Deputata REPER Oana Cambera a cerut, vineri, parlamentarilor PSD-PNL să ia în considerare legea fertilizării in vitro, care să garanteze decontarea integrală a procedurii de fertilizare in vitro pentru toate cuplurile din România, nu doar 15.000 de lei pentru 10.000 de cupluri în an electoral. Deputata, candidată a partidului REPER la europarlamentare,a declarat că premierul Marcel Ciolacu tratează această problemă ca o pomană electorală, la fel ca tichetele sau ajutoarele sociale, şi nu se uită către soluţii reale pe termen lung.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Se estimează o rată a infertilităţii de 17% în rândul cuplurilor din România. Decontarea fertilizării in vitro ar trebui garantată prin lege şi nu oferită în campania electorală, iar problemele de sănătate sexuală şi drepturi reproductive să fie tratate cu responsabilitate şi nu ca o pomană electorală. În acest moment, România este singurul stat membru al Uniunii Europene care nu are prevăzute fertilizările in vitro în legea sănătăţii şi garantarea decontărilor, permanent, din bugetul de stat, pacienţii cu probleme de infertilitate fiind la mâna guvernanţilor. Am coiniţiat un proiect de lege în Parlamentul României, PLX 183/2022, semnat de reprezentanţi de la mai multe partide, care garantează decontarea procedurilor, cu criterii clare şi sigure, astfel încât Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii să fie obligaţi să aloce finanţări anual. Acest proiect de lege, care nu se limitează doar la 10.000 de beneficiari, are din păcate punct de vedere negativ de la Ministerul Sănătăţii, ceea ce ne arată că nu există o voinţă reală de aplicare a unor soluţii sigure pe viitor”, a afirmat Oana Cambera, potrivit comunicatului de presă al partidului REPER.

Accesul la servicii medicale al cuplurilor infertile şi decontarea acestora este un drept esenţial, adresat inclusiv de către Forumul European Parlamentar pentru drepturi sexuale şi reproductive, care a realizat un Atlas al politicilor publice privind infertilitatea, cu menţiunea faptului că majoritatea ţărilor au deja legislaţie dedicată şi un registru naţional de evidenţă.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Aş vrea să nu se înţeleagă greşit, mă bucură faptul că 10.000 de cupluri vor primi o finanţare parţială a procedurilor, însă îmi doresc mult mai mult pentru toate cuplurile din România care vor un copil şi nu îl pot avea. Ştiu ce înseamnă asta din propria mea experienţă şi înţeleg cât este de greu acest drum psihic şi financiar. Este frustrant să vezi că foarte multe persoane nu au posibilitatea să acceseze servicii medicale care ar trebui garantate de stat, de aceea am propus în programul REPER pentru europarlamentare să includem propuneri pentru finanţarea unor programe din fonduri europene şi facilitarea accesului la servicii medicale pentru pacienţi între statele membre”, a mai spus Cambera.

Ea a adăugat că, „pe plan naţional, rămâne necesară adoptarea unei legi, iar dacă prim-ministrul Marcel Ciolacu îşi doreşte să susţină pe termen lung populaţia care se confruntă cu aceste probleme de infertilitate, atunci poate pune în dezbatere proiectul privind garantarea accesului şi decontarării proceduri de fertilizare in vitro, majoritatea parlamentară fiind asigurată”.

Oana Cambera este deputată şi vicepreşedintă a Partidului Reînnoim Proiectul European al României (REPER). În timpul mandatului din Parlamentul României a promovat un pachet de legi pentru sănătatea femeii şi egalitate de gen, printre care garantarea dreptului la avort în fiecare judeţ, reducerea violenţei domestice şi amendamente pentru finanţarea vaccinului HPV.

Guvernul a aprobat, joi, proiectul de hotărâre privind „Programul social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii” 2024 (FIV 2). De asemenea, Executivul a suplimentat bugetul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse pe acest an cu suma de 150.000 mii lei reprezentând credite de angajament şi 5.000 mii lei reprezentând credite bugetare. Banii provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guverului şi reprezintă sprijin financiar pentru un număr de maxim 10.000 de beneficiari, în vederea asigurării medicamentelor şi a efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate, pe teritoriul României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.