independenţă şi în cele două războaie mondiale, în numele idealului naţional. Faptele lor stau astăzi încrustate în filele de epopee ale istoriei naţionale şi universale.

Trebuie să recunoaştem că, într-o astfel de zi, orice am spune şi orice am face ar fi prea puţin pentru a egala valoarea imensă a sacrificiului eroilor noştri. Dar avem datoria să le mulţumim, nu doar astăzi, nu doar la ceremoniile oficiale, ci în fiecare zi, pentru ţările pe care ni le-au lăsat moştenire.

Cinstirea memoriei eroilor căzuţi la datorie, a prizonierilor şi a victimelor conflagraţiilor care au încercat naţiunea română exprimă dorinţa noastră de a împlini idealurile nobile pentru care ei au luptat.

Într-o astfel de zi suntem, de asemenea, cu gândul la militarii noştri aflaţi departe de casă şi de familiile lor, în misiuni externe sau pe teritoriul naţional, alături de aliaţii noştri, reprezentând cu onoare şi demnitate România. Le mulţumim pentru tot ceea ce reprezintă şi pentru tot ceea ce fac şi îi aşteptăm cu drag acasă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.