Reuniunea UE - SUA la nivel ministerial în domeniile justiţie şi afaceri interne a avut loc, miercuri, la Bucureşti, fiind adoptată o declaraţie comună în care cele două părţi arată că lupta împotriva terorismului se află printre priorităţile lor. De asemenea, reprezentanţii UE şi ai SUA au discutat despre securitatea în spaţiul virtual, dar şi despre importanţa accesului transfrontalier rapid la probele electronice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri, la Palatul Parlamentului a avut loc reuniunea UE - SUA la nivel ministerial în domeniile justiţie şi afaceri interne în contextul deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Dialogul UE-SUA pe dimensiunea externă a domeniilor justiţie şi afaceri interne este unul tradiţional şi are loc semestrial, pe durata fiecărei preşedinţii rotative la Consiliul UE. Dialogul se desfăşoară atât la nivel tehnic - în format “senior officials (SOM)” (o reuniune în statul de reşedinţă al preşedinţiei în exerciţiu), cât şi la nivel politic -în format ministerial (o reuniune în statul de reşedinţă al preşedinţiei în exerciţiu sau la Washington, alternativ), arată sursa citată.

Participanţii la dialog sunt: UE prin Comisia Europeană, Serviciul European de Acţiune Externă, Secretariatul General al Consiliului, Europol, Eurojust, Frontex, Preşedinţia în exerciţiu a Consiliului UE, ca organizator, viitoarea Preşedinţie, ca observator, şi SUA, prin Departamentul pentru Securitate Internă, Departamentul de Justiţie, Parchetul General, Departamentul de Stat.

Statele Unite au fost reprezentate de procurorul general William Barr şi secretarul adjunct în exerciţiu pentru Departamentul Securitate Naţională, David Pekoske.

Uniunea Europeană, care a găzduit şedinţa, a fost reprezentată de comisarul pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitatea de şanse, Věra Jourová, comisarul pentru Europa siguranţei, Julian King, precum şi de viceprim-ministrul interimar şi ministrul Justiţiei român, Ana Birchall, şi ministrul român de Interne, Carmen Daniela Dan, împreună cu ministrul finlandez al afacerilor interne, Maria Ohisalo, şi ministrul Justiţiei, Anna-Maja Henriksson, în numele preşedinţiilor actuale şi viitoare ale Consiliului Uniunii Europene.

La întâlnire au participat şi coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, Giles de Kerchove, directorul executiv Europol, Catherine De Bolle, directorul executiv Frontex, Fabrice Leggeri, şi vicepreşedintele Eurojust, Klaus Meyer-Cabri.

Pe agenda reuniunii s-au aflat teme precum contraterorism, migraţie, frontiere şi vize, alegeri (rezilienţa sistemelor electorale), precum şi securitatea şi cooperarea judiciară în spaţiul cibernetic. De asemenea, viitoarea Preşedinţie a Consiliului UE şi-a prezentat priorităţile în domeniile justiţie şi afaceri interne.

Totodată, a fost adoptată o Declaraţie comună, în care se arată că reuniunea a oferit oportunitatea ambelor părţi de a face o evaluare a cooperării lor de lungă durată în domeniu şi de a reafirma parteneriatul în abordarea ameninţărilor de securitate comune.

"Uniunea Europeană şi Statele Unite au reafirmat că lupta împotriva terorismului se află printre priorităţile lor principale şi s-au angajat să-şi întărească eforturile comune inclusiv prin extinderea schimbului de informaţii colectate din zonele de luptă în scopul folosirii acestora în cadrul investigaţiilor şi al urmăririi penale. Participanţii au salutat rezultatele deja obţinute în acest domeniu, inclusiv prin intermediul cooperării cu Europol şi Eurojust şi aşteaptă cu nerăbdare rezultatele întâlnirii pe acest subiect, care va reuni experţi UE şi SUA la Bruxelles, pe 10 iulie", scrie în declaraţia comună.

