Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, afirmă că decizia de a comasa câte o mie de militari NATO în România şi în alte două state din estul Europei este una mai veche, care nu are legătură cu o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina şi care, deşi este comunicată abia acum, face parte din strategia Alianţei de consolidare a flancului estic. "În cazul unei situaţii de conflict, evident că atunci se iau măsuri suplimentare în acest sens”, adaugă ministrul Apărării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Această decizie este o decizie care în cea mai mare măsură este una care acum se comunică, dar care există mai de mult. Sigur că este o măsură pro-activă, dar nu este legată direct de acest moment, să spunem, de aceea nici nu este condiţionată de o intervenţie posibilă a Rusiei în Ucraina. Este vorba de ceea ce noi am cerut, prin vocea preşedintelui, încă din 2014, când nu exista practic, în documentele oficiale ale NATO, ca poziţie strategică, ca postură strategică în acest sens, aceea de consolidare a prezenţei înaintate a NATO pe flancul estic. În cazul unei situaţii de conflict, evident că atunci se iau măsuri suplimentare în acest sens. Acest batalion care va veni aici, multinaţional probabil, încă nu ştim exact unde va fi plasat, este o situaţie în care în momentul ăsta discutăm. Se analizează situaţia strategică, ştiţi că plasarea într-un sistem defensiv este importantă şi din perspectiva modului în care există scenarii că ar putea să vină ameninţările”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, miercuri seară, la Antena 3, la scurt timp de la anunţul privind masarea de trupe NATO pe teritoriul României. 
 
Vasile Dîncu a subliniat că este mai puţin important modul sau locul în care se vor poziţiona trupele NATO. 
 
Statele Unite şi câţiva aliaţi de-ai lor în NATO discută despre o desfăşurare a aproximativ câte 1.000 de militari în trei state membre NATO din Europa de Est - România, Bulgaria şi Ungaria -, înaintea unei eventuale invazii a Ucrainei de către Rusia, în semn de susţinere împotriva unei Moscove tot mai agresive, declară pentru CNN trei oficiali americani la curent cu aceste discuţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.