Deputaţii au votat miercuri respingerea Legii privind achiziţionarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu - Florica („Vila Florica”) de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea a fost respinsă cu 258 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 6 abţineri.

Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă au propus respingerea acestei legi.

Pe 13 noiembrie 2017, preşedintele Klaus Iohannis a formulat o sesizare de neconstituţionalitate a acestui act normativ. Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 777 din 28 noiembrie 2017, a declarat neconstituţională legea în ansamblul său. 

Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a respins Legea reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale. 

Conacul Brătianu - Vila Florica a fost cumpărat de stat pe 13 noiembrie 2017. La acel moment, Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a declarat pentru News.ro că decizia Curţii Constituţionale a României de neconstituţionalitate a Legii privind achiziţionarea de către stat a Vilei Florica nu influenţează procedura de achiziţie de către MCIN.

„Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a achiziţionat vila în baza exercitării dreptului legal de preempţiune. Legea din Parlament a fost un demers complementar, iar decizia CCR nu are influenţă asupta procedurii de achiziţie de către minister”, a fost răspunsul lui Lucian Romaşcanu la solicitarea News.ro.

În luna martie 2017, Ionuţ Vulpescu, ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale la acea vreme, a anunţat că instituţia vrea să îşi exercite dreptul de preempţiune pentru Ansamblul Brătianu - vila Florica din judeţul Argeş.

Domeniul Florica - format din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi chiar un observator astronomic, toate amplasate în mijlocul unui parc înconjurat de podgoriile de la Ştefăneşti - este opera primilor doi Brătieni, Ion şi Ionel, tată şi fiu, care au transformat casa de administraţie a moşiei într-o reşedinţă boierească în care au fost luate importante decizii privind istoria noastră, potrivit culturabratianu.ro. Conform casei de licitaţii Artmark, valoarea conacului era estimată la cel puţin 2 milioane de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.