Deputatul PNL Cristian Băcanu anunţă că va depune o iniţiativă legislativă prin care persoanele care votează să primească o zi liberă "pentru fiecare zi în care s-a exercitat dreptul de vot". "Trebuie să luăm măsuri pentru stimularea prezenţei la vot", susţine el, menţionând că trebuie acţionat acum, întrucât astfel de modificări nu se pot face cu mai puţin de un an înainte de alegeri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Problema absenteismului la urne apare la fiecare rundă de alegeri. Discuţii la tv, politicieni, jurnalişti şi analişti revoltaţi că românii nu merg la vot şi că rezultatul votului ne afectează pentru următorii 4 ani. Alegerile prezidenţiale sunt singurele care suscită mai mult atenţia cetăţenilor, dar cele pentru Parlamentul European, Parlamentul României şi chiar alegerile locale nu reuşesc să mobilizeze suficienţi români în ziua votului. Din păcate, interesul este din ce în ce mai redus", a scris Băcanu pe Facebook, vineri.

El a menţionat că la alegerile parlamentare din 2020 prezenţa la vot a fost de 32%, în timp ce la cele din 2016, aceasta a fost de 39%.

"Prin urmare, pentru a veni cu o soluţie concretă la această situaţie, am decis să depun o iniţiativă legislativă prin care cei care votează să primească o zi liberă pentru fiecare zi în care s-a exercitat dreptul de vot. Trebuie să luăm măsuri pentru stimularea prezenţei la vot şi acum este momentul să facem acest lucru, având în vedere că legislaţia electorală nu poate fi schimbată mai devreme de un an înainte de alegeri. Sper că toate partidele vor susţine iniţiativa legislativă, nu doar PNL, având în vedere că o prezenţă mai mare la vot aduce şi un plus de reprezentativitate. Şi până la urmă, ce politician nu şi-ar dori mai multe voturi? Ce politician fuge de voturi?", a precizat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.