De asemenea, participanţii la reuniune au reiterat importanţa acordului UE-SUA referitor la Registrul cu numele pasagerilor şi s-au angajat să înceapă o evaluare comună a implementării acestuia. De asemenea, UE şi SUA au discutat despre ameninţările actuale privind securitatea aviaţiei, inclusiv prin sistemele de avioane fără pilot, combaterea utilizării internetului în scopuri teroriste şi ameninţările chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

"Uniunea Europeană şi Statele Unite au discutat, de asemenea, despre domeniul prioritar al securităţii în spaţiul virtual. Participanţii s-au angajat să continue eforturile comune pentru menţinerea unui spaţiu virtual sigur, deschis şi securizat şi au făcut schimb de opinii cu privire la cea mai bună modalitate de abordare a ameninţărilor cibernetice în creştere. Participanţii au recunoscut că implementarea infrastructurii reţelei 5G trebuie abordată cu prioritate, deoarece ar putea prezenta riscuri semnificative de securitate şi ar avea impact asupra capacităţii agenţiilor de aplicare a legii de a lua măsuri eficiente împotriva criminalităţii. Uniunea Europeană şi Statele Unite s-au angajat să continue schimburile de informaţii cu privire la evaluarea şi gestionarea reţelelor 5G şi a riscurilor de securitate ale lanţului de furnizori prin intermediul canalelor existente, inclusiv în cadrul reuniunilor privind justiţia şi afacerile interne", se mai arată în document.

UE şi SUA au recunoscut, de asemenea, importanţa accesului transfrontalier rapid la probele electronice şi au discutat despre implicaţiile legislaţiei recent intrate în vigoare în SUA şi ale celei aflate în negociere în UE. Participanţii au luat la cunoştinţă despre aprobarea recentă de către Consiliul Uniunii Europene a mandatului de autorizare al Comisiei pentru a negocia în numele UE un acord între Uniunea Europeană şi SUA care să faciliteze accesul la probele electronice în scopul cooperării judiciare în materie penală, precum şi etapele parcurse de Statele Unite în vederea deschiderii negocierilor pentru un astfel de acord, în concordanţă cu propria lor legislaţie.

De asemenea, UE şi SUA au trecut în revistă provocările fără precedent întâmpinate de sistemele electorale din statele democratice, care necesită schimb de bune practici, participanţii confirmând angajamentul de a continua dialogul la nivel de experţi.

SUA şi UE s-au informat reciproc despre evoluţiile recente referitoare la politicile din domeniul migraţiei şi al controlului frontierelor, în special UE a informat despre noul mandat al Agenţiei pentru Frontiera Europeană şi Garda de Coastă (EBCGA) şi cu privire la Sistemul European de Informare şi Autorizare privind Călătoriile (ETIAS), două instrumente care vor întări managementul frontierelor la nivel european. Ambele părţi au fost de acord cu privire la importanţa prevenirii şi combaterii traficului de migranţi şi de fiinţe umane şi au discutat despre viitoare acţiuni comune.

În final, cele două părţi au fost de acord cu privire la importanţa unor progrese în domeniul călătoriilor reciproce fără vize în baza normelor legislative proprii.

"Reafirmând angajamentul de a face împreună progrese către soluţii comune în aceste domenii, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii s-au angajat să se reîntâlnească în a doua jumătate a anului 2019 în Washington, DC", mai arată sursa citată.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Justiţiei, în ceea ce priveşte componenta de justiţie, discuţiile au vizat cooperarea judiciară în spaţiul cibernetic şi accesul transfrontalier la probele electronice.

"Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a adoptat la 6 iunie 2019 mandatul de deschidere a negocierilor pentru un acord UE-SUA privind accesul transfrontalier la probele electronice în scopul cooperării judiciare în materie penală. Ne propunem demararea cât mai rapidă a negocierilor cu SUA, în vederea încheierii unui acord UE - SUA privind accesul transfrontalier la probele electronice", a declarat ministrul Ana Birchall, conform comunicatului MJ.

În marja reuniunii a avut loc o întrevedere bilaterală între Ana Birchall şi Věra Jourova, comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, fiind discutate aspecte referitoare la cele mai importante rezultate înregistrate de Preşedinţia României la Consiliul UE în domeniul justiţiei, precum şi paşii de urmat în vederea aprofundării dialogului dintre Comisie şi autorităţile române.

"România a fost un mediator onest în timpul exercitării Preşedinţiei Consiliului UE. Rezultatele înregistrate care au depăşit obiectivele iniţiale confirmă acest lucru. (...) România este un stat profund european, care împărtăşeşte pe deplin valorile comune ale Uniunii Europene, iar agenda UE pe durata exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE a fost dezvoltată substanţial”, a afirmat Birchall.

Totodată, ea a avut o discuţie bilaterală cu doamna Anna-Maja Henriksson, omologul său finlandez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.