Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice, afirmă că propunerile liderului PSD, Liviu Dragnea, privind limitarea accesului cetăţenilor europeni la terenurile agricole din România, desfiinţează elemente esenţiale ale proprietăţii private şi vor avea ca efect ieftinirea artificială a terenurilor din România, în detrimentul fermierilor autohtoni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Într-o tentativă de ultranaţionalism frenetic, Liviu Dragnea redeschide discuţia despre străinii care ne cumpără pământul, hectar cu hectar. Însă, spre deosebire de Mihai Eminescu, mult mai sincer şi pătimaş în abordarea sa poetică (”Cine-au îndrăgit străinii / Mânca-i-ar inima câinii”), Liviu Dragnea joacă necredibil rolul patriotului. Demonstraţia e simplă: declarativ, domnul Dragnea se opune străinilor care achiziţionează terenuri agricole în România, mulţumită unei legi adoptate în plină guvernare pesedistă. Inutil de precizat, domnul Dragnea nu s-a opus legii la momentul intrării în vigoare, însă e uşor explicabil, pe atunci avea alte subiecte de campanie", susţine Silviu Dehelean (USR), într-un comunicat de presă transmis marţi.

El adaugă că modul prin care Dragnea vrea să limiteze accesul străinilor la terenurile agricole româneşti nu e doar greşit, ci şi "extrem de periculos" pentru fermierii români.

"Pe scurt, dacă măsurile promovate de domnul Dragnea şi colegii din PSD vor intra în vigoare, companiile cu capital străin vor putea în continuare să dobândească folosinţa terenurilor, fie prin contracte de arenda, fie utilizând resursele generoase aflate la dispoziţie, adică timp şi bani. Fermierii români, însă, vor fi puternic afectaţi de legea pesedistă. În primul, rând fermierii nu vor mai putea vinde terenurile atunci când doresc şi cui doresc, ci vor trebuie să respecte o lista de preemptori stabilită de stat. Iar înainte de a se îndrepta spre un cumpărător de pe piaţa liberă, fermierii vor fi obligaţi să vândă statului. Mai mult decât atât, fermierul care va dori să înstrăineze terenul cumpărat cu mai puţin de 15 ani în urmă va fi obligat să îl vândă statului, la un preţ stabilit de funcţionarii publici", afirmă deputatul USR.

El spune că ultrapatriotul" Liviu Dragnea va genera o scădere periculoasă a preţurilor terenurilor agricole din România.

"Tinerii fermieri vor fi cei mai afectaţi, iar proprietarii unor mici parcele vor fi practic scoşi din circuit. De ce? Pentru că Liviu Dragnea s-a decis să se joace de-a naţionalismul prost înţeles cu agricultura românească”, a declarat deputatul Silviu Dehelean.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat duminică, la România TV, că vrea limitarea accesului străinilor la a cumpăra pâmânt din România şi că legea vânzării terenurilor este în dezbaterea Camerei Deputaţilor, urmând să fie adoptată.

"Au spus agricultura României este praf, e înapoiată, nu avem şanse, hai să vindem şi terenuri. Avem legea vânzării terenurilor în Camera Deputaţilor, o vom adopta Asta înseamnă că vreau să limităm accesul străinilor la a cumpăra pâmânt din România. Foarte bine, să cumpere, dar să se stabilească aici", a spus preşedintele PSD.

El a precizat că, în cazul celor care deja au cumpărat, nu se mai poate face nimic, dar procesul trebiie oprit.

"Să stopăm, că procesul acum a început să se subţieze, pentru că noi, ridicând foarte mult agricultura, oamenii nu mai vor să-şi vândă terenurile pentru că au început să aibă venituri din agricultură. Pentru că nimic nu a fost întâmplător, agricultura pusă la pământ. Un om care avea un hectar, douâ, cinci hectare spunea: "Mai bine îmi iau acum nişte bani şi îi folosesc decât să îl ţin pe ăsta că oricum nu am cu ce să-l muncesc, nu mă ajută nimeni", a explicat Liviu Dragnea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.