Desemnarea lui Dacian Cioloş pentru a forma noul Executiv pare, la primă vedere, o şansă dată de preşedintele Klaus Iohannis USR-ului să îşi asume responsabilitatea guvernării. Cu toate acestea, calculele parlamentare arată că preşedintele USR are şanse mici să strângă o majoritate, astfel că, cel mai probabil, se va ajunge la o nouă rundă de negocieri şi la desemnarea unui alt premier, care, de data aceasta poate fi Florin Cîţu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacian Cioloş a anunţat că va începe negocierile cu partidele, pentru a strÂnge acea majoritate de 234 de voturi necesare pentru a trece Guvernul prin Parlament.

Potrivit Constituţiei, Cioloş are termen 10 zile de la desemnare pentru a veni în faţa Parlamentului pentru un vot de încredere asupra programului şi a întregii liste a Guvernului şi are nevoie de o majoritate de 234 de voturi pentru a ajunge la Palatul Victoria.

În Parlament, USR are doar 80 de parlamentari în grupurile de la Senat şi Camera Deputaţilor.

Partidele au transmis, deja, cu ocazia primei runde a negocierilor, cum se poziţionează. PNL, prin Florin Cîţu a exclus orice discuţii cu partidul care a votat moţiunea de cenzură. PSD spune că doreşte alegeri anticipate şi un guvern de specialişti, care să treacă ţara de perioada de iarnă, acelaşi mandat avându-l şi cei de la AUR.

UDMR ar miza pe un guvern cu mandat limitat, care să treacă ţara prin perioada de criză.

În cazul unui eşec al lui Dacian Cioloş în a-şi construi o majoritate în Parlament, preşedintele va chema din nou partidele la consultări. De data aceasta, preşedintele are posibilitatea de a-l desemna pe Florin Cîţu premier, fără să mai existe riscul unui atac la Curtea Constituţională, dar nici acesta nu are şanse mai mari să îşi treacă un Guvern prin votul Parlamentului.

Astfel, desemnarea lui Dacian Cioloş premier creează, de fapt, premisele unei prelungiri a mandatului interimar al lui Florin Cîţu la Guvern şi, în final, nu rezolvă cu nimic criza politică declanşată de  mai bine de o lună de zile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.