Deputatul minorităţilor Iulius Marian Firczak a declarat marţi în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News, că a depus un amendament care să permită Fondului de Garantare a Asiguraţilor să lichideze mai repede daunele rămase de la City Insurance şi cele de la Euroins. El a precizat că putem să vedem această contribuţie ca pe o solidaritate în piaţă, acceptată de actualii jucător şi printre ultimele compromisuri ale jucătorilor din piaţă, faţă de de greşelile pe care ASF, Parlamentul şi Guvernul le-au făcut în ceea ce priveşte legiferarea şi supravegherea pieţei de asigurări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul minorităţilor naţionale a declarat că a venit cu un amendament în Parlament care vizează piaţa asigurărilor, care să permită Fondului de Garantare a Asiguraţilor să aibă mai repede bani la dispoziţie să lichideze mai repede daunele rămase de la City Insurance şi cele care urmează să vină de la Euroins, sub formă de contribuţie specială de la asiguratorii care activează în piaţă.

”Asta este cea mai rapidă soluţie posibilă. Asiguratorii din piaţă plătesc astăzi o contribuţie de 4%, care practic este contribuţia fiecăruia dintre noi, cumpărătorii de asigurări care este insuficentă pentru a despăgubi într-o viteză acceptabil ceste dosare de daune de la City şi Euroins”, a spus deputatul Iulius Firczac. 

El a precizat că problema dureroasă este viteza. ”Astăzi, despăgubirile de la Fondul de Garantare sunt undeva la nivelul cererilor din martie 2022, la City, fără să luăm în calcul câte sute de mii de dosare vor veni de la Euroins, ori, cu această viteză, e clar că avem nevoie de 3 sau 4 ani pentru a face despăgubirea. În aceste condiţii, am zis să venim cu o contribuţie specială, care să suplimenteze această contribuţie pe care plătim noi cu toţii”, a spus deputatul minorităţilor. I

ulius Firczac a explicat că această contribuţie specială nu se va regăsi în preţul de asiturare deci practic nu presupune creşterea poliţelor de asigurare pe care le plătim şi după ce se lichidează toate dosarele şi Fondul începe să acumuleze bani din contribuţia standard, să recupereze aceşti bani asigurătorilor.

”Este o contribuţie specială, juridic nu se foloseşte termenul de împrumut pentru că termenul de împrumut presupune o dobândă. Nu este cazul de aşa ceva, putem să o vedem ca pe o solidaritate în piaţă, acceptată de actualii jucători”, a arătat el, precizând că este ”una dureroasă şi printre ultimele compromisuri pe care jucătorii din piaţă le vor face faţă de greşelile pe care ASF, Parlamentul şi Guvernul le-au făcut în ceea ce priveşte legiferarea şi supravegherea pieţei de asigurări”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.