Deputata Oana Cambera, vicepreşedinte al partidului REPER, a făcut o interpelare către ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila o interpelare în care avertizează asupra unei crize în domeniul sanitar şi îi solicită acestuia soluţii, după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a decis să reducă tarifele pentru medicii de familie şi cei din ambulatoriu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al REPER, ea şi-a exprimat îngrijorarea profundă faţă de capacitatea de funcţionare a cabinetelor din policlinici raportat la noile tarife stabilite de CNAS.

Este vorba despre o valoare de numai 7,7 lei pentru punctul per capita în medicina de familie, 6,2 lei pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară şi 3,3 lei pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, toate acestea fiind semnificativ mai mici comparativ cu anul precedent. În contextul unui buget al Sănătăţii pentru anul 2024 care, în ansamblu, este mai mare decât cel precedent, majorarea se concentrează în alte domenii, în timp ce sectoarele vitale precum medicina de familie şi ambulatoriul de specialitate suferă o reducere severă a fondurilor.

„Am primit numeroase sesizări atât de la cetăţeni, cât şi de la medici care profesează în policlinici, cu privire la efectele negative ale acestor valori scăzute, în special asupra veniturilor medicilor şi a capacităţii acestora de a oferi în continuare servicii medicale de specialitate în ambulatoriu. Medicii din ambulatoriu se tem că nu vor putea susţine cheltuielile (cum ar fi chiria şi utilităţile) în condiţiile acestor preţuri reduse decontate şi vor fi nevoiţi să îşi închidă cabinetele”, a declarat Oana Cambera, potrivit sursei citate.

Mai mult decât atât, aceste scăderi nu numai că afectează cadrele medicale, dar au un impact profund negativ asupra pacienţilor, în special pe cei cu venituri medii şi reduse.

„Aceşti pacienţi, care nu au posibilitatea de a accesa servicii medicale private, se vor confrunta cu un acces din ce în ce mai limitat la îngrijirea medicală esenţială. Mai alarmant este că, din cauza acestor tarife extrem de reduse, se va ajunge la o situaţie critică unde cabinetele medicale vor începe să refuze pacienţii. Scăderea preţurilor decontate de către CNAS este un act inconştient şi iresponsabil, girat de acest Guvern, care poate duce la îngroparea serviciilor de bază de sănătate publică, de prevenţie şi primă intervenţie, pe care statul este obligat să le ofere. Observăm că Guvernul a ştiut să mărească taxele şi impozitele datorate de PFA-uri şi IMM-uri dar aduce în faliment servicii publice esenţiale. Încă o dovadă a faptului că măririle de taxe se fac pe cârca oamenilor muncitori, pentru a se plăti sinecuri şi pensii speciale şi nu pentru a ne creşte calitatea vieţii. Din contră, Ministerul deţinut de PSD alege să taie din costul serviciilor esenţiale", a subliniat deputata REPER de Ilfov.

Deputata REPER a cerut Ministerului Sănătăţii să prezinte analizele pe care le are cu privire la impactul acestor măsuri, să ia în considerare cererile Colegiului Medicilor, petiţiile formulate pe diferite platforme şi să anuleze decizia CNAS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.