Copreşedinţii ALDE, Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu au avut, miercuri o întâlnire, în contextul conflictului din interiorul partidului privind alegerea unei conduceri unice, şi au stabilit convocarea Delagaţiei Permanente pentru duminică, 19 martie, ca să discute chestiuni legate de organizarea Congresului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am convenit cu domnul Tăriceanu să convocăm pentru duminică Delegaţia permanenta a ALDE. Vom discuta despre congres”, a declarat Daniel Constantin pentru News.ro.

În ALDE există o serie de disensiuni între taberele apropiate celor doi co-preşedinţi ai partidului. Facţiunea provenită din fostul Partid Conservator, din care face parte Daniel Constantin, insistă pentru alegeri de jos în sus, mai întâi în organizaţiile judeţene şi apoi la centru. În viziunea acestei tabere, congresul partidului ar trebui convocat în luna august sau septembrie, au afirmat surse din partid.

În schimb, tabăra lui Călin Popescu Tăriceanu face presiuni pentru organizarea cât mai rapidă a congresului în care să fie aleasă o conducere centrală unică a ALDE şi abia apoi să organizeze alegeri în organizaţiile judeţene.

De altfel, 31 de organizaţii judeţene au transmis că au organizat Delegaţii Permanente locale în care au adoptat rezoluţii de organizare a congresului în cel mai scurt timp. Majoritatea acestor rezoluţii au fost însă contestate la tribunal de apropiaţi ai lui Daniel Constantin pe motiv că au fost adoptate în mod nestatutar.

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat, marţi, la Sibiu, că ”există o situaţie oarecum tensionată în ALDE”, care porneşte de la modul în care ar trebui organizate alegerile în partid, dar susţine că ”nu va exista niciun fel de vulnerabilitate şi vulnerabilizare a coaliţiei majoritare”, care este ”solidă”.

”Nu am ascuns lucrul acesta: există o situaţie oarecum tensionată în interiorul ALDE (…) Există anumite filiale care vor să facem un Congres de jos în sus şi alte filiale care vor să facă un congres de sus în jos”, a mai spus Daniel Constantin.

Întrebat dacă ia în calcul plecarea din ALDE, copreşedintele formaţiunii a negat.

”ALDE s-a constituit pe structura Partidului Conservator. Primarii pe care îi avem sunt vechi membrii ai Partidului Conservator, iar structura pe care s-a construit ALDE este această bază pe care a oferit-o Partidul Conservator. Atâta timp cât sunt preşedintele acestui partid de şapte ani de zile nu văd de ce aş pleca în altă parte. Aici am investit toată energia mea, toată încrederea de care m-am bucurat este aici, din rândul membrilor, şi nu s-a pus această problemă”, a afirmat Daniel Constantin, care a refuzat să precizeze dacă va candida sau nu pentru şefia unică a ALDE cu care a fost de acord încă de acum doi ani.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de ALDE, filiala Argeş a partidului a fost cea de-a 31-a organizaţie judeţeană care a votat pentru organizarea de urgenţă a congresului partidului.

Preşedintele executiv al ALDE Galaţi, Cristian Dima, a afirmat, vineri, că organizaţia a decis să propună ca după Paşte să aibă loc congresul de alegere a preşedintelui formaţiunii, în condiţiile în care săptămâna trecută liderul ALDE Galaţi, Eugen Durbacă, afirma că organizaţia a decis să propună organizarea Congresului în toamnă.

"Propunerea organizaţiei ALDE Galaţi este congres după Paşte şi apoi alegeri interne în organizaţiile locale. Durbacă nu a participat la şedinţa de ieri, dar cred că el are probleme în organizaţie, care nu au nicio legătură cu ALDE. Ce valoare mai are Durbacă în poziţia politică atâta timp cât principalii poli organizatorici importanţi ai fostului Partid Conservator au plecat la PSD. Trebuie cât mai urgent un congres, imediat după Paşte, pentru a aduce echilibru politic”, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele executiv al ALDE Galaţi, Cristian Dima.

Pe de altă parte, contactat telefonic, preşedintele ALDE Galaţi, Eugen Durbacă, a afirmat că şedinţa de joi a fost nestatură.

"Ce a făcut el e nesaturar, eu sunt preşedintele, iar el e unul dintre cei doi preşedinţi executivi. Biroul Teritorial convocat de mine a fost în majoritate, la şedinţa pe care am făcut-o au fost şi de la fostul PLR. Acum ei nu au fost în majoritate. Ce au făcut, au făcut pe picior. Denotă ca nu ştie nici statut, nici activitate de partid; şedinţa a făcut-o cu o parte dintre membrii pe care îi are, dar mult mai puţini decât jumătate”, a spus Eugen Durbacă.  

Liderul ALDE Galaţi, deputatul Eugen Durbacă, a declarat, pe 3 martie, că filiala a decis să propună organizarea Congresului pentru alegerea conducerii formaţiunii după cel al PNL, în toamnă, Durbacă adăugând că ALDE are nevoie de un singur preşedinte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.