Comisia Europeană a reuşit să semneze în ultimele luni contracte de livrare a peste 2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 cu şase companii producătoare, două vaccinuri fiind deja aprobate şi puse pe piaţa europeană, Pfizer/BioNtech şi Moderna. Felegaţia USR-PLUS din PE a trimis joi o interpelare către preşedinta Comisiei Ursula von der Leyen şi către comisara pentru sănătate Stella Kyriakides în care a solicitat desecretizarea părţilor relevante pentru public din acordul cu CureVac, publicarea acordurilor cu celelalte companii producătoare de vaccinuri, în cazul în care acordurile prezente impun o confidenţialitate nejustificată, renegocierea acestora pentru a permite publicarea lor., potrivit unui comunicat de presă al Alianţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Este remarcabil şi o dovadă de solidaritate în UE faptul că europenii, inclusiv românii, au deja acces la aceste vaccinuri care sunt singura soluţie pentru a ieşi din criză sanitară cauzată de pandemia COVID-19. În acelaşi timp, în jurul acestor vaccinuri au apărut teorii ale conspiraţiei şi ştiri false care pot fi combătute doar cu transparenţă maximă. Orice secretizare diminuează încrederea oamenilor în campania de vaccinare. Fără o rată de vaccinare semnificativă în rândul populaţiei, pandemia nu va lua sfârşit”, arată reprezentanţii USR-PLUS, într-un comunicat de presă..
 
La solicitarea grupului Renew Europe, din care fac parte şi deputaţii US- PLUS, Comisia Europeană a publicat deja parţial unul dintre acordurile pentru livrare de vaccinuri, cel cu compania CureVac. Însă părţi esenţiale din acesta sunt încă confidenţiale.
 
Acordul este disponibil aici: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/curevac_-_redacted_advance_purchase_agreement_0.pdf
 
Având în vedere această situaţie, delegaţia USR PLUS a trimis astăzi o interpelare către Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, şi către comisara pentru sănătate, Stella Kyriakides, în care a solicitat trei lucruri: - desecretizarea părţilor relevante pentru public din acordul cu CureVac; - publicarea acordurilor cu celelalte companii producătoare de vaccinuri; - în cazul în care acordurile prezente impun o confidenţialitate nejustificată, renegocierea acestora pentru a permite publicarea lor.
 
Alianţa USR-PLUS mai spune că transparenţa contractelor e pasul necesar pentru a spori încrederea în strategia europeană de vaccinare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.