Deputatul PSD de Botoşani Răzvan Rotaru spune că aproximativ 80 de deputaţi ai partidului susţin demersul celor trei lideri ai PSD care cer demisia lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului şi a Camarei Deputaţilor, el afirmând că Liviu Dragnea ar trebui să facă un pas înapoi şi să lase loc unei echipe care vrea să construiască partidul. "Dacă vrea binele partidului cu adevărat, să facă acel pas în spate şi să demonstreze că e bărbat", spune deputatul social-democrat. Liderul PSD Boto;ani, Doina Federovici, susţine însă că organizaţia din Botoşani şi primarii PSD din judeţ se delimitează categoric de declaraţiile deputatului Rotaru. Preşedintele organizaţiei municipale a PSD Buzău, Constantin Toma, care este şi primarul oraşului Buzău, consideră că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, "şi-a confiscat propriul partid", iar "ţara şi fiecare român au nevoie de altceva", iar primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Brăila, afirmă că este nevoie de "o nouă abordare în PSD, iar cei care au evitat dialogul trebuie să plece pentru a nu ajunge să fie scoşi pe uşa din dos". În schimb, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, spune că a discutat cu toţi cei 29 de primari PSD din Bihor, iar aceştia nu sunt de acord cu solicitarea ca Liviu Dragnea să demisioneze de la şefia partidului. El menţionează că va primi un mandat în urma şedinţei BPJ de joi, "dar în principiu mandatul este de a nu fi de acord cu cererea de demisie şi de a discuta în partid. Filialele judeţene ale PSD se reunesc joi, pentru a decide mandatul cu care liderii acestora vor merge în şedinţa de vineri a Comitetului Executiv Naţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI PSD Timiş a decis să sprijine în CEx demersul celor trei lider care cer demisia Liviu Dragnea de la conducerea partidului
CITEȘTE ȘI Filiala PSD Mureş îl susţine pe Dragnea la şefia PSD, "pentru binele românilor, binele României şi aducerea la îndeplinire a programului de guvernare"
CITEȘTE ȘI Bogdan Trif: În Comitetul Executiv Naţional, conform Statutului, nu se poate pune problema demiterii preşedintelui; PSD Sibiu îl va susţine pe Liviu Dragnea

Deputatul PSD de Botoşani: 80 de deputaţi ai partidului susţin demersul prin care i se cere demisia lui Dragnea. Dacă vrea binele partidului, să facă acel pas în spate şi să demonstreze că e bărbat

Vicepreşedintele PSD Adrian Ţuţuianu, unul dintre cei trei semnatari ai scrisorii prin care i se cere demisia lui Liviu Dragnea, a declarat miercuri seară la B1 Tv că 50 de parlamentari de la organizaţii puternice au semnat acest document, iar numărul acestora continuă să crească.

Deputatul PSD de Botoşani Răzvan Rotaru a declarat, joi, la Digi 24, că se numără printre parlamentarii semnatari ai scrsisorii, iar numărul acestora este mult mai mare.

"Da, aş putea să spun că sunt între cei 50. Eu zic că suntem mai mulţi de 50. Suntem undeva la vreo 80 de deputaţi care susţinem această schimbare în interiorul partidului pentru a însănătoşi acest partid. Pentru că, la acest moment, partidul suferă foarte mult, ne prăbuşim în sondaje şi oamenii nu mai ţin cont de măsurile bune pe care le luăm, cât timp partidul se duce foarte în jos în toate măsurătorile care sunt făcute. Iar liderul partidului este sub partid cu mult. De aceea, cred că Dragnea ar trebui să facă un pas înapoi şi să lase loc unei echipe care vrea să construiască acest partid şi să-l ducă acolo unde îi este locul, cât mai sus, să depăşim 35-40% pentru viitoarele alegeri”, a afirmat deputatul PSD de Botoşani.

Rotaru a spus că Liviu Dragnea ar trebui să înţeleagă că fără partid "nu ar fi ajuns unde a ajuns şi dacă vrea binele partidului cu adevărat trebuie să facă acel pas în spate şi să demonstreze că este bărbat".

