Senatorul PNL George Stângă a susţinut, în timpul dezbaterii moţiunii simple depuse de parlamentarii PNL şi PMP împotriva ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, că principalul vinovat pentru absorbţia redusă este ministrul, alături de echipa care conduce ministerul. În schimb, vicepremierul Paul Stănescu a spus că unii dintre cei care susţin moţiunea „au aplaudat atacul unor personaje care au încercat să pună beţe în roate la Bruxelles României” şi spune că în 2017 au fost deblocate fondurile europene prin "măsuri pe care nimeni nu le poate contesta".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„România are la dispoziţie sume colosale de bani pentru investiţii (...) Rata de accesare a fondurilor europene este puţin peste 10%. Marea majoritate a programelor operaţionale sunt într-o situaţie catastrofală. Pogramul Operaţional Regional, care are alocată suma de 6,6 miliarde, are o absorbţie de 0,37%. Programul Operaţional Infrastructură Mare – sume disponibile 9,4 miliarde -  rata de accesare 9,1%, Programul Naţional Competitivitate – sume disponibile 1,3 miliarde – accesate 4,5%, Programul Operaţional Capital Uman – sume disponibile 4,3 miliarde – accesate 0%, doamna ministru. Principalul vinovat al acestei absorbţii deplorabile sunteţi dumneavoastră împreună cu echipa pe care o aveţi în fruntea acestui minister”, a declarat senatorul PNL.

La rândul său, senatorul PMP Traian Băsescu i-a cerut ministrului Rovana Plumb să îi răspundă câte contracte s-au semnat de la alegerile din 2016 până în prezent pentru autostrăzi şi căi ferate.

“Eu nu vă cer să vă daţi demisia, îmi voi face datoria să votez pentru susţinerea moţiunii, dar vă dau un minut din cele trei ale mele să îmi răspundeţi la o întrebare: câte contracte s-au semnat de la alegerile din 2016 şi până astăzi pentru autostrăzi, căi ferate, pe coridoarele 4, adică Constanţa-Nădlac sau Cconstanţa-Curtici, având în vedere Piteşti-Sibiu, câte contracte s-au semnat bani europeni pe coridorul nr. 9 Giurgiu-Bucureşti-Focşani-Bacău-Iaşi-Albiţa şi câte contracte s-au semnat pe coridorul pan-european nr. 7, adică Dunăre”, a susţinut Băsescu.

În replică la declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu, vicepremierul Paul Stănescu a spus că unii dintre cei care susţin moţiunea „au susţinut şi au aplaudat atacul unor personaje care au încercat să pună beţe în roate la Bruxelles României”.

“Nu putem uita nici faptul că unii dintre dumneavoastră au susţinut şi au aplaudat atacul unor personaje care au încercat să pună beţe în roate la Bruxelles României, în procesul de obţinere a fonurilor europene, punând interesele personale mai presus decât interesele ţării nostre. S-au făcut paşi importanţi în domeniul fondurilor europene pentru a ne atinge obiectivele de absorbţie propuse prin programul de guvernare PSD-ALDE. Reamintesc faptul că echipele de la Ministerul Fondurilor Europene şi de la Ministerul Dezvoltării au deblocat începând de anul trecut fondurile europene în România prin măsuri pe care nimeni nu le poate contesta, şi anume: acreditarea autorităţilor de management, fără de care intrarea banilor în ţară este imposibilă, lansarea de apeluri de proiecte în valoare de 22 de miliarde de euro din totalul de 28 de miliarde de euro alocaţi României”, a explicat Paul Stănescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.