Un deputat PNL de Iaşi a iniţiat o petiţie online prin care cere Guvernului să revină asupra deciziei de a organiza şedinţa comună a guvernelor român şi moldovean la Piatra Neamţ, solicitând ca reuniunea să aibă loc la Iaşi, pentru a nu ”batjocori” istoria acestui oraş. Acesta susţine că ”această decizie este un afront la adresa istoriei naţionale şi o lipsă crasă de respect faţă de Iaşi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul liberal Marius Bodea a iniţiat, marţi, o petiţie online care a adunat deja câteva zeci de semnături, prin care cere executivului Grindeanu să revină asupra deciziei de a organiza şedinţa comună a guvernelor din România şi Republica Moldova la Piatra Neamţ.

”Apelul pentru a semna această petiţie este adresat tuturor ieşenilor, inclusiv primarului de Iaşi, Mihai Chirica, şi preşedintelui CJ, Iaşi Maricel Popa, pentru a ne solidariza împotriva batjocoririi istoriei Iaşiului. Consider că această decizie este un afront la adresa istoriei naţionale şi o lipsă crasă de respect faţă de Iaşi”, susţine deputatul liberal Marius Bodea.

El arată în aceeaşi petiţie că ”decizia actualului guvern de a organiza şedinţa comună a guvernelor din România şi Republica Moldova în orice altă locaţie decât Iaşi, mai cu seamă în anul în care aniversăm 100 ani de când Iaşul a fost capital de război, arată că cei din PSD sunt în stare să şteargă cu buretele istoria unui popor şi să trateze un oraş cu trecutul Iaşului precum o filială de partid”.

”Decizia Guvernului este inacceptabilă. Fac apel la ieşeni pentru a-şi da semnătura pe această petiţie pentru a trage un semnal de alarmă că istoria Iaşului nu poate fi tranzacţionată politic. Consider că organizarea la Iaşi a acestei şedinţe comune de Guvern este un gest de normalitate şi respect faţă de istoria naţională”, se mai arată în petiţia deputatului liberal.

Tot marţi, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat că este un afront faptul că şedinţa comună a guvernelor din România şi Republica Moldova are loc la Piatra Neamţ şi nu la Iaşi, afirmând că a trimis o scrisoare în acest sens premierului Sorin Grindeanu.

”Am trimis o scrisoare către Guvernul Grindeanu imediat ce am aflat că şedinţa are loc la Piatra Neamţ. Nu am primit un răspuns până acum. În scrisoare spuneam că poate există o şansă de repoziţionare a Guvernului român. Nu va cădea Guvernul în genunchi în faţa primăriei Iaşi, mă aştept la un răspuns diplomatic”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

El a mai spus că o şedinţă comună a celor două guverne ar trebui să aibă loc la Iaşi, în ”fieful oamenilor de cetăţenie moldovenească”.

Edilul ieşean a afirmat că speră ca măcar şedinţa comună de anul viitor să fie programată la Iaşi, în anul în care sărbătorim centenarul.

Mihai Chirica a mai spus că ”poate este vorba şi de o pedepsire a Iaşiului”, după declaraţiile sale critice pe tema OUG 13.

Luni, liderul PSD Iaşi, Maricel Popa, îi acuza de oportunism politic pe cei care spun că este o greşeală faptul că şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova are loc la Piatra Neamţ şi nu la Iaşi, precizând că decizia Guvernului român arată maturitate politică şi normalitate.

Maricel Popa a precizat că ”goana după notorietate” a ajuns să întunece mintea unor politicieni, care exploatează subiectul şedinţei comune a guvernelor României şi Republicii Moldova.

Tot luni, deputatul PSD de Iaşi Silviu Macovei i-a cerut premierului Sorin Grindeanu explicaţii ”solide” privind faptul că şedinţa comună are loc la Piatra Neamţ şi nu la Iaşi, arătându-se surprins de o astfel de decizie.

Aflat sâmbătă la Iaşi, liberalul Ludovic Orban a declarat că a aflat cu stupoare faptul că PSD a uitat că Iaşiul este capitala Moldovei, întrucât şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova va avea loc la Piatra Neamţ şi nu la Iaşi, ”locul natural” pentru o asemenea reuniune.

Orban a calificat decizia de a organiza şedinţa comună a guvernelor la Piatra Neamţ drept o greşeală politică.

Şedinţa comună a guvernelor român şi moldovean va avea loc joi, la Piatra Neamţ.

Şedinţa comună a celor două Guverne se va desfăşura şi în contextul marcării, pe 27 martie, a unirii în 1918 a Basarabiei cu România, au declarat surse citate.

Şedinţe comune ale celor două Executive au mai avut loc în 2012, la Iaşi şi Bucureşti, şi, de asemenea, în 2015, la Neptun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.