"Atâta timp cât domnul preşedinte are problemele pe care le are, nu am vrea ca acest partid să fie sacrificat doar pentru că vrea o singură persoană şi câţiva din jurul dumnealui. Cred că ar trebui să înţeleagă că partidul înseamnă totul, fără partid nu ar fi ajuns unde a ajuns şi dacă vrea binele partidului cu adevărat, să facă acel pas în spate şi să demonstreze că e bărbat. Ar trebui să aşteptăm să treacă ziua de vineri şi, după ce vom avea un rezultat în urma lucrărilor, sperăm ca în interiorul partidului să găsim acea persoană care ne poate conduce acolo unde ne dorim. Până nu se va discuta în CEx, aş vrea să nu comentez alte lucruri vizavi de cine va veni la conducerea Camerei Deputaţilor”, a mai afirmat parlamentarul de Botoşani

El a susţinut şi că organizaţia judeţeană PSD Botoşani nu îl susţine pe Liviu Dragnea şi că preşedintele filialei, senatorul Doina Federovici, a luat singură decizia de a-şi afirma sprijinul pentru liderul PSD, fără a se consulta cu ceilalţi membri de partid: "Noi nu am avut niciun fel de şedinţă la nivel local pentru că a plecat preşedinta partidului la nivel local, cu un mandat pentru a-l susţine pe Dragnea. Cred că e un punct de vedere personal şi cred că trebuia să fie consultaţi toţi membrii de partid la nivel local sau măcar cei reprezentativi. Pentru că nu poţi să mergi cu un mandat fără să te consulţi cu colegii tăi. Se procedează la fel cum se procedează şi la Bucureşti, fără a consulta colegii se iau anumite decizii care nu sunt constructive pentru binele partidului".

Doina Federovici: Organizaţia din Botoşani şi primarii PSD din judeţ s-au delimitat categoric de declaraţiile deputatului Răzvan Rotaru

Liderul PSD Botoşani, senatorul Doina Federovici, susţine că deputatul PSD Răzvan Rotaru, care a afirmat că ea nu ar avea mandat din partea organizaţiei judeţene ca să îl sprijine pe preşedintele PSD Liviu Dragnea, habar nu are ce mandat are, pentru că el nu a mai fost la partid din 15 iunie, când a ţinut ultima conferinţă în care şi-a atacat colegii. din organizaţia municipală.

"Domnul Rotaru habar nu are ce mandat am eu pentru că nu a mai fost la partid din 15 iunie, când a ţinut ultima conferinţă în care şi-a atacat proprii colegi din organizaţia municipală Botoşani. Dacă ar fi venit la ultima şedinţă a Comitetului Executiv Judeţean, ar fi aflat că toţi cei prezenţi, nu doar primarii PSD din Botoşani, s-au delimitat categoric de declaraţiile sale împotriva conducerii PSD. Deci, înainte de a-şi da cu părerea care este poziţia organizaţiei noastre, îl invit să se uite pe harta oraşului pentru a îşi aminti unde este sediul nostru de partid”, a declarat senatorul Doina Federovici, potrivit unui comunicat transmis joi de PSD. 

Ea susţine că deputatul Rotaru a lipsit de ultimele patru întâlniri de partid, respectiv la ultimele două comitete executive judeţene, la o şedinţă de birou permanent judeţean şi la şedinţa biroului permanent municipal şi că la ultima întâlnire membrii Comitetului executiv judeţean au votat în unanimitate ca toţi parlamentarii PSD Botoşani să respecte deciziile conducerii centrale a PSD, să înceteze disensiunile din partid şi să susţină în Parlament realizarea programului de guvernare.

"Au fost patru decizii luate în unanimitate de membrii CEX Botoşani - una dintre ele era delimitarea de declaraţiile deputatului Răzvan Rotaru care formulase atunci, la fel ca acum, mai multe acuzaţii împotriva PSD şi a conducerii centrale. De asemenea, tot în unanimitate s-a votat ca toţi parlamentarii PSD să susţină conducerea partidului şi deciziile acesteia privind votul din Parlament. Eu acţionez în a baza acestor decizii foarte clare stabilite de primarii PSD din Botoşani şi de ceilalţi membri CEX judeţean. Acesta e mandatul meu”, a afirmat Doina Federovici.  

Ea susţine, în comunicatul transmis de PSD, că "printre cele mai vocale voci care s-au ridicat" împotriva deputatului Răzvan Rotarul au fost primarii celor mai mari localităţi din judeţ coduse de reprezentanţii PSD, respectiv primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, primarul oraşului Săveni, Relu Tîrzioru şi primarul comunei Vorona, Ştefan Aurel, care ar fi spus că "este inadmisibil ca membrii aceleiaşi echipe să se poziţioneze ostil faţă de partid” punând în pericol realizarea promisiunile pe care aleşii locali le-au angajat în faţa alegătorilor. 

"Muţi ani la rând PSD a obţinut rezultate foarte bune aici în Botoşani, pentru că primarii şi reprezentanţii organizaţiei noastre i-au convins pe botoşăneni că o guvernare PSD le va aduce o viaţă mai bună. Fac apel la liderii de la centru să ţină seama de încrederea pe care au primit-o din partea botoşănenilor şi de munca primarilor din Botoşani. Fac apel la colegii mei din partid să punem capăt urgent disputelor şi să fim uniţi pentru realizarea programului de guvernare şi pregătirea alegerilor de anul viitor”, mai spune liderul PSD Botoşani.

