Deputatul PNL Antoneta Ioniţă susţine că, de trei ani de zile, Planul Naţional de Control al Cancerului este îngropat în sertarele Ministerului Sănătăţii, deşi în România se înregistrează anual 48.300 de decese provocate de cancer. ”România se situează mult peste media Uniunii Europene şi se menţine cu cele mai înalte rate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din spaţiul european”, susţine deputatul liberal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”De trei ani, România are un Plan Naţional Multianual Integrat de Control al Cancerului, pentru perioada 2016-2020, dar acesta nu a fost niciodată adoptat printr-o Hotărâre de Guvern. Această situaţie vine în contextul în care, cu aproximativ 48.300 de decese cauzate anual de cancer, România se situează mult peste media Uniunii Europene şi se menţine cu cele mai înalte rate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din spaţiul european. Anual, sunt diagnosticate peste 4.300 de noi cazuri şi aproape 2.000 de românce îşi pierd viaţa din cauza cancerului de col uterin, pe fondul unui diagnostic tardiv. Situaţie similară şi în cazul cancerului de sân, 80% dintre cele aproximativ 7.000 de noi paciente descoperite anual fiind în fază avansată”, a transmis, duminică, printr-un comunicat de presă, deputatul PNL Antoneta Ioniţă.

Aceasta susţine că Planul Naţional Multianual de Control al Cancerului s-a rătăcit prin nişte sertare ale Ministerului Sănătăţii, deşi a fost realizat de experţi, în cadrul unor parteneriate finanţate de Comisia Europeană.

”Cu această incidenţă pe care o înregistrăm, este evident că avem nevoie de programe de prevenţie, de depistarea formelor de cancer în stadii incipiente, de acces la tratamente inovative, de servicii medicale preventive şi curative, pentru a diminua numărul românilor victime ale cancerului. Şi nu, niciodată asta nu se va întâmpla cu programe naţionale peste care se aşterne praful, nepăsarea unor funcţionari şi indiferenţa celor care ne conduc. De trei ani, Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, a ignorat realitatea bolnavilor de cancer, pe care îi condamnă la dispariţie”, a mai transmis deputatul liberal.

Ioniţă, care este membru în Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, afirmă că blocajul se menţine şi în privinţa altor programe similare de prevenţie.

”Ministerul Sănătăţii a demarat, la nivel declarativ, în august 2018, implementarea a şapte programe de screening, care vizează depistarea precoce, diagnosticul şi tratamentul mai multor boli, printre care cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal. Dintre toate acestea, doar în cazul programului pentru cancerul de col uterin s-au achiziţionat unităţi mobile pentru depistarea bolii, dar lipsa de transparenţă face ca nimeni să nu ştie în ce stadiu se află programul, care sunt centrele naţionale prin care se derulează şi dacă au existat paciente care să beneficieze de testare. Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în cazul programului pilot pentru depistarea precoce a cancerului de sân, despre care nu se ştie dacă cineva a beneficiat până acum de diagnosticare, altfel decât pe hârtie”, a mai transmis Antoneta Ioniţă.

Aceasta solicită ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, să nu mai ţină blocat Planul Naţional de Control al Cancerului şi să aibă printre priorităţi sănătatea românilor, ”şi nu jocurile de imagine folositoare doar pentru câştiguri electorale”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.