Deputatul USR Monica Berescu spune, într-o declaraţie politică, despre ordonanţa privind plafonarea preţurilor energiei şi gazelor de la 1 aprilie, că ”nu toţi românii vor beneficia însă de această măsură”, iar incompetenţa guvernului PSD - PNL va genera noi scumpiri la energie. Potrivit acesteia, coaliţia de guvernare alege din nou calea populismului ieftin şi costisitor, în detrimentul securităţii aprovizionării cu energie şi gaze naturale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit deputatului USR, ”experţii spun că aproximativ un milion de gospodării din ţară au un consum mai mare de 300 de KW, iar asta înseamnă că vor primi facturi fără niciun fel de reducere”.

”Pentru gazele naturale, care s-au scumpit cu peste 44%, a fost stabilit un consum de 1.200 de mc pe an, consum pe care mulţi îl vor depăşi”, afirmă Berescu.

Monica Berescu mai afirmă că România se va afla în pericol energetic şi în faţa unor scumpiri iminente, inevitabile ale preţurilor la energie electrică şi termică în următorii ani, fiindcă nu are viziunea şi capacitatea să stimuleze investiţiile în domeniul energetic.

”Coaliţia PSD - PNL alege din nou calea populismului ieftin şi costisitor; în detrimentul securităţii aprovizionării cu energie şi gaze naturale. Guvernul a anunţat că vrea să plafoneze preţurile la gaze şi energie până în anul 2023 ceea ce va duce la sabotarea investiţiilor care vor putea asigura independenţa energetică a României şi anularea dependenţei de gazul rusesc. Proiectul de OUG propune măsuri care sabotează investiţiile în noi proiecte de extragerea a gazului natural şi de producere a energiei într-un moment extrem de dificil, amplificat şi de recentul haos al facturilor declanşat de acelaşi guvern PSD-PNL. Măsurile urmează aceeaşi logică falimentară pe care a promovat-o PSD în 2018 când a distruse legea offshore şi în acelaşi timp au blocat investiţiile în extragerea gazului din Marea Neagră şi ne-au făcut mai dependenţi de gazul rusesc”, spune deputatul USR.

Berescu mai afirmă că ”românii nu vor plăti preţuri mai mici la energie şi la alte produse până când statul nu va investi în noi facilităţi de producţie şi exploatare a resurselor de petrol şi gaze din Marea Neagră”.

”Stăm pe o mică comoară şi se pare că guvernul nu este dispus să o dezgroape şi să o folosească în interesul cetăţenilor. Avem la dispoziţie peste 1,6 miliarde de euro prin PNRR, bani alocaţi de USR pentru investiţii în proiecte de energie regenerabilă, pentru a rezolva criza energetică. În loc să prioritizeze aceste investiţii, guvernarea PSD-PNL recurge la măsuri populiste, ineficiente şi care în final îi va costa mai scump pe români”, declară Monica Berescu deputat USR de Iaşi. 

Potrivit acesteia, Guvernul pregăteşte o nouă ordonanţă de urgenţă cu măsuri care să se aplice de la 1 aprilie în criza facturilor la energie electrică şi gaze. Faţă de acum, dispare compensarea, iar preţurile vor fi plafonate până în 2023, guvernul amplificând practic declinul producţiei interne şi stimulând importurile.

Un alt aspect problematic este faptul că statul va interzice vânzările de energie electrică ale companiilor de stat pentru 2023 şi 2024 iar din această cauză este foarte posibil toate companiile să încerce să maximizeze încasările anul acesta, ceea ce va duce din nou la o creştere artificială a preţului pe piaţa spot.

Soluţiile USR pentru criza energetică sunt eficiente şi îşi pot avea efecte imediate, care vor duce la scăderea preţurilor. Pe termen scurt, cota de TVA pt energie electrică trebuie scăzută la 5% iar acciza să fie eliminată. Etapa următoare presupune accesarea celor 10 de miliarde de euro din fondul de modernizare, decăpuşarea companiilor de stat din energie, reformarea Complexului Energetic Oltenia, principalul producător de energie electrică pe bază de cărbune şi finalizarea centralei pe gaz de la Iernut de către Romgaz.

”La nivel legislativ, în Parlament, ar trebui ca modificarea legii offshore să devină o prioritate absolută, pentru că doar în acest mod vom putea dezvolta cadrul administrativ şi legislativ pentru a stimula investiţiile în proiecte eoliene offshore în Marea Neagră. Din păcate, Virgil Popescu, ministrul energiei, pare că doarme la locul de muncă. Altfel cum s-ar putea explica lipsa oricărei reacţii pentru modificarea legii offshore şi asigurarea independenţei energetice a României?”, completează Monica Berescu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.