Preşedintele organizaţiei municipale PSD Buzău: Liviu Dragnea şi-a confiscat propriul partid şi, prin faptul că PSD-ul a câştigat alegerile, a confiscat şi ţara. Ţara şi fiecare român au nevoie de altceva

Primarul Buzăului, Constantin Toma, afirmă, joi, într-o postare pe Facebook intitulată "Fără Dragnea", că, după ce Dragnea şi-a confiscat propriul partid, a ajuns să confişte şi ţara.

"Nu cred că vreodată după 1990 a fost vreun om care să aibă atâţia oameni împotriva sa, inclusiv din propria echipă. Liviu Dragnea şi-a confiscat propriul partid şi prin faptul că PSD-ul a câştigat alegerile, a confiscat şi ţara! Îi felicit pe Marcel Ciolacu şi pe ceilalţi colegi din conducere care au demarat acţiunea de schimbare a acestui lider ce nu-şi înţelege rostul! Ţara şi fiecare român au nevoie de altceva!", scrie preşedintele organizaţiei municipale a PSD Buzău.

Şi miercuri, Constantin Toma se declara de accord cu poziţia deputatului Marcel Ciolacu, preşedinte al filialei judeţene a PSD.

”Cu siguranţă sunt de acord cu decizia lui Marcel Ciolacu. Trebuie să se întâmple ceva în această ţară pentru că altfel suferim cu toţii”, spunea  Toma.

Întrebat dacă Dragnea trebuie să demisioneze, Toma răspundea: ”Măcar un pas înapoi să facă”.

Preşedintele organizaţiei judeţene Buzău a PSD, deputatul Marcel Ciolacu, susţine scrisoarea semnată de Gabriela Firea, Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu şi spune că solidaritatea de partid nu înseamnă ca social-democraţii să fie pasivi în faţa unor decizii greşite care continuă de prea mult timp. Ciolacu mai afirmă că a venit timpul ca Liviu Dragnea să facă un pas în spate, acuzându-l pe liderul PSD că a devenit ”un om orbit de putere, orgolii şi spaime imaginare”.

Vicepreşedinte PSD Brăila: E necesară o nouă abordare în PSD, iar cei care au evitat dialogul trebuie să plece pentru a nu ajunge să fie scoşi pe uşa din dos

Primarul din Brăila susţine, pe Facebook, că preşedintele interimar al PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, ar fi semnat scrisoarea social-democraţilor care cer demisia de îndată a lui Liviu Dragnea.

"Organizaţia PSD Brăila a hotărât că este nevoie de o discuţie în Comitetul Executiv Naţional pentru a readuce starea de dialog şi normalitate în PSD. Semnătura d-lui preşedinte Ion Rotaru pe scrisoarea colegilor noştri reprezintă voinţa organizaţiei PSD Brăila. Direct şi tranşant ca de fiecare dată, susţin că este necesară o nouă abordare în PSD, iar cei care au evitat dialogul trebuie să plece pentru a nu ajunge să fie scoşi pe uşa din dos", scrie Marian Dragomir.

Dragomir adaugă că PSD "nu este partidul unui om şi va redeveni partidul unei echipe".

"Domnule Liviu Dragnea, viitorul PSD va fi fără implicarea dvs. în conducerea partidului. Avem nevoie de un lider puternic, serios, carismatic, un om al dialogului şi conducerii participative", afirmă el.

De asemenea, social-democratul brăilean scrie că faptele liderilor din teritoriu nu trebuie să fie "puse în umbră de gafele de la nivel naţional, adăugând că va rămâne în partid pentru a lupta pentru ca valorile social-democrate să fie respectate".

Preşedintele PSD Bihor spune că, în principiu, mandatul său la Comitetul Executiv va fi acela de a nu fi de acord cu cererea ca Dragnea să demisioneze

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat, joi, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, că, în opinia sa, contează foarte mult părerea celor din organizaţie, a primarilor, a membrilor Biroului Permanent Judeţean (BPJ) din care fac parte şi parlamentarii.

"Eu nu m-aş avânta, ca parlamentar, să fac comentarii atâta timp cât nu am poziţia organizaţiei care m-a trimis în Parlament. La Bihor, am avut o discuţie cu toţi primarii PSD, în unanimitate nu sunt de acord cu cererea de demisie, şi astăzi la ora 2 e o întâlnire a BPJ în care se va discuta. 29 de primari au fost consultaţi, atâţia avem în judeţul Bihor, ei sunt împotrivă, azi urmează o discuţie cu BPJ, în care sunt 22, din care 2 sunt primari deci ei şi-au spus părerea, la orele 15 aproximativ o să am mandatul şi din partea BPJ, dar în principiu mandatul este de a nu fi de acord cu cererea de demisie şi de a discuta în partid, aşa cum am spus de mai multe ori, fără discuţii publice, să discutăm în partid mai întâi şi să încercăm să ieşim de acolo, din Comitetul Executiv de mâine, sigur cu o soluţie care să mulţumească pe cât mai multă lume. Primarii nu vor aventuri", a susţinut Mang.

