Preşedintele Comisiei de egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi, Oana-Mioara Bîzgan, a citit marţi, la începutul şedinţei de plen, o declaraţie cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Femeii în 8 martie, în care a afirmat că, în România anului 2017, drepturile femeilor nu sunt încă luate în serios, în condiţiile în care acestea „au dovedit suficient” şi nu vor să fie tratate „ca o categorie defavorizată care are nevoie de atenţie sau organizaţii speciale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Mâine (miercuri – n.r.) este 8 Martie, ziua în care oficial sărbătorim femeia. Aş putea să vă spun că suntem puternice, că suntem motorul societăţii şi că societatea română le datorează mult femeilor independente sau într-o relaţie, mamelor sau soţiilor care îmbină viaţa de familie cu o carieră de succes. Este adevărat. Dar cred că este timpul să mergem mai departe de atât, cred că a sosit momentul ca România să ajungă din urmă Europa în ceea ce priveşte drepturile femeilor”, a afirmat deputatul USR.

Oana-Mioara Bîzgan a susţinut că, „în România anului 2017, drepturile femeilor încă nu sunt luate în serios”.

„Drepturile femeii nu se limitează numai la concediul de maternitate şi indemnizaţia pentru creşterea copilului. Drepturile femeilor nu înseamnă numai să le lăudăm pentru realizări în domenii care încă sunt considerate domenii ale bărbatului, aşa cum este şi antreprenoriatul. Drepturile femeilor nu înseamnă că pentru ele militează numai femeile. În România încă există o mare diferenţă între responsabilităţile casnice asumate de femei şi bărbaţi”, a completat ea.

Oana-Mioara Bîzgan a mai spus că femeile nu vor să fie tratate „ca o categoorie defavorizată”.

„Am dovedit suficient. Nu suntem şi nu vrem să fim tratate ca o categorie devaforizată care are nevoie de atenţie sau organizaţii speciale. Suntem parteneri cu normă şi drepturi egale (...). Femeile vor şi pot cel puţin la fel de mult şi de bine ca orice om. Succesul este combinaţia în noi înşine, muncă, perseverenţă şi talent, iar rezultatul nu trebuie să depindă de gen sau de orice alte lucruri”, a subliniat preşedintele Comisiei.

Ea a precizat că „drepturile femeii înseamnă că pentru ele militează şi femei şi bărbaţi”.

„Toţi trebuie să conducem prin puterea exemplului de egalitate de şanse, să schimbăm modul de abordare a problematicii feminime la niel politic, să luăm măsurile necesare la nivel legislativ, la nivel instituţional şi la nivel de societate”, a mai declarat deputatul.

Oana-Mioara Bîzgan a susţinut că este responsabilitatea parlamentarilor să schimbe mentalităţile şi vieţile femeilor din România.

„Este responsabilitatea noastră, femeile şi bărbaţii din Parlamentul ţării în special, să schimbăm mentalităţile şi vieţile femeilor din România. Este responsabilitatea noastră să venim cu o legislaţie care să asigure nu numai protecţia, dar şi un climat care să asigure egalitatea între şi pentru femei şi bărbaţi”, a completat preşedintele Comisiei de egalitate de şanse între femei şi bărbaţi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.