Deputatul USR Bogdan Rodeanu i-a transmis, luni, într-o scrisoare deschisă, premierului Ludovic Orban să numească urgent un nou director la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, în contextul în care instituţia funcţionează fără a avea la conducere un specialist. El aminteşte că în luna aprilie, în plină stare de urgenţă, a fost numit interimar un medic din Argeş care nu s-a prezentat la postul atribuit în Galaţi. Prin urmare, conducerea DSP Galaţi e asigurată în prezent de directorul economic, care nu este nici medic, nici titular pe postul pe care îl ocupă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Redăm mai jos, integral, scrisoare deschisă, postată pe pagina de Facebook a deputatului USR şi adresată de Bogdan Rodeanu prim-ministrul Ludovic Orban:
 
„Scrisoare deschisă către dl Ludovic Orban, premierul României
 
Stimate domnule prim ministru Ludovic Orban,
 
Galaţiul trece prin cea mai grea situaţie de la apariţia primelor cazuri de infectare cu COVID-19.
 
Numărul noilor cazuri depistate la Galaţi a ajuns săptămâna trecută la 151, aproape dublu faţă de momentele de vârf din lunile aprilie şi mai iar numărul deceselor creşte de la o zi la altă.
 
Măsurile de relaxare adoptate de Guvernul României dar şi decizia Curţii Constituţionale de a permite ignorarea măsurilor de carantină, autoizolare sau internare şi tratament au dus la înmulţirea explozivă a cazurilor în care cetăţenii nu mai respectă nicio regulă sanitară de prevenire a răspândirii infecţiei, ceea ce duce la supra-aglomerarea unităţilor spitaliceşti.
 
Mai mult, sunt numeroase semnalele publice despre cazuri de epuizare fizică în rândul personalului medical din secţii ATI din Galaţi, care a ajuns în situaţia în care primeşte asistenţă medicală din partea colegilor de la SMURD pentru a-şi putea continua activitatea de îngrijire medicală a pacienţilor infectaţi.
 
Galaţiul nu este singurul judeţ în care a apărut această situaţie, în diverse grade de intensitate. Peste tot în România, autorităţile medicale se confruntă cu revenirea accelerată a epidemiei.
 
Însă Galaţiul este un caz deosebit pentru că Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică funcţionează fără a avea la conducere un specialist, într-o perioadă atât de dificilă. În luna aprilie, în plină stare de urgenţă, la conducerea DSP Galaţi a fost numit un medic din Argeş care nu s-a prezentat la postul atribuit în Galaţi. Ca urmare, conducerea DSP Galaţi este asigurată în prezent de directorul economic al Direcţiei, care nu este medic şi nici titular pe postul său.
 
De asemenea, şi în cadrul DSP Galaţi, în rândul personalului de la Control Epidemiologic sunt semnalate tot mai frecvent cazuri de epuizare fizică, că urmare a creşterii cazurilor de infectare din Galaţi, cazuri care necesită anchete epidemiologice amănunţite.
 
Repet, suntem în situaţia în care în Galaţi, numărul noilor cazuri de infectare este dublu faţă de perioada stării de urgenţă şi nu există niciun semnal care să arate o posibilă scădere sau măcar plafonare în perioada următoare.
 
Domnule prim ministru,
 
Nu transformaţi Galaţiul într-o a două Suceavă, doar pentru că autorităţile din subordinea dumneavoastră nu reuşesc să numească la DSP Galaţi o conducere stabilă, cu persoane capabile să managerieze o situaţie epidemiologică de o asemenea gravitate!
 
Guvernul României a reuşit să identifice şi să numească rapid în funcţii publice de conducere în Galaţi persoane cu susţinere politică dar cu abilităţi neprobate pentru posturile respective.
 
Este cazul Filialei Teritoriale Galaţi a ANIF, SGA Galaţi sau chiar al doilea post de subprefect al judeţului Galaţi.
 
Vă cer să daţi dovadă de responsabilitate şi de aceleeaşi operativitate şi pentru Direcţia de Sănătate Publică Galaţi care, repet, nu are la conducere un medic, nici măcar pe perioada unui interimat.
 
Dacă nu reuşiţi să identificaţi şi să numiţi în cel mai scurt timp un medic care să managerieze activitatea DSP Galaţi astfel încât instituţia să iasă cât mai rapid din perioada de provizorat, atunci vă cer să faceţi diligenţele astfel încât managementul DSP să fie asigurat de un medic militar sau o echipă de medici militari, această soluţie dovedindu-se eficientă în cazurile în care a fost folosită, cel mai cunoscut fiind cel al Spitalului Judeţean Suceava.
 
Vă mulţumesc pentru atenţie şi va asigur că măsurile pe care vi le solicit sunt în interesul bunei funcţionări a DSP Galaţi, în condiţiile creşterii accelerate a numărului de infectari cu COVID19 în judeţul Galaţi.
 
Îl voi întâlni pe domnul Orban în această după-amiază, în Parlament. Îi voi înmâna personal acest mesaj şi îi voi transmite direct toate detaliile despre situaţia de la Galaţi”, conform sursei citate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.