El i-a luat apărarea liderului PSD, Liviu Dragnea.

"În primul rând, nu pot fi de acord să-l învinovăţesc pe Liviu Dragnea de faptul că s-a luptat, că a deschis front cu Preşedinţia, cu opoziţia, cu SRI, cu DNA, cu SPP, pentru că din păcate deschizând front cu unii, automat s-a deschis front cu toţi, nu şi-a dorit nimeni să aibă cu toată lumea frontul, nu şi-a dorit nimeni să lupte cu preşedintele, dar dacă preşedintele apără sistemul acesta de justiţie în care s-au putut crea dosare pe bază de declaraţii mincinoase, atunci acest lucru trebuie să înceteze, dacă până acum s-au făcut dosare pe bază de interceptări, pe protocoale cu SRI, care sunt ilegale şi nu se practică nicăieri în lume treaba asta, atunci acest lucru trebuie să înceteze. Or, exact de asta am văzut că este acuzat Liviu Dragnea, este un punct mare 2", a afirmat liderul PSD Bihor.

Întrebat ce părerea are despre faptul că principala vulnerabilitate este situaţia judiciară a preşedintelui PSD.

"Problemele pe care le are cu legea sunt problemele unui lider de partid. A condus o campanie pentru referendum, au fost doi copreşedinţi la campania aia, sau coordonatori, la campania pentru referendumul de demitere a preşedintelui. Unul a fost condamnat, deşi amândoi au făcut acelaşi lucru, au condus o campanie, al doilea a ajuns şef la SRI, nu ştim care sunt diferenţele, de ce unul a trebuit să fie condamnat şi celălalt să fie numit şef la SRI. Părerea mea personală este că acel unu care a fost condamnat era preşedintele PSD şi indiferent cine ar fi probabil avea aceeaşi soartă. Nu este condamnat pentru că a pus mâna pe ceva, nu este condamnat pentru că a furat sau a luat mită şi din cauza asta nu cred că trebuie să-l acuzăm de aceste lucruri. Aţi văzut dumneavoastră în sentinţă că este acuzat de ceva concret? Că a îndemant oamenii la vot pentru referendum. Pentru referendumul din 6 şi 7 să avem curaj să îndemnăm oamenii la vot sau să nu mai avem curajul?", s-a întrebat el

Referitor la ce se va întâmpla la Comitetul Executiv de vineri, Mang a spus: "Eu cred că cei aproape 60 de oameni care sunt acolo, chiar dacă stăm 10 ore în şedinţă, 12 ore, va trebui să ieşim de acolo cu varianta cea mai bună... 68, câţi sunt".

"Liviu Dragnea  - i se cere să-şi dea demisia, demisia este un act unilateral. Vom vedea mâine, care va fi soluţia, eu nu cred că vor fi mai mult de jumătate care să forţeze preşedintele să-şi dea demisia. Momentul este foarte prost ales, nu văd de ce acum".

Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu semnează o scrisoare prin care cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor.

Potrivit lui Adrian Ţuţuianu, măsurile prezentate în scrisoare sunt susţinute de mulţi lideri judeţeni ai PSD, iar documentul va fi discutat în şedinţa Comitetului Executiv al partidului, convocat vineri la prânz.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susţine că scrisoarea semnată de ea, alături de Paul Stănescu, Adrian Ţuţuianu, este susţinută de "suficient de mulţi" lideri de organizaţii judeţene astfel încât să nu fie ignoraţi, arătând că ei nu doresc destabilizarea şi divizarea PSD, ci vor să atragă atenţia că PSD nu poate fi condus discreţionar de o singură persoană, asa cum se întâmplă de cel puţin un an.

Secretarul general al PSD Marian Neacşu consideră că documentul conţine o serie de principii sănătoase privind acţiunea politică a partidului, care au fost abandonate în ultima perioadă, şi propune ca acesta să fie analizat de toate organizaţiile partidului, precizând că este în favoarea ideii de revenire la modul democratic de luare a deciziilor în partid. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a avut o primă reacţie, el spunând că a înţeles din această "epistolă" că "partidul trebuie să se alinieze cu Klaus Iohannis, cu DNA, SRI, SPP şi cu partidele de opoziţie". El a susţinut că, în calitate de preşedinte al PSD, "nu va duce partidul să devină o unealtă a acestor instituţii".

Şedinţa Comitetului Executiv al PSD a fost convocată pentru vineri la ora 12.30.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.